Τα αινίγματα των πυραμίδων της Αιγύπτου - Πώς κατασκευάστηκαν; Τι κρύβεται κάτω από την άμμο

O Βασίλης Χρυσικόπουλος, αιγυπτιολόγος-αρχαιολόγος και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΜΑΑ εξηγεί στο Newsbomb.gr για στην κατασκευή των Πυραμίδων της Αιγύπτου
Πώς χτίστηκαν οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου;
Πώς χτίστηκαν οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου;
unsplash
6'

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να χαρίσουν στην ανθρωπότητα ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου αφήνοντας δεκάδες ερωτήματα στο κοινό. «Φως» σε ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου επιχείρησε να «ρίξει» μία ομάδα ερευνητών ανακαλύπτοντας, τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου.

Ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, αιγυπτιολόγος-αρχαιολόγος και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΜΑΑ μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο «πέπλο μυστηρίου» που καλύπτει τις πυραμίδες εδώ και 4.500 χρόνια αλλά και στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Wilmington της Βόρειας Καρολίνας η οποία αναφέρει ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου μπορεί να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός χαμένου κομματιού του ποταμού Νείλου.

«Οι μέθοδοι χτισίματος των πυραμίδων δεν είναι 100% γνωστές μέχρι σήμερα», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Χρυσικόπουλος.

«Οι ερευνητές με γεωλογικά μέσα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας αποδεικνύουν ότι κάτω από την άμμο προηγουμένως υπήρχε νερό. Μελέτες από το παρελθόν συμπίπτουν με αυτό που αναφέρουν οι γεωεπιστήμονες μέσα από την τελευταία μελέτη τους ότι υπάρχουν κανάλια που βγαίνουν από τον Νείλο προς τα Δυτικά, φτάνουν μέχρι τις πυραμίδες και προσπαθούν να δικαιολογήσουν γιατί οι πυραμίδες χτίστηκαν στα Δυτικά και είναι όλες τοποθετημένες σε ένα μήκος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων», σημείωσε.

Όπως εξήγησε: «δυτική πλευρά του Νείλου σημαίνει δύση της ζωής των ανθρώπων δηλαδή θάνατος άρα νεκροταφεία επομένως μία πυραμίδα είναι ένας τάφος».

«Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές είναι ότι τα κανάλια νερού που έβγαιναν από το Νείλο με δεκάδες μέτρα πλάτος ήταν για να ακολουθηθεί ένα τελετουργικό. Ταρίχευση του σώματος στον κάτω ναό και ανέβασμα του σώματος και εισαγωγή του στη τελική του οικία που είναι μέσα στην πυραμίδα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Ο Νείλος είναι το καλύτερο μεταφορικό μέσο, με πλοιάρια έκοβαν τις πέτρες και τις μετέφεραν από την Ανατολή στη Δύση. Οι πυραμίδες της Γκίζας χτίστηκαν με ασβεστόλιθο ο οποίος λατομήθηκε ανατολικά με πλοιάριο από τον Νείλο. Είναι ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος».

«Συνήθως έβγαζαν δύο ποιότητες πέτρας. η πρόχειρη ήταν η εσωτερική και η καλύτερη ποιότητα ήταν η εξωτερική της πυραμίδας», τόνισε.

Το μυστήριο με τις πυραμίδες που ισχυρίζονται πως έλυσαν επιστήμονες

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου μπορεί να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου - ένα κλάδο που τώρα κρύβεται κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις.

«Όλα αυτά τα χρόνια οι αρχαιολόγοι υπέθεταν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως οι λίθοι που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων, στον ποταμό. Όπως αναφέρει το BBC μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε σαφής γνώση για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την ακριβή τοποθεσία αυτής της υδάτινης οδού με την πραγματική θέση των πυραμίδων», δήλωσε η καθηγήτρια Eman Ghoneim, μία από τους συγγραφείς της μελέτης στο BBC.

Η καθηγήτρια Ghoneim της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψηEman Ghoneim/UNCW

Μια άλλη συγγραφέας της μελέτης, η δρ. Suzanne Onstine, μιλώντας στο BBC, είπε «εντοπίζοντας τον πραγματικό κλάδο ποταμού και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, κλπ., τα πάντα μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή των πυραμίδων».

Με μια διεπιστημονική προσέγγιση, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος (μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να ανακτήσουν δεδομένα από δείγματα) για να καταγράψουν τον κλάδο του ποταμού που πιστεύουν ότι έχει θαφτεί από μεγάλη ξηρασία και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ερευνητές από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Αυστραλία συμμετείχαν όλες στη χαρτογράφηση του κλάδου Αχραμάτ του ποταμού ΝείλουSuzanne Onstine

Η ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ποταμού, που αποκαλείται κλάδος Ahramat («ahramat» σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά), είχε μήκος περίπου 64 χιλιόμετρα και πλάτος μεταξύ 200 και 700 μέτρων. Συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες κατασκευάστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου κλάδου του Νείλου βοηθά στην εξήγηση της υψηλής πυκνότητας πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ (τόπος ταφής του Μεσαίου Βασιλείου), σε μια άγονη περιοχή της ερήμου Σαχάρας. Η προσέγγιση του κλάδου του ποταμού με τα σύνολα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι αυτός ήταν «ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων».

Η δρ. Onstine εξήγησε ότι «οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «α χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για την ανθρώπινη εργασία. Απλώς είναι πολύ λιγότερη προσπάθεια. Ο ποταμός Νείλος ήταν η σανίδα σωτηρίας της Αρχαίας Αιγύπτου - και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα».

4+1 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τις πυραμίδες της Αιγύπτου

Αν και οι πυραμίδες της Αιγύπτου είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο και έχουν μελετηθεί εκτενώς, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτές:

Ακριβής Λόγος κατασκευής: Παραμένει μυστήριο γιατί ακριβώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες. Αν και συνήθως συνδέονται με τους Φαραώ και τους θεούς, η ακριβής λειτουργία τους παραμένει ασαφής.

Τεχνικές Κατασκευής: Παρά τις προσπάθειες ανασύστασης, δεν γνωρίζουμε πλήρως πώς κατασκευάστηκαν με ακρίβεια οι πυραμίδες, ιδίως η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Η μεταφορά και η τοποθέτηση των τεράστιων λίθων παραμένουν ένα από τα μυστήρια.

Οι Κρυφοί Διάδρομοι και Δωμάτια: Πολλές πυραμίδες έχουν εσωτερικούς διαδρόμους και δωμάτια, αλλά ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να είναι ακατοίκητα ή μη προσπελάσιμα λόγω ασφαλείας.

Η Χρήση τους: Εκτός από τους τάφους, δεν είμαστε βέβαιοι για το πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πυραμίδες. Υπάρχουν θεωρίες ότι μπορεί να χρησίμευαν ως τάφοι, τελετουργικοί χώροι, ή ακόμα και ως αστρονομικοί πίνακες.

Το Χρονολόγιο: Αν και γνωρίζουμε περίπου πότε κατασκευάστηκαν, το ακριβές χρονικό πλαίσιο και η σειρά κατασκευής ορισμένων πυραμίδων παραμένουν αμφισβητήσιμα.



Διαβάστε επίσης

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία μεγάλη «ανωμαλία» κάτω από τις πυραμίδες της Γκίζας

Αίγυπτος: Λύθηκε το μυστήριο με τις πυραμίδες της Γκίζας; Φως στον τρόπο που χτίστηκαν

Λάτρεις της μπύρας οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατί είχε... «θεϊκά» συστατικά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή