ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η «επικίνδυνη αποστολή» Δένδια στη συνάντηση με τον Λαβρόφ

Η «επικίνδυνη αποστολή» Δένδια στη συνάντηση με τον Λαβρόφ
Σε κρίσιμη συγκυρία η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
ΙΝΤΙΜΕ

H τρίτη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών στη Ρωσία που πραγματοποιείται σήμερα  θα είναι και η πιο δύσκολη

Ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει χαρακτηρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ, παρανοϊκή τη Δύση, ενώ την έχει κατηγορήσει για υπεροψία, για ρωσοφοβία ενώ μόλις χτες απέλασε Αμερικανό διπλωμάτη, τον Μπαρτλ Γκόρμαν, αναπληρωτή πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, με τους Αμερικανούς από την πλευρά τους να διαμηνύουν ότι πρόκειται να απαντήσουν.

Η ρωσική διπλωματία ασφαλώς και δεν έχει ξεχάσει το επεισόδιο που συνέβη μόλις πριν από μια εβδομάδα με την υπουργό εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε ρωτήσει τη Λιζ Τρας εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ, δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονται οι ρωσικές δυνάμεις. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η χώρα της δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικές και τότε επενέβη ο Βρετανός πρεσβευτής για τη διορθώσει.

Τότε ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Βρετανίδα ομόλογό του ότι αρνείται να ακούσει. Η επεισοδιακή συνάντηση που είχαν κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση.

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής διπλωματίας, σε μια άβολη είναι η αλήθεια στιγμή καθώς η Μόσχα συνομιλεί τις τελευταίες ώρες με τον Τζο Μπαιντεν, με τον Αντονι Μπλινκεν, με τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Σολτς και είναι ένα θέμα σε τι μπορούσε να συνεισφέρει η ελληνική διπλωματία.

Η αλλαγή στο πρόγραμμα της μετάβασης του Νίκου Δένδια στη Μόσχα, επρόκειτο να ταξιδέψει χθες το απόγευμα και αναχωρεί τελικά σήμερα το πρωί, υποδηλώνει τη ρευστότητα της κατάστασης και την επιφύλαξη της Αθήνας στο πως πρέπει να αντιμετωπίσεί τον Σεργκεί Λαβρόφ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν τεθεί το θέμα της χρήσης της Αλεξανδρούπολης από Νατοικές Δυνάμεις, η ελληνική απάντηση είναι έτοιμη. Αυτή θα είναι ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από τους συμμάχους τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Interfax: Η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από την Κριμαία στη βάση τους στην Τσετσενία

«Μυρίζει μπαρούτι» ξανά στην Ουκρανία: Η δήλωση «φωτιά» του Μπάιντεν και οι κινήσεις της Ρωσίας

Μπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Bild: Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποβαθμίζει τις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Κρίση στην Ουκρανία: Ανοιχτές κατηγορίες Κρεμλίνου για προβοκάτσια - «Τρομερές προκλήσεις»