ΟΙ ΕΞΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τοποθέτηση βόμβας - Τι είπαν στην απολογία τους

«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τοποθέτηση βόμβας - Τι είπαν στην απολογία τους

Οι 4 από τους 6 ήδη προφυλακισμένους από σήμερα κατηγορούμενους για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης», αρνούνται τα πάντα. Την ίδια ώρα, σε βίντεο-ντοκουμέντο από πρόσφατο χτύπημά της οργάνωσης σε σπίτι επιχειρηματία, φαίνεται και το Modus operandi των τρομοκρατών.

Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση της τρομοκρατίας, καθώς σήμερα ο ανακριτής αποφάσισε την προφυλάκιση των 6 συλληφθέντων για συμμετοχή στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Την ίδια ώρα, ένα αποκαλυπτικό βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το OPEN, δείχνει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δραστών.

Το βίντεο απεικονίζει τις κινήσεις των δραστών κατά τη βομβιστική επίθεση σε σπίτιθ επιχειρηματία στην Κηφισιά, τον Νοέμβριο του 2023. Στο βίντεο φαίνεται η κίνηση των δραστών, να παίρνουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, να τον τοποθετούν στον στόχο τους και να αποχωρούν με το όχημά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες, κατηγορούμενοι πλέον για τρομοκρατία και σοβαρά κακουργήματα, χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και να διαφύγουν.

Την ίδια ώρα, μέρος από τις απολογίες των έξι προφυλακισθέντων φέρνει στο φως ο ΣΚΑΪ. Και οι έξι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν, με τον έναν να παραδέχεται ότι απλώς ήταν οδηγός σε μία από τις υποθέσεις που φέρονται να εμπλέκονται.

Ο ένας από τους έξι προφυλακισθέντες επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής, ο δεύτερος, ένας 36χρονος, δήλωσε ότι ήταν οδηγός σε μία υπόθεση και ότι γνωρίζει μόνο δύο από τους συγκατηγορούμενούς του, ενώ οι άλλοι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και εμπλοκή.

«Αρνούμαι τα πάντα. Δεν είχα καμία γνώση και σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Ιδεολογικά δεν ξέρω που ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι και τι πρεσβεύουν. Εγώ είχα τυχαία, συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων», τόνισε στην ανακρίτρια ο ένας απο τους έξι προφυλακισθέντες.

Ο ένας εκ των στρατιωτικών που εμπλέκονται αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως γνωρίζει μόνο τον έναν από τους συγκατηγορούμενούς του, λόγω επαγγέλματος.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τους αποδίδεται και η απόπειρα κατά της πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται να έστειλαν τη βόμβα σε... λάθος σημείο, καθώς στις 27 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε από πολίτη στο Παλαιό Ψυχικό, ήταν τοποθετημένη σε λάθος διεύθυνση, από την κατοικία της γενικής γραμματέως.

Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε στους έξι συλληφθέντες, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα:

-της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,
-τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,
-τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,
-τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,
-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και
-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Επίσης κατά περίπτωση διώκονται και για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

Η εμπλοκή των συλληφθέντων αφορά τις εξής πέντε υποθέσεις:

1)αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Ο ρόλος της γυναίκας

Σε μια αποκάλυψη που αφορά τη γυναίκα της παρέας των τρομοκρατών προχώρησε το STAR. Η «οδηγός» των τρομοκρατών, η οποία προφυλακίστηκε, κατά την απολογία της, επέμεινε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της οργάνωσης, ούτε είχε καμία επαφή με κάποιον από τους τέσσερις έγκλειστους των φυλακών. Μάλιστα, όχι μόνο δεν είχε επαφές, αλλά δεν τους γνώριζε.

Αναφορικά με το αν ήταν η οδηγός των τρομοκρατών τουλάχιστον στην περίπτωση των Πετραλώνων σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε: «Ο φίλος και γείτονας μου, μου ζήτησε να κάνω μια εξυπηρέτηση και να πάω με το αυτοκίνητο μου, έναν άνδρα κάπου. Δεν τον γνώριζα και δεν ήξερα το παραμικρό, για το τι θα έκανε. Δεν μου έδωσε κανείς χρήματα για να εξυπηρετήσω τον άνθρωπο, που δεν είχα ιδέα τι θα έκανε. Δεν γνώριζα και δε ρώτησα τι είχε σκοπό να κάνει εκεί. Βρέθηκα σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο». Παράλληλα, σχετικά με τις επικοινωνίες με τον γείτονα της και φίλο της, υποστήριξε ότι αφορούσαν προσωπικά ζητήματα που δεν σχετίζονται με τις κατηγορίες.

Προφυλακίστηκαν και οι έξι

Οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» οδηγήθηκαν σήμερα στη φυλακή. Ανάμεσα στους 6 συλληφθέντες που βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, βρίσκονται δυο εν ενέργεια στρατιωτικοί με την ειδικότητα του Πυροτεχνουργού, ενώ ακόμη 4 κατηγορούμενοι είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσα στους οποίους ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης Τ.Φ. που κρατείται στις φυλακές Δομοκού, γνωστός αντιεξουσιαστής με ποινικό παρελθόν.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σήμερα 4 από του 6 κατηγορουμένους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ένας 36χρονος φέρεται να αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα. Τέλος, ο ένας πυροτεχνουργός (της Πολεμικής Αεροπορίας) τήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

Η μεταγωγή των κατηγορουμένων στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων έγινε στις 9 το πρωί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο Νίκος Αλετράς, συνήγορος του ενός κατηγορουμένου, δήλωσε:

«Αναφορικά με την εν λογω σχηματισθείσα δικογραφια απο την Διευθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, ειναι άξιο αναφοράς το γεγονός, οτι όλες οι υπο διερεύνηση πράξεις ειναι σε παρελθόντικο χρονο και εχουν προκύψει απο την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορουν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατα την ηδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών .

Σε κάθε περίπτωση η αποδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατα την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περιπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λογο που συσχετίσθηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία οπως και πλείστες άλλες , αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και και φυσικά όχι, την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων , που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά.

Τέλος σχετικά με την τύχη του δικού μου εντολέα, που προφυλακίστηκε στα πλαίσια μιας ολιστικής αντιμετώπισης, παρα το γεγονός οτι δικογραφικά δεν υπήρχε απολύτως κανενα στοιχείο εμπλοκής του σε καμια κακουργηματική πράξη».

Σχετικές ειδήσεις