ΕΘΝΙΚΑ

«Παραλίγο θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας» - Όλα όσα συνέβησαν νοτίως του Καστελλόριζου

«Παραλίγο θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας» - Όλα όσα συνέβησαν νοτίως του Καστελλόριζου
Όλη η αλήθεια στο Newsbomb.gr

Στο «χείλος θερμού επεισοδίου» έφτασαν χθες Ελλάδα και Τουρκία στη Μεσόγειο, μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, λόγω της έκδοσης δύο παράλληλων NAVTEX.

Τα παραπάνω αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», σημειώνοντας προκλητικά ότι «η Ελλάδα δεν τόλμησε να παραβιάσει τα όρια που χάραξε η Άγκυρα».

Στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Πρόσεξε μην πλησιάσεις» γράφει ότι η έκδοση δύο παράλληλων NAVTEX από το ελληνικό και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ταυτόχρονα για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου έφερε τις δύο χώρες στο «χείλος θερμού επεισοδίου».

resized_71096-37179252harita.jpg
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε NAVTEX στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη NAVTEX από την Ελλάδα

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε NAVTEX στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη NAVTEX από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση.

Ωστόσο, η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική NAVTEX.

Ποια είναι η αλήθεια

Το Newsbomb.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ το μεσημέρι της Τετάρτης (04/09) είχε παρουσιάσει με ακρίβεια τα όσα συνέβησαν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

Παρά την τουρκική προειδοποίηση για ασκήσεις υψηλού ρίσκου νοτίως του Καστελλόριζου, οι κόκκινες σημαίες δεν εμφανίστηκαν καθόλους χθες (04/09) στην ανατολική Μεσόγειο.

Βλέποντας το καθεστώς Ερντογάν να εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της προκλητικής ρητορικής και των προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα με στόχο την υφαρπαγή μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αθήνα για πρώτη φορά αντέδρασε δυναμικά δεσμεύοντας με NAVTEX την ίδια περιοχή με την Άγκυρα, ίδια μέρα και ώρα. Πρόκειται για την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Αποτέλεσμα; Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να βγουν στα ανοιχτά. Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr από το Καστελλόριζο επιβεβαιώνουν πως παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε κινητικότητα, σήμερα οι Τούρκοι δεν εμφανίστηκαν. Φυσικά, ρόλο σε αυτό έπαιξε η ελληνική NAVTEX με την οποία τα ελληνικά πολεμικά πλοία ήταν έτοιμα να αναπτυχθούν και να απλώσουν ασπίδα προστασίας στο Καστελλόριζο.

Σε επικοινωνία του Newsbomb.gr με το υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνεται πως όντως δεν υπήρξε καμία κινητικότητα από τους Τούρκους στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Η χώρα μας έστειλε ηχηρότατο μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν πως το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι έτοιμο και αν χρειαστεί στέκεται απέναντι από τους Τούρκους.

Υπενθυμίζεται πως ελληνική πυραυλάκατος είναι μόνιμα στο Καστελλόριζο πραγματοποιώντας περιπολίες, ενώ και η στρατιωτική δύναμη Μεγίστης είναι σε συνεχή ετοιμότητα.

Το γεγονός ότι η Αθήνα αντιδρά πλέον δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας αποτελεί θετική εξέλιξη και αναμφισβήτητα στέλνει μήνυμα στον «σουλτάνο» ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως «πειρατής» στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αρκείται πλέον να διακηρύσσει το νέο δόγμα της Τουρκίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» που βάφει τουρκικό το μισό Αιγαίο και όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να το επιδεικνύει στους χάρτες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Τουρκία έχει σηκώσει το γάντι των προκλήσεων λένε Αξιωματικοί και η διάρκεια θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 40% με το νέο σύστημα

Σχετικές ειδήσεις