ΕΘΝΙΚΑ

Ανασκόπηση 2020: Ελλάδα - Τουρκία μια ανάσα από τη σύρραξη - Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα

Ανασκόπηση 2020: Ελλάδα - Τουρκία μια ανάσα από τη σύρραξη - Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα

Η ασύμμετρη απειλή στα σύνορα, το Oruc Reis, ο τουρκικός στόλος και οι αερομαχίες - Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις κατάφεραν να αποκρούσουν κάθε επίθεση του τουρκικού καθεστώτος σε στεριά, αέρα και θάλασσα - Από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο ο Ερντογάν μετρά μόνο ήττες επί του πεδίου - Πώς τα γεγονότα του 2020 επισπεύδουν τις διαδικασίες για εξοπλιστική ενίσχυση.

Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου το 1830 και μετά, δεν υπήρξε ποτέ μακρά περίοδος ήρεμων ή αδιάφορων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι πόλεμοι, οι εντάσεις, οι μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν και είναι παγιωμένο φαινόμενο και κυριαρχούν στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι το πεπρωμένο των δύο λαών και η μοίρα του Αιγαίου να είναι πάντα σε τρικυμία! Ο Άντον Τσέχοφ έλεγε πως αν εμφανίσεις ένα όπλο σε μια σκηνή έργου, αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να εκπυρσοκροτήσει. Όχι από ατύχημα, αλλά βάσει σχεδίου. Στη διπλωματία, πάντως, το ατύχημα (προσχεδιασμένο ή μη) παίζει τον ίδιο καταλυτικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Τι σημαίνει αυτό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Αν έχεις για πολύ καιρό το χέρι σου πάνω από ένα κόκκινο κουμπί, διατρέχεις τον κίνδυνο κάποια στιγμή να το πατήσεις.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν απίθανη μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί έχουμε αμφότεροι υπερβολικά πολλά να χάσουμε. Με την αυξανόμενη αστάθεια του Ερντογάν όμως, λόγω και έργω, δυστυχώς γίνεται αμφίβολο αν υπάρχει επαρκής ορθολογισμός στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Τρανό παράδειγμα, τα όσα εκτυλίχθηκαν εντός του 2020, μια χρονιά που αναμφισβήτητα αποτελεί τη χειρότερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο πλευρές έφτασαν πολλές φορές μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη, με το καθεστώς Ερντογάν να επιτίθεται από στεριά, αέρα και θάλασσα και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντούν με ψυχραιμία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα.

Παρά τις αλλεπάλληλες ήττες από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το τουρκικό καθεστώς συνεχίζει να προκαλεί και να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Τούρκοι να είναι πανίσχυροι στρατιωτικά και υπεράριθμοι, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν καταλάβει καλά πως αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο επί του πεδίου είναι η στρατηγική, η ψυχραιμία και η εμπειρία να ξέρεις πότε θα κάνεις το επόμενο κρίσιμο βήμα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από την αρχή της κρίσης με την Τουρκία στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, θωράκισαν τα σύνορα απ’ άκρη σ’ άκρη, με το Πολεμικό Ναυτικό να «κλειδώνει» τα σημεία - «κλειδιά» του Αρχιπελάγους, την Πολεμική Αεροπορία να τρομοκρατεί στον αέρα τους Τούρκους, το Στρατό Ξηράς να δημιουργεί τείχος στον Έβρο και να φορτώνει τα νησιά με οπλισμό και τους Έλληνες κομάντο να κάνουν «σπίτι» τους τα νησάκια και τις βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους και να προλαβαίνουν οποιαδήποτε ενέργειά τους πριν καν εκδηλωθεί.

Μάταια ο Ερντογάν έψαχνε επί τόσους μήνες μία νίκη επί του πεδίου που θα ανάγκαζε την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών άνευ όρων και θα τη χρησιμοποιούσε και πολιτικά στο εσωτερικό. Οι ήττες είναι συνεχείς για τους Τούρκους, που σε κάθε απόπειρα πρόκλησης έβλεπαν μπροστά τους ελληνική σημαία. Τα παραδείγματα είναι πολλά…

Από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, οι Τούρκοι έχουν χάσει στις εξής «μάχες»:

1. Έβρος - 28 Φεβρουαρίου: Η ασύμμετρη απειλή από ορδές μεταναστών Φεβρουάριο και Μάρτιο

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή «υποκινούμενη» μεταναστευτική κρίση από την Τουρκία. Για πρώτη φορά, στις 28 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία της Χώρας μας έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για υβριδικό πόλεμο που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Τα επεισόδια στον Έβρο το 2020 ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου 2020, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ως αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, προχωράει μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της προς την Ελλάδα για να περάσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα σε λίγες ώρες τα ελληνοτουρκικά σύνορα άρχισαν να πολιορκούνται από ορδές προσφύγων και μεταναστών. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Η διακίνηση των επίδοξων «εισβολέων» έγινε μέσω τουρκικών λεωφορείων και ταξί, ενώ το τουρκικό κράτος είχε φροντίσει να εφοδιάσει τους κάθε λογής παράνομους μετανάστες (Πακιστανούς, Αφγανούς, Σομαλούς, Νιγηριανούς, Μαροκινούς κλπ) με πυρομαχικά.

Οι εικόνες από τη μάχη στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών Έβρου έκαναν το γύρο του πλανήτη. Η Ελληνική Αστυνομία, με τη βοήθεια του Στρατού προσπαθούσε να αποκρούσει τις επιθέσεις των μεταναστών που επιχειρούσαν άτακτη εισβολή στη χώρα μας, βοηθούμενοι από το επίσημο τουρκικό κράτος και την τουρκική αστυνομία.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συγκεκριμένη συγκυρία επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν Τούρκοι πράκτορες που προσπάθησαν να εισχωρήσουν στο ελληνικό έδαφος.

Μόνα θύματα, οι οικογένειες των προσφύγων, οι οποίοι πίστεψαν τα ψέματα του Ερντογάν πως θα άνοιγε η πύλη προς την Ευρώπη. Όταν κατάλαβαν την κοροϊδία, επέστρεψαν στα τουρκικά χωριά και την Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα, οι φανατικοί μουσουλμάνοι μετανάστες, καθοδηγούμενοι από το τουρκικό καθεστώς, παρέμειναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα πετώντας πέτρες, φωτοβολίδες και οτιδήποτε άλλο κατά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού που έπραξαν το καθήκον τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο «παλάτι» ότι ο Έβρος δεν πέφτει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2020

2. Αιγαίο - 21 Ιουλίου: Μαζική έξοδος του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ στις 21 Ιουλίου - Δυναμική απάντηση της Ελλάδας

Μετά τα γεγονότα στον Έβρο, η ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια κρίθηκε επιβεβλημένη διότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο η κρίση να επεκταθεί σε πολλές περιοχές. Άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος είχε επισημάνει ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν θα είναι σημειακό αλλά μπορεί να εκδηλωθούν κρίσεις σε πολλά σημεία.

Γι’ αυτόν το λόγο πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας είχαν θέσει σε πολεμική ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις με συνεχείς ασκήσεις ρεαλιστικού χαρακτήρα που δεν περιορίζονταν σε συνήθη πεδία βολών αλλά σε πολλούς διαφορετικούς φυσικούς χώρους όπου πιθανολογείτο ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία τουρκική απειλή και κρίση.

Μία από αυτές ήταν και η μεγάλη αεροναυτική άσκηση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο στην θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου, με τη συμμετοχή και των τριών Κλάδων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκε βολή τορπίλης από υποβρύχιο κατά πλοίου, το οποίο φυσικά βυθίστηκε. Ήταν σαφώς μια προειδοποίηση στο καθεστώς Ερντογάν που ήδη ετοίμαζε την έξοδο του Oruc Reis.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ «ΕΒΡΟΣ» ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΡΠΙΛΗ:

Οι προβλέψεις του ελληνικού «Πενταγώνου» δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Στις 21 Ιουλίου 2020, ο Ερντογάν διέταξε τον τουρκικό στόλο να αρχίσει μαζική έξοδο από το ναύσταθμο του Ακσάζ και να κινηθεί προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Αντί όμως να αιφνιδιαστεί η Ελλάδα από την κίνηση της Άγκυρας, αυτό που... σάστισε από την ελληνική αντίδραση ήταν το τουρκικό καθεστώς.

Η έξοδος των τουρκικών πλοίων από το λιμάνι του Ακσάζ αποδείχτηκε «εφιάλτης» για τους Τούρκους, που είδαν στα ραντάρ τους το Αιγαίο να γεμίζει μέσα σε λίγες ώρες με… μπλε κουκίδες.

Η ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου ήταν κάτι παραπάνω από άμεση. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος λειτούργησαν ταχύτατα και δυναμικά, ενώ η αποφασιστικότητα του Αρχηγού ΓΕΝ κ. Στυλιανού Πετράκη και του Αρχηγού Στόλου κ. Παναγιώτη Λυμπέρη, που έδωσαν εντολή να βγει στο Αιγαίο το σύνολο των ελληνικών πολεμικών πλοίων, αποδείχτηκε καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης.

Τα ελληνικά πλοία αναπτύχθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με τέτοιο τρόπο που ήταν ικανά να μετατρέψουν σε φιάσκο το… σόου που πήγε να στήσει ο Ερντογάν στο Αιγαίο. Ο Στόλος αναπτύχθηκε ταχύτατα… μέσα σε 4-5 ώρες είχε λάβει θέση σε σημεία - «κλειδιά» και ήταν έτοιμος να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή. Κάθε πλοίο που έφευγε από το ναύσταθμο ήταν γεμάτο καύσιμα και φορτωμένο με πυρομαχικά, ενώ όλα τα στελέχη ήταν αποφασισμένα και έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ και σε αυτά τοποθετήθηκε οπλισμός. Γενική επιφυλακή και στον Στρατό Ξηράς, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, με τα στελέχη να λαμβάνουν εντολή να μείνουν όλοι στα στρατόπεδα μέχρι νεωτέρας διαταγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

3. Ανατολική Μεσόγειος - 10 Αυγούστου. Εισβολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Στο κυνήγι του ο ελληνικός Στόλος

Στις 10 Αυγούστου 2020, το καθεστώς Ερντογάν αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, στέλνει το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η εισβολή πραγματοποιείται στις 17.25 το απόγευμα και το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από ελληνικής πλευράς παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών του, δύο ελληνικές φρεγάτες οι οποίες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει.

Η κατάσταση είναι οριακή, με τα πολεμικά πλοία των δύο χωρών να έχουν στρέψει τα κανόνια τους και να είναι έτοιμα για εκτέλεση οποιασδήποτε εντολής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ORUC REIS ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

4. Ανατολική Μεσόγειος - 12 Αυγούστου: Η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» κόβει τον τσαμπουκά των Τούρκων - Το πλήγμα στην τουρκική ναυαρχίδα «KEMAL REIS».

Στις 12 Αυγούστου και ενώ το Oruc Reis έπλεε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας απλώσει καλώδια αλλά χωρίς να τα έχει ποντίσει, Ελλάδα και Τουρκία φτάνουν μια ανάσα από το «θερμό» επεισόδιο.

Το περιστατικό θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ναυτική τραγωδία για τον τουρκικό στόλο και να είχε πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις, αν ο Έλληνας κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» δεν είχαν επιδείξει απόλυτη ψυχραιμία και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη.

Περίπου 100 μίλια νότια του Καστελόριζου, η «Λήμνος» έπλεε με σταθερή πορεία και ταχύτητα δεξιά και παράλληλα με το Oruc Reis και την τουρκική αρμάδα, όταν το «καμάρι του τουρκικού στόλου» η «Kemal Reis», το μεγαλύτερο και νεότερο πλοίο των Τούρκων, αποφάσισε να αποσπαστεί, με στόχο να αναγκάσει την ελληνική φρεγάτα να απομακρυνθεί από το «Oruc Reis» και να μην έχει εικόνα για τις ενέργειές του. Κινούμενη κάθετα και με γωνία 90 μοιρών προσπάθησε να περάσει μπροστά από το ελληνικό πολεμικό πλοίο προσπαθώντας να την εξαναγκάσει να αλλάξει πορεία.

Όμως ο κυβερνήτης της «Λήμνος» κράτησε σταθερή την ταχύτητα αλλά και την πορεία της, με τον Τούρκο «ατζαμή» κυβερνήτη να αντιλαμβάνεται τελευταία στιγμή πως οι κινήσεις του ήταν ικανές να αποβούν μοιραίες για το πλοίο και το πλήρωμά του. Αποτέλεσμα, η Kemal Reis βρέθηκε κάθετα μπροστά από την Ελληνική φρεγάτα, με την πλώρη της «Λήμνος» να κατευθύνεται με ορμή προς το μέσον της τουρκικής φρεγάτας.

Στο σημείο αυτό ωστόσο αποδείχτηκε η ναυτοσύνη των Ελλήνων και ο επαγγελματισμός τους. Ο κυβερνήτης Ιωάννης Σαλιάρης έδωσε άμεσα εντολή για κράττει και ανάποδα τις μηχανές, με το τουρκικό πλοίο να βρίσκεται πλέον ελάχιστες γιάρδες μπροστά του. Ήταν η κρίσιμη απόφαση που αποσόβησε μια ναυτική τραγωδία και ενδεχομένως μια γενικευμένη σύρραξη στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η ελληνική φρεγάτα χτύπησε με την πλώρη το Κemal Reis, ακριβώς στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Το ρήγμα που της προκάλεσε ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος, ενώ η ελληνική φρεγάτα υπέστη γρατζουνιές στην πλώρη και ένα στράβωμα του ιστού της σημαίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ «ΛΑΒΩΜΕΝΗΣ» KEMAL REIS:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΗΣ «ΛΗΜΝΟΣ» ΣΤΗΝ «KEMAL REIS»

4. Αιγαίο - Αύγουστος: Ελληνικά ελικόπτερα «ξετρύπωσαν» Τούρκο εισβολέα - Εφιαλτικές στιγμές για το τουρκικό πλήρωμα υποβρυχίου

Το Πολεμικό Ναυτικό, αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη κατάφερε όχι απλά να κυριαρχήσει στο Αιγαίο αυτές τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, αλλά και να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Αφενός γιατί κρατά «αόρατα» τα δικά του υποβρύχια και αφετέρου γιατί τα δικά του ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα τουρκικά υποβρύχια.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο «στενό» του Καφηρέα, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει πληροφορίες για εμφάνιση τουρκικού υποβρυχίου κλάσης «209».

Τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού απονηώθηκαν από ελληνικές φρεγάτες και ανέλαβαν να εντοπίσουν τον Τούρκο «εισβολέα». Ζεύγη ελικοπτέρων ξεκίνησαν να «σκανάρουν» την τεράστια θαλάσσια περιοχή έχοντας ποντίσει τα σόναρ τους προκειμένου να ακούσουν οτιδήποτε προδώσει τη θέση του τουρκικού υποβρυχίου.

Λίγες ώρες μετά, το ελικόπτερο ΑΒ-212 κατάφερε να «ξετρυπώσει» τον Τούρκο ο οποίος εκτελούσε ελάχιστες κινήσεις στο βυθό, με στόχο να μην γίνει αντιληπτός. Από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μια ανελέητη καταδίωξη.

Το σόναρ του ελληνικού ελικοπτέρου είχε καταφέρει να εγκλωβίσει το τουρκικό υποβρύχιο το οποίο παρά τις προσπάθειες δεν κατάφερνε να ξεφύγει. Σε εμπόλεμη κατάσταση αυτό θα σήμαινε ότι το τουρκικό υποβρύχιο θα αποτελούσε πλέον εύκολο στόχο τόσο από την τορπίλη που μεταφέρει το ελικόπτερο όσο και για τα πυρά άλλων εναέριων ή θαλάσσιων μέσων.

Ο Τούρκος κυβερνήτης, μετά από ώρες πολιορκίας, αναγκάστηκε να βγει σκασμένος στην επιφάνεια, με το ελικόπτερο και μια ελληνική φρεγάτα να το σημαδεύουν συνεχώς. Τα ηχητικά βασανιστήρια που τους έκαναν οι Έλληνες (ping) θα τα θυμούνται για καιρό οι Τούρκοι. Ήταν η απόλυτη ταπείνωση για το τουρκικό πλήρωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΩΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΑΣΕ

5. Κύπρος, Καστελλόριζο, Ανατολική Μεσόγειος - 26 Αυγούστου: Το «χουνέρι« του Στρατηγού Φλώρου στους Τούρκους

Το ελληνικό «Πεντάγωνο» είχε γνωστοποιήσει ότι η Χώρα μας θα συμμετάσχει στην μεγάλη τετραμερή αεροναυτική άσκηση που θα πραγματοποιούνταν στην θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή της Χώρας μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα είχε δεσμευτεί ότι θα στείλει για τη διεξαγωγή της άσκησης την Φρεγάτα “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ” τύπου “S” και το οργανικό της ελικόπτερο, καθώς και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα εκτελούσαν διάφορα επιχειρησιακά σενάρια στον ουρανό της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

Η στρατιωτική ηγεσία, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο διαμόρφωσε με μεγάλη προσοχή και μελετώντας κάθε λεπτομέρεια την αποστολή στην Κύπρο των δύο πρώτων F-16 Block 52+ Advanced. Για να φτάσουν τα ελληνικά μαχητικά στην Πάφο απαιτούνταν «χειρουργικοί» χειρισμοί, μιας και οι Τούρκοι ήταν βέβαιο πως θα τους... περίμεναν στον αέρα για να τους εμποδίσουν να φτάσουν.

Μάλιστα, είχαν απογειώσει από νωρίς το πρωί της Τρίτης (25/08) ιπτάμενο ραντάρ προκειμένου να εντοπίσει τα ελληνικά «φτερά», ενώ είχαν θέσει σε ετοιμότητα και τα μαχητικά τους αεροσκάφη, που θα απογειώνονταν υποτίθεται για να εμποδίσουν τα ελληνικά να φτάσουν στην Κύπρο.

Οι Έλληνες πιλότοι γνώριζαν τις προθέσεις των Τούρκων και ακολουθώντας το σχέδιο που είχε καταρτίσει ο Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και Επιτελείς, κατάφεραν όχι απλά να τους ξεφύγουν, πιάνοντας στον ύπνο την τουρκική αεράμυνα, αλλά να γίνουν αντιληπτοί μόνο όταν τελικά είχαν προσγειωθεί στην Πάφο. Η τουρκική αεράμυνα είχε ήδη υποστεί το πρώτο... ρεζιλίκι προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Απολαύστε την ιστορική στιγμή της προσγείωσης ελληνικών μαχητικών στην πολύπαθη Κύπρο μας:

Η Αθήνα όμως δεν σταμάτησε εκεί. Μετά την άφιξη των δυο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης (25/08), ακόμα 6 ελληνικά μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης (27/08) να φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Μεγαλόνησο, εν τέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό της Κύπρου.

«Κόλαση» στην επιστροφή - Οι Τούρκοι Δεν ήξεραν από πού τους ήρθε...

Το δεύτερο... κάζο που υπέστησαν οι Τούρκοι στον αέρα μέσα σε διάστημα 48 ωρών προκάλεσε οργή στους Τούρκους επιτελείς που έδωσαν εντολή στους πιλότους τους να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Αυτό ακριβώς έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (27/08). Οι Τούρκοι την είχαν... στημένη στους Έλληνες χειριστές και επιχείρησαν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα κατά την επιστροφή τους. Φτάνοντας τα ελληνικά μαχητικά κοντά στο Καστελόριζο βρήκαν μπροστά τους 6 τουρκικά F-16 που επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν. Ακολούθησε «κόλαση» αερομαχιών.

Το σχέδιο όμως του Στρατηγού Φλώρου είχε προβλέψει και αυτή την κίνηση των Τούρκων, ενώ είχε διαμορφωθεί και η επόμενη στρατηγική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Οχτώ ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και μέσα σε ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν στο σημείο της... μάχης δίνοντας αριθμητική υπεροχή στους Έλληνες.

Οι Τούρκοι δεν ήξεραν από πού τους ήρθε! Είδαν ξαφνικά μπροστά τους τον ουρανό να γεμίζει με ελληνικά αεροσκάφη τα οποία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, έκαναν σάντουιτς τους Τούρκους, που προσπαθούσαν τρομοκρατημένοι να ξεφύγουν από τα ελληνικά μαχητικά.

Μία ακόμα ήττα για τους Τούρκους χειριστές είναι γεγονός, ενώ και σε επίπεδο στρατηγικής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς καρπώνονται τον άριστο σχεδιασμό που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψουν τα έξι ελληνικά μαχητικά από την Κύπρο χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΑΜΥΝΑ

6. Ρόδος - Κάρπαθος 19 και 20 Οκτωβρίου: Εντοπισμός τριών τουρκικών υποβρυχίων και... «βασανιστήρια»

Την Δευτέρα (19/10) και Τρίτη (20/10), οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να εντοπίσουν τρία τουρκικά υποβρύχια τα οποία προσπάθησαν να αναπτυχθούν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου και Ρόδου.

Στο κυνήγι των τουρκικών υποβρυχίων η Ελλάδα έριξε μια σειρά μέσων που διαθέτει. Τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που είναι εξειδικευμένες σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο με ενεργητικά και παθητικά σόναρ, αλλά και τα οργανικά ελικόπτερα των φρεγατών που φέρουν ειδικό εξοπλισμό για ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Τα εν λόγω ελικόπτερα, βυθίζουν ειδικά σόναρ σε μεγάλο βάθος μέσα στο νερό, ενώ αιωρούνται πάνω από την ύποπτη περιοχή.

Οι ώρες που ακολούθησαν για το πλήρωμα του τουρκικού υποβρυχίου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και… εφιαλτικές, με τη φρεγάτα και το ελικόπτερο να έχουν εγκλωβίσει τους Τούρκους εισβολείς, υποβάλλοντάς τους σε... βασανιστήρια. Η «καμπάνα» ηχεί ακόμα στα αυτιά των Τούρκων που έντρομοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα ελληνικά σόναρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ «ΞΕΤΡΥΠΩΜΑ» ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ

Καθημερινές νίκες επί του πεδίου με μεγάλη ψυχολογική τόνωση

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολύμηνης κρίσης με την Τουρκία, τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς έδιναν καθημερινές απαντήσεις στις προκλήσεις των Τούρκων. Καμία επιθετική ενέργεια δεν έμεινε χωρίς απάντηση, κανένα τουρκικό πλοίο δεν βγήκε στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχει πάντοτε δίπλα του ένα ελληνικό να το επιτηρεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και οι συντριπτικές και καθημερινές ήττες των Τούρκων στον αέρα από την Πολεμική Αεροπορία. Οι Έλληνες χειριστές τους βάζουν στο στόχαστρο και τους κυνηγούν μέχρι τα τουρκικά παράλια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι πανικόβλητοι Τούρκοι πιλότοι από το ανελέητο κυνηγητό των Ελλήνων, εξαπολύουν flares προς τους Έλληνες χειριστές, πρακτική προφανώς παράνομη.

Επίσης, ένα απίστευτο κάζο για τους Τούρκους είχε εξελιχθεί πριν λίγο καιρό στο Καστελλόριζο. Την ώρα που οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει τα ανθυποβρυχιακά τους ελικόπτερα και τα υποβρύχιά τους για να ξετρυπώσουν ένα ελληνικό υποβρύχιο (το «Νηρεύς»), που νόμιζαν ότι βρισκόταν ανοικτά της Ρόδου, ξαφνικά εκείνο με εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας αναδύθηκε μεγαλοπρεπώς και κάτω από τα χειροκροτήματα των κατοίκων μέσα στο λιμάνι του Καστελόριζου. Έμεινε εκεί για αρκετή ώρα σαν ο κυβερνήτης και το πλήρωμά του να ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους να μην ψάχνουν... ασκόπως. Ήταν ακόμα ένα χουνέρι, από τα πολλά που έχει κάνει οι Έλληνες στους Τούρκους τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, τα όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο διάστημα πέριξ του Συμπλέγματος της Μεγίστης. Το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», τα βοηθητικά του πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», καθώς και τα τουρκικά πολεμικά που τα συνόδευαν επιχείρησαν πολλές φορές να πλησιάσουν τα 6 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, το ανατολικότερο νησάκι της Ελλάδας.

Ωστόσο, μόλις ο τουρκικός στολίσκος πλησίαζε «έσπαγε» τα 10 μίλια, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, η οποία τους προκαλούσε τρόμο. Ήταν σαν να εμφανίζονταν ξαφνικά από το πουθενά αόρατοι φρουροί, σαν να έβγαιναν από τη θάλασσα τα πλοία του ελληνικού Στόλου και μέσα σε ελάχιστα λεπτά δημιουργούσαν ένα τεράστιο τείχος γύρω από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη.

Όταν τα τουρκικά πλοία επιχειρούσαν να «σπάσουν» τη θαλάσσια οριογραμμή, ξαφνικά εμφανίζονταν στην περιοχή οι ελληνικές φρεγάτες, τα ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, τα υποβρύχια με τους κατευθυνόμενους πυραύλους και τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας. Δημιουργούσαν έτσι ένα θαλάσσιο ανάχωμα που απέτρεπε κάθε προσπάθεια παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων.

Οι Τούρκοι το επιχείρησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου τα ξημερώματα, προτού ακόμα ο ήλιος ανατείλει, νομίζοντας πως έτσι αξημέρωτα θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι τη γραμμή των 6 μιλίων. Τα ελληνικά πλοία εμφανίστηκαν από το πουθενά τρομοκρατώντας τους Τούρκους, ενώ την ίδια ώρα, σαν φαντάσματα μέσα στο σκοτάδι, ξεπήδησαν από τους βράχους οι Έλληνες κομάντο της Ζ-ΜΑΚ, της επίλεκτης ομάδας Ειδικών Δυνάμεων. Με τα φουσκωτά τους, βαμμένοι με φούμο στο πρόσωπο και προτάσσοντας τον εξελιγμένο οπλισμό τους, δημιούργησαν μια απροσπέλαστη ασπίδα μπροστά από το Καστελόριζο, την ώρα που ένοπλες ομάδες του Στρατού Ξηράς είχαν ακροβολιστεί σε κάθε σημείο της Μεγίστης.

Την περιοχή του Καστελλόριζου «σαρώνουν» επίσης τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Πετούν σε ασφαλές σημείο και έχουν ως αποστολή να σκανάρουν ό,τι πλησιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή ό,τι πλέει επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι τα EMB-145H AEW&C που διαχειρίζεται η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου). Ό,τι πετούσε και ό,τι έπλεε στην περιοχή τα ιπτάμενα ραντάρ τα έβλεπαν και βεβαίως προειδοποιούσαν εκεί που έπρεπε.

Εξοπλιστική ενίσχυση και απαντήσεις σε εχθρούς και (δήθεν) φίλους και συμμάχους

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει δυναμικές απαντήσεις όπου απαιτήθηκε, με τους Τούρκους να έχουν αντιληφθεί από πρώτο χέρι την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Η πολιτική ηγεσία από την πλευρά της, επιχειρεί μέσω της διπλωματικής οδού να απομονώσει την Τουρκία, με ορισμένους ωστόσο - δήθεν συμμάχους – να σφυρίζουν αδιάφορα.

Από τον Σεπτέμβριο όμως, και με εφαλτήριο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ηγεσία του Πενταγώνου διεξάγει έναν παράλληλο αγώνα ταχύτητας σε διοικητικό επίπεδο, με το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ να «σπριντάρουν» ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου, για τον συνολικό εμπλουτισμό του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων (με νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και κατευθυνόμενους πυραύλους για την Πολεμική μας Αεροπορία), αλλά και για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης Επαγγελματικών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αλλαγής πλεύσης είναι η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το 2021, όπου το ΥΠΕΘΑ είδε επιτέλους αύξηση μετά από μία δεκαετία κρίσης.

Ο ίδιος αγώνας πρέπει να δοθεί και στον κρίσιμο τομέα ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία καλείται να αυξήσει το επίπεδο συμμετοχής της στις προμήθειες και στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον θέμα αυτό θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον τρόπο σκέψης των γειτόνων μας, οι οποίοι εδώ και τρεις δεκαετίες εφαρμόζουν ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της πολεμικής τους βιομηχανίας, έχοντας θέσει ως στόχο τους να μπορούν να καλύψουν αυτοδύναμα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών των Ενόπλων τους Δυνάμεων. Η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα ωφελήσει εξάλλου τόσο την Εθνική Άμυνα, αφού θα μπορούν να ικανοποιηθούν τα ουσιώδη και ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας της Χώρας, όσο για την εθνική οικονομία, δεδομένων των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι διαρκής αγώνας δρόμου γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για μοιρολατρίες, κωλυσιεργίες ή αδράνειες. Πρέπει ως Χώρα να τρέξουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής θωράκισης, βγαίνοντας μπροστά από κάθε πιθανό αντίπαλο που επιδιώκει να λειτουργήσει σε βάρος μας. Ειδικά αυτήν την περίοδο, που οι γείτονές μας φαίνεται να ξεπερνούν και τον χειρότερο εαυτό τους, απεργαζόμενοι κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να μας βλάψουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων