ΕΘΝΙΚΑ

Νύχτα - θρίλερ στο Αιγαίο: Προχωρά ακάθεκτο το Oruc Reis – Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα

Νύχτα - θρίλερ στο Αιγαίο: Προχωρά ακάθεκτο το Oruc Reis – Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα

Αγνοεί τις εκκλήσεις για αποχώρηση από τις ελληνικές φρεγάτες – Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας – Σε κλοιό τουρκικών πολεμικών πλοίων το Oruc Reis – Αν συνεχίσει να αδιαφορεί τότε θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου»

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από τις 17:30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Oruc Reis, δημιουργώντας πολεμικό κλίμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το θερμόμετρο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα είναι στα ύψη, με στρατιωτικές πηγές να χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμη την κατάσταση, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για τις κινήσεις της Άγκυρας τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Oruc Reis, αφού κινήθηκε αρκετή ώρα στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εισήλθε τελικά το απόγευμα της Δευτέρας απλώνοντας μάλιστα καλώδια για έρευνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει προχωρήσει σε καμία έρευνα, μιας και λόγω του θορύβου που επικρατεί στην περιοχή από τη συγκέντρωση πολλών πλοίων, καθίσταται αδύνατη οποιαδήποτε έρευνα.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν πολεμικά σκάφη, τα οποία έχουν δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας γύρω του, με τους Τούρκους να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν προσβολή του Oruc Reis.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Από ελληνικής πλευράς παρακολουθούν κάθε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών του, δύο ελληνικές φρεγάτες οι οποίες από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους Τούρκους.

Το ερώτημα πλέον είναι, ως πότε η Ελλάδα θα συνεχίσει να το καλεί στον ασύρματο; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αθήνας αν το Oruc Reis συνεχίσει να αγνοεί τα μηνύματα των ελληνικών φρεγατών;

Για την Ελλάδα, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η πόντιση καλωδίων. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια στο βυθό και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Τι εννοούμε; Ότι η Αθήνα ενδέχεται να αναλάβει ακόμα και στρατιωτική δράση κατά του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων. Ως πρώτη ενέργεια υπάρχει στο τραπέζι και το να σπεύσει ελληνικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το θέμα είναι βεβαίως και πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων; Αυτή τη στιγμή ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή και παρακολουθεί η μία της κινήσεις της άλλης. Αν τελικά το Oruc Reis ρίξει καλώδια τις επόμενες ώρες, τότε είναι πολύ πιθανό να μυρίσει μπαρούτι σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο, τουλάχιστον.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν σαφής το πρωί της Δευτέρας. Η Ελλάδα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σε περίπτωση προσβολής της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και η νύχτα αναμένεται… θρίλερ!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Έτοιμες για όλα οι Ένοπλες Δυνάμεις