ΕΘΝΙΚΑ

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Τα πανίσχυρα «μπλε φτερά», η εμπιστοσύνη των συμμάχων και η οργή των Τούρκων

Μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+adv της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»
Newsbomb.gr/Λευτέρης Παρτσάλης

Όλα όσα κατέγραψε το Newsbomb.gr στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα - Οι εντυπωσιακές εικόνες, τα μηνύματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και ο εκνευρισμός της Άγκυρας - Ενθουσιασμένοι οι πιλότοι των ξένων χωρών από το επίπεδο των Ελλήνων χειριστών και την άρτια οργάνωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Εκκωφαντικές διελεύσεις σε χαμηλό ύψος, εντυπωσιακοί ελιγμοί στον αέρα, άψογοι σχηματισμοί και απόλυτη ακρίβεια σε κάθε κίνηση. Η εξέλιξη της μεγαλύτερης αεροπορικής δραστηριότητας για το 2021 στην Ευρώπη, η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» ξεπέρασε κάθε προσδοκία, προκαλώντας δέος και θαυμασμό σε όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε σήμερα, Τρίτη (20/04) στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα Ηλείας.

Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Έλληνες πιλότοι των F-16 Block 52+adv, των Mirage 2000-5 και των F-4 phantom, πέταξαν κυριολεκτικά φτερό με φτερό με τα μαχητικά από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα ισχύος, ενότητας και αποτροπής προς πάσα κατεύθυνση.

Παρούσα φυσικά και σύσσωμη η ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου. Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης, οι οποίοι διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» το υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας, την άριστη εκπαίδευση και την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μιας και όλοι είχαν εμπλοκή στην σπουδαία πολυεθνική άσκηση. Στην άσκηση δεν έδωσε το «παρών» ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, προκειμένου να υπογράψουν μια σειρά από σημαντικές αμυντικές συμφωνίες.

iniohos6.jpg
Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου αλλά και των χωρών που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021»

Η Πολεμική μας Αεροπορία έδειξε για μια ακόμη φορά τις τεράστιες δυνατότητές της, με τη χώρα μας να επιβεβαιώνει πως αποτελεί τον πιο ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Μεσογείου για το 2021 συμμετέχουν η Γαλλία, με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Επί οχτώ ημέρες οι πιλότοι των μαχητικών όλων των χωρών εκτελούν με απόλυτη αφοσίωση, επαγγελματισμό και άριστη συνεργασία τα απαιτητικά σενάρια που έχει διαμορφώσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Οι καθημερινές απογειώσεις είναι περίπου 120, με τους σχηματισμούς να «σηκώνονται» κατά κύματα και να δραστηριοποιούνται σε όλο το FIR Αθηνών.

Αυτό ακριβώς είναι που έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Τα ελληνικά και συμμαχικά μαχητικά πετούν από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο, οργώνοντας όλο το ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι εικόνες που φτάνουν στο τουρκικό στρατηγείο στην Άγκυρα προκαλούν την οργή των Τούρκων και του ίδιου του Ερντογάν που βλέπουν την Ελλάδα να χτίζει έναν ισχυρό αντιτουρκικό άξονα στην Μεσόγειο, με τα μαχητικά να περνούν επιβλητικά πάνω από τα νησιά που οι ίδιοι ζητούν αποστρατικοποίηση.

Οι εικόνες που κατέγραψε το Newsbomb.gr στην 117 Πτέρυγα Μάχης είναι πραγματικά εντυπωσιακές:

Θυμίζουμε πως την Κυριακή (18.04) τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που συμμετέχουν πραγματοποίησαν το εντυπωσιακό «Elephant walk» στον αεροδιάδρομο της Ανδραβίδας. Πρόκειται ουσιαστικά για την… παρέλαση των μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021». Επικεφαλής φυσικά στο «elephant walk τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 block 52+ adv και πίσω τους μαχητικά από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση.

ΔΕΙΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Η σπουδαία και εξαιρετικά σημαντική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» συμπίπτει και με την ναυτική άσκηση «ΛΑΙΛΑΠΑ», με τους Επιτελείς να έχουν σχεδιάσει για τις επόμενες μέρες μια σειρά από σενάρια αεροναυτικών ασκήσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του Στόλου μας, αλλά και οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.

Μπορεί οι απαιτήσεις να είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο, οι εντυπώσεις που έχει αφήσει ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» στα πληρώματα των χωρών που συμμετέχουν είναι εξαιρετικές, με τους επικεφαλής να τονίζουν πως ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» είναι από τις ασκήσεις που δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές να πετούν και να συνεργάζονται με πολλούς διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, τόσο πάνω από θάλασσα, όσο και πάνω από την στεριά.

Την Πέμπτη (22.04), τα μαχητικά της Ελλάδας και των χωρών που συμμετέχουν θα περάσουν πάνω από την Αθήνα.

Μητσοτάκης: Θεμέλειο σταθερότητας η Ελλάδα

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διαπιστώσει τις πολυσχιδείς δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και επτά συμμάχων στο πλαίσιο της πολυεθνικής, διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21». O Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε μέρος της άσκησης ενώ έκανε και δηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.

Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της φετινής άσκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ο πρωθυπουργός απένειμε επίσης βραβεία στους δύο πρωτεύσαντες στη Μικτή Σειρά Σχολής Όπλων Τακτικής για τα έτη 2019 και 2020, Σμηναγούς Χρήστο Πετρόπουλο και Γεώργιο Κοντοφάκα, καθώς και στον Σμηναγό Αναστάσιο Ανδρονιδάκη, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο του Best Warrior στο NATO/TLP 2020.

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών.

Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της», πρόσθεσε.

Συγκλονισμένος ο Πάιατ: «Μοναδική η γεωστρατηγική θέση της χώρας»

Με περηφάνια οι ΗΠΑ συμμετέχουν, με την Ελλάδα και άλλες 6 χώρες, στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», «αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στο πλαίσιο της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ο Τζέφρι Πάιατ πέταξε με ένα από τα αμερικανικά μαχητικά F-16, με τα οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση.

«Ευχαριστώ τη Διοίκηση των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής που μου έδειξε τη συγκλονιστική θέα της Ελλάδας από το πιλοτήριο ενός F-16» έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

payat.jpg
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στο πιλοτήριο μαχητικού F-16 της USAF. Η εικόνα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Έξαλλοι οι Τούρκοι με Πάιατ: Σκανδαλώδης η πόζα σε πιλοτήριο μαχητικού στην άσκηση «Ηνίοχος 21»

Την ίδια ώρα, η τουρκική Milliyet, ο δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρεται στην τεράστια πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21» που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, ενώ έβαλε στο «στόχαστρο» τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Η τουρκική εφημερίδα αφού παρουσίασε κάποιες πληροφορίες για τη συμμετοχή των ξένων αεροπορικών δυνάμεων στην άσκηση, την οποία θεωρεί ως προκλητική, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι παρουσιάζει την Τουρκία ως στόχο στα σενάρια της άσκησης, «επιτέθηκε» στον πρέσβη των ΗΠΑ για την ανάρτηση που έκανε.

Ειδικότερα, η Milliyet έχει ως τίτλο «σκανδαλώδη πόζα μέσα από το πιλοτήριο, που κοινοποιήθηκε από το επίσημο λογαριασμό» αναφερόμενη στην φωτογραφία που δημοσίευσε ο κ. Πάιατ στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, με τον ίδιο να πραγματοποιεί πτήση με μαχητικό F-16 στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Ηνίοχος 21».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίσημη πρώτη για τα self tests: Με αρνητικό αποτέλεσμα η προσέλευση των εργαζομένων - Ποιους αφορά