ΕΘΝΙΚΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας - «Μας έχουν φακελώσει»

Γιώργος Βαρυθυμιάδης
Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από καταχρηστική κράτηση στην Τουρκία, ο πρόεδρος της ΠΟΕ.
Κώστας Μαυραγάνης

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας που κρατήθηκε για έξι ώρες από τις τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα. Εμφανώς ενοχλημένος από τη μη παρουσία ελληνικών αρχών σε όλη τη διάρκεια του συμβάντος ο κ. Βαρυθυμιάδης, τόνισε πως θα συνεχίσει να μάχεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννούλης

Στην Αθήνα επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής (13.08), ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, μετά από μια απίστευτη ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Βαρυθυμιάδης, μαζί με αντιπροσωπεία άλλων πέντε ατόμων, μετέβη στην Τουρκία έτσι ώστε να παραστεί εκπροσωπώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Πατριαρχική Λειτουργία της Παναγίας Σουμελάς στην Τραπεζούντα.

Οι αρχές στην Τουρκία, ωστόσο, με διάφορους προσχηματικούς λόγους τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τον κράτησαν εκεί καταχρηστικά, αναγκάζοντάς τον μάλιστα να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν να προβεί σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Άγκυρας, μετά από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενώ όπως ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις μετά την επιστροφή του ο κ. Βαρυθυμιάδης, δεν υπήρξε εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους στη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία.

Όπως σημείωσε, έχει παρατηρηθεί ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει λίστες με ονόματα ανθρώπων που μάχονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, τονίζοντας πως δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον λαό της γειτονικής χώρας, πλην όμως περιστατικά σαν αυτό της Παρασκευής θα του δώσουν ακόμα περισσότερο θάρρος για να συνεχίσει τον αγώνα του.

Η δήλωση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην κάμερα του Newsbomb.gr

Η εμπειρία από μόνη της δεν είναι ένα θέμα για το αν ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι για αυτό είμαστε, για να ταλαιπωρούμαστε. Εμείς εκπροσωπώντας τον Ποντιακό Ελληνισμό, είχαμε την υποχρέωση σήμερα να είμαστε κοντά στον Πατριάρχη για να γίνει η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Ενημερώσαμε το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετακίνησή μας, μας διαβεβαίωσαν και την Πέμπτη ότι θα πάνε όλα καλά. Ξέραμε ότι στην Τουρκία κάτι συμβαίνει, κάτι δημιουργείται και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε. Ενημερώσαμε το υπουργείο Εξωτερικών αλλά σήμερα όταν πήγαμε στον διεθνή αερολιμένα για τις βίζες, έξι άτομα μαζί με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Αντωνιάδου, εμένα με σταμάτησαν στα διαβατήρια και μου είπαν να περιμένω για εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις ήταν να έρθει ένας αστυνομικός και να μου πει να τον ακολουθήσω. Από γραφείο σε γραφείο, με τα διαβατήρια στα χέρια και να μου ψάχνουν τον φάκελο, καταλήξαμε με αποτυπώματα και στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Εκεί κρατήθηκα έξι ώρες, δεν μας ενοχλεί η κακομεταχείριση. Αστυνομικοί είναι, τη δουλειά τους κάνουνε, άλλοι είναι καλοί, άλλοι είναι κακοί. Αυτό εμένα δεν με ενοχλεί.

Εμένα με ενοχλεί η εξέλιξη και η διαδικασία από το υπουργείο Εξωτερικών και από το Προξενείο που έχουμε στην Τουρκία. Επί έξι ώρες δεν εμφανίστηκε κανένας, χωρίς να ξέρουμε εμείς τουρκικά κι αυτοί ελληνικά, και δεν μας έδινε κανένας σημασία. Είχαν κλείσει και τα τηλέφωνα γιατί δεν είχαμε φορτιστές. Ένας συγκρατούμενος μου έδωσε φορτιστή για να επικοινωνήσω με τον κόσμο. Αυτό είναι το λυπηρό.

Η Τουρκία κάνει τη δουλειά της, αλλά πρέπει να κάνουμε κι εμείς τη δική μας δουλειά, σαν Ελλάδα, σαν υπουργείο Εξωτερικών και κάθε πολίτης που πάει στην Τουρκία δεν πρέπει να ταλαιπωρείται. Εγώ δεν αναφέρω την ταλαιπωρία για εμένα προσωπικά, εγώ εκπροσωπώ την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, αγωνιζόμαστε για αυτό τον σκοπό, για τη διεθνή αναγνώριση. Η ταλαιπωρία μας είναι μηδαμινή, οι πρόγονοί μας αφήσαν τη ζωή τους εκεί και μείνανε άθαφτοι οι περισσότεροι. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή η πράξη η δική μου σήμερα, είναι ένα κερί στη μνήμη τη δική τους.

Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει μια λίστα από ανθρώπους, μέσα σε αυτούς είμαστε κι εμείς. Εμείς το 2019 κάναμε ένα παγκόσμιο συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε αυτό το συνέδριο προς τιμήν του ο κ. Μητσοτάκης έκανε την έναρξη. Δεσμεύτηκε για κάποια πράγματα και θεωρώ θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. Από εκεί πιστεύω ότι έχουμε «φακελωθεί» κι εγώ και αρκετοί ακόμα που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό.

Δεν πρέπει μόνος μου να πω κάτι, θα κάνουμε συμβούλιο και θα δούμε τι θα γίνει. Θα υπάρξει ενημέρωση για τις κινήσεις μας. Παράσημο είναι για εμάς, δεν μας κόβει το θάρρος μας. Θα συνεχίσουμε.

Η τουρκική κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, αρνείται τα πάντα. Τη Γενοκτονία δεν την έπραξαν οι σημερινοί Τούρκοι, την έκαναν οι πρόγονοί τους. Αυτοί οφείλουν να ζητήσουν μια συγγνώμη και να την αναγνωρίσουν. Οι λαοί ζουν ειρηνικά μεταξύ τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι ήταν και φιλικοί οι περισσότεροι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στο Μαξίμου: Το παρασκήνιο της εσωτερικής αναδιάταξης δυνάμεων