ΕΘΝΙΚΑ

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τις προτάσεις σε έξι τομείς για πρόοδο στα Ελληνοτουρκικά

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τις προτάσεις σε έξι τομείς για πρόοδο στα Ελληνοτουρκικά
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να βοηθήσει τη χώρα του μετά τον φονικό σεισμό, ενώ αποκάλυψε ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από την Άγκυρα για συνομιλίες και ΜΟΕ το επόμενο διάστημα.

Νέα χείρα… φιλίας τείνει προς την Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο δεύτερο μέρος των δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, που μεταδόθηκαν στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων, αποκαλύφθηκαν οι προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Εκεί ο Τσαβούσογλου έκανε γνωστό ότι στο περιθώριο της πρώτης προσέγγισης που είχε γίνει στη συνάντηση Μπούρα – Καλίν στο Βερολίνο, η Άγκυρα κατέθεσε προτάσεις επαναπροσέγγισης προς την Ελλάδα, έτσι ώστε οι δύο χώρες να αρχίσουν ξανά τις διερευνητικές συνομιλίες.

«Ναι, είχαμε διαφωνίες, είχαμε θέματα σε εκκρεμότητα κατά διαστήματα και δυστυχώς έιχαμε κλιμακώσει. Όμως, όπως συζητήσαμε στον δρόμο προς Χατάι, νομίζω πως πρέπει να αποκλιμακωθούν και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να συνεργαστούμε. Όχι μόνο για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και για να επιλύσουμε τις διαφορές μας ή τα προβλήματά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, η Τουρκία, οι σύμβουλοί μας και οι Πρέσβεις μας πήγαν επίσης στο Βερολίνο και κάναμε προτάσεις για έξι τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε σε μια θετική ατζέντα, πρέπει να το ενισχύσουμε».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσουγλου ανέφερε πως η πρόταση αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά. «Ήταν στην πραγματικότητα κι αυτό μια ιδέα, μια πρόταση, από την ελληνική πλευρά όταν ο Νίκος Δένδιας ήρθε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

«Ξέρετε, έγινε μια τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο και ο τωρινός μας πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτσιγιές ήταν επίσης εκεί. Εκεί κάναμε τις προτάσεις μας. Παραδείγματος χάρη, να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές μας συνομιλίες και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ όπως επίσης και σε διμερές επίπεδο, τις συναντήσεις μας και άλλα τέτοια θέματα. Κάναμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε την απάντηση από την ελληνική πλευρά», αποκάλυψε στη συνέχεια.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός είχε μιλήσει για τη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στην Τουρκία, αμέσως μετά τα φονικά Ρίχτερ που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους.

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την υποστήριξή της στην Τουρκία, έστειλε ομάδες διάσωσης και ιατρικές ομάδες. Ο υπουργός Στυλιανίδης ήρθε εδώ, για λίγο, αλλά ήρθε στα Άδανα. Ο φίλος και ομόλογός μου, Νίκος Δένδιας, ήρθε στα Άδανα και πήγαμε μαζί σε κάποιες επιχειρήσεις διάσωσης. Ευχαριστούμε πολύ για αυτό, όπως και όλους τους φίλους μας από όλες τις χώρες που έστειλαν βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διασώστες για τις προσπάθειές τους, έδειξαν πόσο χαρούμενοι ήταν όταν κατάφερναν να ολοκληρώσουν το έργο τους εδώ», πρόσθεσε.

«Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης στην πραγματικότητα τη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα», είπε ακόμα και σχολίασε πως: «Στο παρελθόν, επίσης, ο ένας υποστήριζε τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι, και τα κράτη, όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, καταστροφές».

Σχετικές ειδήσεις