ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός τώρα στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» την Κρήτη το βράδυ της Πέμπτης

Σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης (18/05) στο νησί της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 7 Χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8.9 χιλιόμετρα ενώ όπως αναφέρεται ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή.

Βγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους ενώ δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν ζημίες. Μάλιστα μαρτυρίες κάνουν λόγο για βουητό κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

«Ο σεισμός αυτός ήταν δυνατός και όπως μ’ ενημερώνουν βρίσκεται στο τόξο των Μοιρών. Εδώ και κάποια 24ωρα υπάρχει μία έντονη σεισμική δραστηριότητα και δεν ξέρουμε τι γίνεται», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης ενώ παράλληλα τόνισε πως η συγκεκριμένη περιοχή «έχει δώσει σεισμούς, αλλά ποτέ τόσο μεγάλους και αυτό είναι το ανησυχητικό για εμάς».

Όπως δήλωσε κάτοικος Ρεθύμνου στο Newsbomb.gr, όπου και εκεί έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός: «Ήταν δυνατός, τον κατάλαβα αρκετά έντονα. Καθόμουν στον καναπέ και κουνήθηκε όλο το σπίτι. Κράτησε κάποια δευτερόλεπτα αλλά ήταν ιδιαίτερα αισθητός».

Yπενθυμίζεται ότι βράδυ της Τετάρτης είχε σημειωθεί στη ίδια περιοχή σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Χρειάζεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση»

Τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με τον σεισμό στο Ηράκλειο ανέλυσε μέσω του Newsbomb.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί πολύ προσεκτική παρακολούθηση: «Έχουν προηγηθεί μερικοί μικρότεροι σεισμοί. Αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα επιβάλλουν πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τη μεριά των επιστημόνων. Από τη μεριά των τοπικών αρχών επιβάλλονται τα μέτρα προστασίας τα οποία ούτως ή άλλως από το επιχειρησιακό σχέδιο ''Εγκέλαδος''», ανέφερε αρχικά.

Όσον αφορά στο ερώτημα για το αν ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν επιφυλακτικός: «Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αυτή τη στιγμή. Πολύ περισσότερο επειδή είναι στον χερσαίο χώρο. Δεν είναι στο θαλάσσιο χώρο για να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας», κατέληξε.

Λέκκας για σεισμό στο Ηράκλειο: Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι

Για τον σεισμό μίλησε και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος τόνισε στο cretalive.gr: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στις Μοίρες. Είμαστε σε αναμονή να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι».

Σχετικές ειδήσεις