ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα μπει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΚΤΕΛ

Πότε θα μπει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα ΚΤΕΛ

Διατάξεις οι οποίες βελτιώνουν την ισχύουσα νομοθεσία για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για την αδειοδότηση υδατοδρομίων το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή χθες Δευτέρα (27/01). 

Με τις νέες διατάξεις προσδιορίζεται ότι ο χρόνος ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα υπεκμίσθωσης μέρους των ανατιθέμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών και σε άλλα ΚΤΕΛ περιφερειακών ενοτήτων, σε περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης του οικείου ΚΤΕΛ.

Πώς θα γίνει η υπεκμίσθωση

Η υπεκμίσθωση θα γίνεται με συμβάσεις μεταξύ των αναδόχων, δηλαδή των ΚΤΕΛ της περιοχής ευθύνης του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ και άλλων ΚΤΕΛ περιφερειακών ενοτήτων. Οι αναθέσεις θα γίνονται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ και των υποψήφιων παρόχων.

Όλα τα βασικά στοιχεία που αφορούν στην ανάθεση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ θα πρέπει να υποβάλλονται από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ στον υπουργό Υποδομών για έγκριση, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή διασφάλιση των συμφερόντων των δημόσιων συγκοινωνιακών φορέων.

Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ να καταρτίζουν συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ ή με άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών για την εκτέλεση και ειδικών δρομολογίων τοπικού χαρακτήρα. Η ανάθεση των δρομολογίων αυτών, όπως των αστικών και υπεραστικών που ανατίθενται σε ιδιώτες, τελούν υπό την έγκριση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Στο σχέδιο νόμου επαναλαμβάνεται ουσιαστικά η διάταξη για την υποχρέωση των εταιρειών ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τα οποία θα πρέπει να είναι συμβατά με τα αντίστοιχα συστήματα του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ. Στην Αττική λειτουργεί ήδη σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχου τόσο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όσο και στο μετρό το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023.

Τα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του νόμου.

Οι διαδικασίες για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ έχουν ήδη ξεκινήσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Νέα μηχανήματα και φόρτιση από το κινητό μας

Σχετικές ειδήσεις