ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Tο "παζλ" της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης»

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Tο "παζλ" της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης»

Μíα ακόμα εξαγγελία του πρωθυπουργού εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών,αυτή της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε και την πλήρη κατάργησή της πολύ νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Η φοροτεχικός Σάντρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr για τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στη διετία.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, της γνωστής «έκτακτης» εισφοράς, έχει προαναγγελθεί επισήμως ενώ μένει να αποσαφηνιστεί το εύρος της μείωσης, που θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους, χωρίς να αποκλείεται η αναδρομική ισχύς της για τα περσινά εισοδήματα.

«Αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην σταδιακή μείωσή της. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο θα αυξηθεί το όριο του εισοδήματος πάνω από το οποίο εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα το όριο είναι στις 12.000 ευρώ κι εξετάζεται να αυξηθεί στις 20.000 ευρώ ή στις 25.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεράγγελου.

«Παράλληλα θα μειωθούν οι συντελεστές στα υπόλοιπα κλιμάκια εισοδήματος» πρόσθεσε. Σύμφωνα με την φοροτεχνικό «το δεύτερο σενάριο είναι η σημαντική μείωση του συντελεστή για το κλιμάκιο εισοδήματος 12.000-20.000€. Η μείωση θα είναι μικρότερη στα υπόλοιπα κλιμάκια».

«Μάλιστα δεν αποκλείεται , το μέτρο της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης να εφαρμοστεί και αναδρομικά. Δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019 , που θα φορολογηθούν εντός του 2020 » τόνισε η κυρία Γεράγγελου και συμπλήρωσε «Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και από το κατά πόσο θα αποδώσουν σε εισπραξιμότητα οι ήδη ψηφισμένες φοροελαφρύνσεις»

Πρόκειται για ένα μέτρο ελάφρυνσης των μισθωτών, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να «αντέξει» φέτος ο Προϋπολογισμός, είναι γύρω στα 250- 300 εκατ. ευρώ.

«Άλλωστε τα περιθώρια σε παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι απεριόριστα λόγω της ήδη προαναγγελθήσας μείωσης του ΕΝΦΙΑ» επισήμανε.

Τέλος όπως είπε η κυρία Γεράγγελου «στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει την μισθωτή εργασία πιο ανταγωνιστική , μειώνοντας τις επιβαρύνσεις στα μεσαία κυρίως εισοδήματα, αφού το σύνολο των φόρων και των εισφορών στο μέσο εισόδημα ανέρχεται σε 40,9%, χωρίς την ανάλογη ανταποδοτικότητα».

Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο ασφαλιστικό: Όλες οι αλλαγές για τους ελευθέρους επαγγελματίες και αγρότες

Σχετικές ειδήσεις