ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας - Αισιοδοξία για το Πάσχα

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας - Αισιοδοξία για το Πάσχα
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στη μη τήρηση των μέτρων, στις διαδηλώσεις και στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους απέδωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, την «έκρηξη» διασποράς των τελευταίων ημερών μιλώντας στο Newsbomb.gr. Τι είπε για το Πάσχα και γιατί εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι καλύτερο από το περσινό.

Απόρροια των όσων έγιναν πριν από 15 – 20 ημέρες είναι τα αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε πως δεν τηρήθηκαν τα μέτρα όπως θα έπρεπε, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις οδήγησαν στην έξαρση διασποράς του κορονοϊού και τον εκτροχιασμό της κατάστασης.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το αποτέλεσμα όσων έχουν γίνει στη χώρα τις προηγούμενες 15 – 20 ημέρες. Τότε που δεν τηρούσαμε τα μέτρα προστασίας όπως έπρεπε, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία τήρηση το lockdown. Διοργανώνονταν καθημερινά διαδηλώσεις και πορείες με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διασπορά και να οδηγηθούμε σε αυτόν τον εκτροχιασμό της επιδημιολογικής κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το παρήγορο είναι πως στην ανάλυση των λυμάτων την τελευταία εβδομάδα, παρατηρείται μια σταθεροποίηση και μια βελτίωση στο ιικό φορτίο. Και στην Αθήνα το βλέπουμε αυτό και ελπίζουμε σε αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Βέβαια, η όποια βελτίωση θα είναι πολύ αργή. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Ανοησία να αρνείσαι το εμβόλιο, καλύτερο το φετινό Πάσχα»

Σε ερώτηση για το αν η διαρκής αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων οφείλεται σε συγκεκριμένα αίτια, εξήγησε πως «Αυτοί που νοσηλεύονται, δυστυχώς είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπήρξαν υπερήλικες που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Το να αρνείται κανείς το εμβόλιο είναι ανοησία. Τεράστια ανοησία και επιπολαιότητα κατά τη γνώμη μου».

Ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πολύ καλύτερο από το περσινό, όταν και η χώρα ήταν σε ολικό lockdown το οποίο τηρούταν πλήρως από όλους. «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και βελτιώνεται κι ο καιρός που θα αποτελέσει σύμμαχο, μπορούμε να αισιοδοξούμε. Πιστεύω πως τα πράγματα το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερα από το περσινό», υπογράμμισε.

«Να ανοίξουν μικρά καταστήματα και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους»

Σχετικά με το τι θα μπορέσει να βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα, πέρα από τη διαδικασία των εμβολιασμών που προχωράει και θα βοηθήσει, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε τη δική του πρόταση. «Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ανοίξουν κάποια μικρά μαγαζιά, το τονίζω αυτό μιλάω για μικρά καταστήματα και όχι για μεγάλα εμπορικά, όπου με μάσκες υψηλής προστασίας, με τη χρήση ραντεβού και με χρονικό όριο τριών ωρών να μπορούν οι πολίτες να κάνουν αγορές. Να επιτρέψουμε δηλαδή την κυκλοφορία των πολιτών και να αποφύγουμε τις συναθροίσεις σε σπίτια και κλειστούς χώρους που βοηθάνε τη διασπορά του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρότασή μου είναι πως πρέπει να δοθούν βαλβίδες αποσυμπίεσης στον κόσμο. Για παράδειγμα, μπορεί να επιτραπεί το ψάρεμα και το κυνήγι, εκεί δεν κολλάς. Στην πλατεία όταν συνωστίζεσαι ή στο σπίτι σου ή στο σπίτι του φίλου όταν μαζεύονται παρέες, κολλάς. Χρειάζεται να επιτραπούν δραστηριότητες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, να επωφεληθούμε από τη βελτίωση του καιρού και να αποτρέψουμε τη συγκέντρωση πολιτών σε κλειστούς χώρους. Έτσι θα υπάρξει βελτίωση και της επιδημιολογικής εικόνας», τόνισε κλείνοντας..

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.