ΕΛΛΑΔΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: «Όχι» στο άνοιγμα από τους λοιμωξιολόγους - «Κλείδωσε» το Πάσχα στην πόλη

Διόδια μετακίνηση ελεγχος

Στην απόφαση να μην ανάψουν «πράσινο φως» στη μετακίνηση εκτός νομού κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα καταθέσεις τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση σχετικά με τη μετακίνηση εκτός νομού, τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και τον τρόπο που θα εορταστεί η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες αποφάσισαν να μην δώσουν το πράσινο φως για τις μετακινήσεις εκτός νομού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αποθαρρυντικά και την ίδια στιγμή διατηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ επεσήμανε πως παρόμοια είναι και η θέση της κυβέρνησης.

«Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη.

Επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα δεν αποκλείεται να γίνουν και εντός της ημέρας αν ολοκληρωθεί εγκαίρως η συνεδρίση των λοιμωξιολόγων.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newsbomb.gr οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετακίνηση από των πολιτών από τις πόλεις στην επαρχία είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες με μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Πάσχα στην εκκλησία

Παράλληλα οι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κυρίως για το βράδυ της Ανάστασης.

Η ανησυχία τους έγκειται στο γεγονός ως μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού που θα αυξήσουν περαιτέρω το ιικό φορτίο και ενδεχομένως να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς για επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας εντός του Μαΐου και βεβαίως το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον Επιτάφιο προκρίνεται η περιφορά του σε εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις.

Επίσης οι λοιμωξιολόγοι φέρεται να έχουν καταλήξει για τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στις εκκλησίες και ο οποίος θα είναι βάση των τετραγωνικών του ναού.

Για την Ανάσταση η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για μόνο το Μεγάλο Σάββατο συζητείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 10.30.

Το πασχαλινό τραπέζι

Σε ό,τι αφορά στο πασχαλινό τραπέζι ο σχεδιασμός προβλέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων.

Η μετακίνηση, δηλαδή, να γίνεται με αποστολή sms με κωδικό 6 στο 13033 και στα τραπέζια σε σπίτια να βρίσκονται έως δύο οικογένειες που ίσως να προταθεί να έχουν κάνει self test.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για Πάσχα, εστίαση, σχολεία και τουρισμό – Οι κρίσιμες ημερομηνίες