ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η δύσκολη εξίσωση με παιδιά, εμβόλια, σχολεία και μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Η δύσκολη εξίσωση με παιδιά, εμβόλια, σχολεία και μετάλλαξη Δέλτα
Η πορεία του κορονοϊού τους επόμενους μήνες προβληματίζει τους ειδικούς λόγω του παράγοντα Χ που είναι τα παιδιά στα σχολεία σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Η πορεία του κορονοϊού τους επόμενους μήνες προβληματίζει τους ειδικούς λόγω του παράγοντα Χ που είναι τα παιδιά στα σχολεία σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Σε δύσκολο γρίφο εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού ειδικά όσον αφορά τα παιδιά καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα δεδομένα καθώς σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα προηγούμενα κύματα της Covid-19 αυτή φαίνεται να επηρεάζει και τους νέους κάτω των 18 ετών σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα και πολλές φορές και με δυσμενέστερη εξέλιξη.

Τον γρίφο και την ενδεχόμενη λύση του κάνει ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι στην Ελλάδα αποφασίστηκε να αλλάξουν φέτος τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων στα σχολεία προβλέποντας μόνο κλείσιμο τμημάτων και μόνο σε περίπτωση κατά την οποία ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται στο 50%+1 επί του συνολικού αριθμού των μαθητών.

Δεν είναι τυχαίο, όπως αποκάλυψε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, ότι η θετική εισήγηση για αυτά τα πρωτόκολλα έγινε με την προϋπόθεση ότι θα επαναξιολογηθούν μετά από 1 μήνα λειτουργίας των σχολείων αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα συμβεί από τον Οκτώβριο και μετά.

Ούτε είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας παρά την προσπάθειά του να καθησυχάσει την δικαιολογημένη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά, έχει σχέδιο – ως όφειλε – και για το ενδεχόμενο αύξησης των νοσηλειών παιδιών όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, το μεσημέρι της Πέμπτης σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα οι ρυθμοί εμβολιασμών παραμένουν πολύ χαμηλοί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες – άρα και σε αυτές των κάτω των 17 ετών - με τον μέσο όρο που ανακοινώνεται καθημερινά να κινείται πέριξ των 30.000 «τσιμπημάτων» ενώ ήδη αποφασίστηκε το κλείσιμο τριών μεγα-εμβολιαστικών κέντρων σε Κέρκυρα, Ελληνικό και Ρόδο με την επιχείρηση «Ελευθερία» να συνεχίζεται με 1.500 εμβολιαστικά κέντρα δυνατότητας 75.000 εμβολιασμών ημερησίως, σε 658 σημεία της χώρας.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Σύψα για τα παιδιά

Στο σκηνικό αυτό ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή και η εκτίμηση Σύψα ότι μέχρι τα Χριστούγεννα η μετάλλαξη Δέλτα θα μολύνει σχεδόν όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί» συμπληρώνοντας πως «όλα τα παιδιά που πάνε στο σχολείο θα εκτεθούν στον ιό».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «τελεσίδικο» το γεγονός ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. «Ελπίζουμε ότι με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν να βγει η σχολική χρονιά» συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας και γι’ αυτό στα πρωτοκόλλα που εισηγηθήκαμε υπάρχει προθεσμία 1 μηνός για επαναξιολόγηση. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Και ο κ. Σύψας κατέληξε: Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τα παιδιά αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα μεταφέρουν τον ιό στο σχεδόν 1 εκατ. ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας γιατί τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας.

Προβληματίζονται οι παιδίατροι

Προβληματισμός επικρατεί, εντωμεταξύ, στις τάξεις των παιδιάτρων καθώς ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί βασικά διαδικαστικά ζητήματα ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός παιδιών σε ιδιωτικά ιατρεία.

«Εμείς οι παιδίατροι ζητάμε να γίνει ο εμβολιασμός ζητάμε να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών στα ιατρεία και το αίτημά μας έχει γίνει δεκτό από την Πολιτεία και αναμένουμε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά ζητήματα ούτως ώστε πλέον να έχουμε τα εμβόλια στα ιατρεία και να ξεκινήσουμε εμβολιάζουν τα παιδιά άνω των 12 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας Τζίνα Νταμάγκα, μιλώντας OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα που αφορούν στη μεταφορά του σκευάσματος τη συντήρηση του και την οργάνωση των ραντεβού στα ιατρεία. Αναμένουμε απαντήσεις από την πολιτεία πως έχουν πληροφόρηση αναμένεται στο τέλος του μήνα. Έχουμε ζητήσει εμβόλια το αίτημα έγινε αποδεκτό απλά πρέπει να διευθετηθούν τα τεχνικά ζητήματα.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας - Διέταξε την επιστροφή παιδιών στο νησί

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Άρχισαν οι αιτήσεις - Τα έξι βήματα για να δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι