ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Θέμα χρόνου να παραδοθεί ο 16χρονος τρίτος επιβάτης του ΙΧ - Τι λένε οι δύο πλευρές

Πέραμα: Θέμα χρόνου να παραδοθεί ο 16χρονος τρίτος επιβάτης του ΙΧ - Τι λένε οι δύο πλευρές
Intime

Ενώπιον των Αρχών αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο 16χρονος που ήταν ο τρίτος επιβάτης του αυτοκινήτου που κατεδίωκαν οι αστυνομικοί στο Πέραμα

Την πόρτα των δικαστηρίων Πειραιά αναμένεται να περάσει σήμερα ο 16χρονος Ρομά που ήταν ο τρίτος επιβάτης του οχήματος που κατεδίωξαν οι αστυνομικοί στο Πέραμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γαμπρός του 20χρονου που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Όπως είπε ο άνδρας μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο νεαρός Ρομά, ο οποίος διέφυγε μετά την αιματηρή καταδίωξη, θα παρουσιαστεί στα δικαστήρια με τον δικηγόρο του.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ερωτήματα λόγω των αντικρουόμενων καταθέσεων που έχουν δοθεί με τους επτά εμπλεκόμενους αστυνομικούς να κρατούνται στη ΓΑΔΑ και να αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Newsbomb.gr για την υπόθεση λένε πως «Δεν μπορεί να υπεραπλουστεθεί το ζήτημα με το θάνατο του 20χρονου Ρομά».

Όπως επισημαίνουν η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει πειθαρχική διερεύνηση εντός πέντε ημερών.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε χθες τους αστυνομικούς που κρατούνται στη ΓΑΔΑ. Η επίσκεψη του Τάκη Θεοδωρικάκου στους αστυνομικούς «είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα», όπως σημείωσε ο ίδιος ο υπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook, ενώ παράλληλα κάλεσε και τον πατέρα του νεκρού 20χρονου για να του εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια.

«Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας», επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όσον αφορά στους κατηγορούμενους αστυνομικούς αρνούνται ότι αψήφησαν την εντολή του κέντρου να διακόψουν την καταδίωξη. Όπως ισχυρίζονται, δεν άκουσαν κάποια τέτοια εντολή, δεδομένου ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες.

Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι πυροβόλησαν όταν το όχημα των δραστών παρέσυρε μοτοσικλέτες με κίνδυνο να σκοτωθεί αστυνομικός. Τόνισαν επίσης στις καταθέσεις τους ότι αμέσως προσπάθησαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η κατάθεση που έδωσε ο αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, ο οποίος έδινε τις εντολές. Στην κατάθεσή του τονίζει ότι έδωσε σαφή εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά υπάκουσαν, όχι όμως και οι αστυνομικοί της ομάδας δυτικής Αττικής. Το αποτέλεσμα, όπως καταθέτει, ήταν εκείνος να νομίζει ότι η καταδίωξη έχει λήξει, ενώ στην πραγματικότητα συνεχιζόταν.

Κούγιας για Πέραμα: Οι αστυνομικοί δεν είναι δολοφόνοι

Ο γνωστός ποινικολόγος και δικηγόρος των αστυνομικών από την επιχείρηση στο Πέραμα, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι οι Ρομά αντιμετωπίζουν ανθρωποκτονία κατά συρροήν για τον τραυματισμό των επτά αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό.

Ο κ. Κούγιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί δεν είναι δολοφόνοι, δεν είναι κακοποιοί, αλλά παιδιά με σπουδές και ιδιαίτερη αγωγή. «Δεν είναι οι άνθρωποι που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν πάμε να κλέψουμε, να σκοτώσουμε, να βιάσουμε. Είναι φτωχά παιδιά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία κράτησής τους είναι επιβεβλημένη από τον νόμο.

«Έχουμε απέναντί μας και νεαρά παιδιά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αφαιρέσει τη ζωή, τα οποία όμως ξεκινούν τη μέρα τους με διαφορετικό τρόπο, από κακή αγωγή, από κακές συνθήκες ζωής. Εκείνη την ημέρα, τα συγκεκριμένα παιδιά, έκαναν μια διακεκριμένη κλοπή. Δεν έχουμε μια τυχαία περίπτωση. Έχουμε την περίπτωση ατόμων που ξεκίνησαν να αφαιρέσουν τη ζωή αστυνομικών και αστυνομικούς που αμύνθηκαν για να σώσουν τη ζωή τους» είπε ο κ. Κούγιας.

Αναφερόμενος στο εάν ήταν ή όχι οπλισμένοι οι νεαροί, ο Αλέξης Κούγιας σχολίασε: «Όλοι λένε ότι ήταν άοπλα τα παιδιά. Ποιος το είπε; Εκείνος που έφυγε είναι σίγουρο ότι τα πήρε τα όπλα».

Ερωτηθείς για το εάν πήραν εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη οι αστυνομικοί ο κ. Κούγιας απάντησε ότι καμία τέτοια εντολή δεν πήραν. «Είναι κατηγορηματικοί ότι δεν άκουσαν κάτι τέτοιο» είπε.

Σχετικά με τους πυροβολισμούς απάντησε ότι το ημιαυτόματο όπλο των αστυνομικών δικαιολογεί τις πολλές ριπές, ενώ εξήγησε ότι με 200 χλμ των ώρα είναι δύσκολο να σημαδέψει κανείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος, κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή καταδίωξη με αποτέλεσμα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή και να κινδυνεύσουν κι άλλες.

«Είναι πάρα πολλές οι σφαίρες, δεν δικαιολογείται σε τόσο μικρή απόσταση» είπε και τόνισε ότι η αστυνομία πρέπει να είναι αποτελεσματική και όχι τιμωρητική.

Ντούμας για Πέραμα: Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε μελλοθάνατοι

Ο εκπρόσωπος των Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ), Βασίλης Ντούμας, εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι επτά αστυνομικοί που διώκονται για την καταδίωξη στο Πέραμα θα δικαιωθούν καθώς θα προκύψει πως ήταν σε νόμιμη άμυνα.

Ο κ. Ντούμας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι αστυνομικοί που πήγαν στο περιστατικό δεν είναι δολοφόνοι, αλλά δεν είναι και μελλοθάνατοι και πρόσθεσε πως οι συνάδελφοί του δεν ξύπνησαν για να ληστέψουν, αλλά για να πάνε στη δουλειά τους και προφανώς να μη χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους, «όμως σήμερα είναι κρατούμενοι».

Αναφερόμενος στην εντολή που δόθηκε από το κέντρο της αστυνομίας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επρόκειτο για περιστατικό για το οποίο η καταδίωξη έπρεπε να διακοπεί και διερωτήθηκε εάν θέλουμε μια αστυνομία «διακοσμητική». Μάλιστα, επισήμανε πως δεν έχει αποδεχθεί ότι όντως οι αστυνομικοί άκουσαν την εν λόγω εντολή.

«Την άκουσαν οι αστυνομικοί; Έχει αποδειχθεί ότι την άκουσαν; Προφανώς αν το κέντρο έδωσε εντολή να σταματήσουν, έπρεπε να σταματήσουν. Θέλετε να μπούμε στο αν έχουμε συγχρόνους ασυρμάτους που ακούνε παντού;», τόνισε ο εκπρόσωπος των Ειδικών Φρουρών.

Όσον αφορά τις 38 σφαίρες που έπεσαν στο Πέραμα, τόνισε ότι μια επιχείρηση δεν κρίνεται από τον αριθμό των βολίδων, πως όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του κινδύνου όταν έχεις να αντιμετωπίσεις όχημα δύο τόνων να κατευθύνεται κατά πάνω σου.

Ακόμη, ο κ. Ντούμας ζήτησε να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις γύρω από την υπόθεση καθώς και αύριο θα χρειάζεται μια αστυνομία που θα συλλαμβάνει και πρόσθεσε ότι πολιτικά συμφέροντα τελικά «αφοπλίζουν» και κάνουν «διστακτικούς» τους συναδέλφους του.

«Θα σας πω τι αφοπλίζει τους συναδέλφους μου αστυνομικούς και τι ενδεχομένως αισθάνονται σήμερα που πάνε για δουλειά και έχουν αυτό το δισταγμό. Είναι η εμπλοκή των πολιτικών συμφερόντων πάνω στο κορμί ενός νεκρού παιδιού και πάνω στα κορμιά των αστυνομικών που σήμερα είναι κρατούμενοι και ταλαιπωρούνται μαζί με τις οικογένειές τους για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη», κατέληξε.

Μπαλάσκας για Πέραμα: Οι βολές που έριξαν οι αστυνομικοί δεν ήταν επιθετικές όσες κι αν ήταν

Την άποψη ότι οι βολές που έριξαν οι αστυνομικοί στην καταδίωξη στο Πέραμα που κατέληξε με έναν 20χρονο Ρομά να πέφτει νεκρός «δεν είναι επιθετικές όσες κι αν είναι, είναι βολές ακινητοποίησης» εξέφρασε ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου το οποίο καταδίωκαν οι αστυνομικοί «θα τους έκανε κιμά» με την κίνησή του να πέσει επάνω στις μηχανές ενώ στο ερώτημα αν τυχόν υπήρξε εποστρακισμός σφαίρας, ο κ. Μπαλάσκας απάντησε «η βαλλιστική θα το δείξει αυτό».

Ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ διατύπωσε και τη διαφωνία του με την κράτηση των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση λέγοντας ότι «δεν είμαστε ύποπτοι φυγής, τους κρατάνε στα κελιά σαν κακούργημα, θα μπορούσε αυτό να είχε αποφευχθεί».

Εξήγησε, επίσης, ότι σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο για να έχει δικαίωμα ο αστυνομικός να πυροβολήσει θα πρέπει ο άλλος εμπλεκόμενος είτε να τον έχει πυροβολήσει είτε να αστοχήσει «εκτός αν κάνει βολές ακινητοποίησης» προσθέτοντας ότι «ο νόμος περί όπλων είναι απαρχαιωμένος στην Ελλάδα».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε, τέλος, στο MEGA ότι «όταν καταδιώκεις κάποιον με 180χλμ. την ώρα σε μια μηχανή δεν ξέρεις ποιον καταδιώκεις. Δεν γνώριζαν οι συνάδελφοι ότι ήταν Ρομά ή οποιοσδήποτε άλλος όταν πυροβόλησαν. Τα παιδιά της ΔΙΑΣ βγαίνουν από το σπίτι τους και είναι με το ένα πόδι στον τάφο. Όλοι οι αστυνομικοί σήμερα είμαστε ΔΙΑΣ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Τι ισχύει από σήμερα

Πέραμα: Σήμερα θα παραδοθεί ο τρίτος επιβάτης του οχήματος με τους Ρομά

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα