ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά - Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε»

To «ύστατο χαίρε»
To «ύστατο χαίρε»
Λευτέρης Παρτσάλης

Το «ύστατο χαίρε» στη Φώφη Γεννηματά

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας «Αθάνατη» συνόδευσαν το μεσημέρι της Τετάρτης (27/10) τη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία της κατοικία, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Νωρίτερα, σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η ελάσσων αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν φόρο τιμής στη Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωΐ, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

Άλλοι με ένα λουλούδι στα χέρια, άλλοι με ένα μπουκέτο στα χέρια, άλλοι με ένα φιλί στο φέρετρο και άλλοι με μια ζωγραφιά είπαν το δικό τους «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η ζωγραφιά της 7χρονης Κατερίνας η οποία έγραψε για την Φώφη Γεννηματά «μην φοβάσαι θα είναι κοντά σου οι άγγελοι». Τραγική φιγούρα η αδερφή της, Μαίρη, η οποία ζήτησε να μείνει μόνη μαζί της.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η σορός της Φ. Γεννηματά μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο.

To «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συγκλονιστικοί ήταν οι επικήδειοι της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ωστόσο εκεί που λύγισαν όλοι ήταν όταν τα παιδιά της Φώφης είπαν τα τελευταία λόγια στη μητέρα τους...

Φώφη Γεννηματά: Συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα οι επικήδειοι των παιδιών της - «Αντίο μαμά...»

Η πλέον συγκλονιστική στιγμή ήταν η εκφώνηση του επικήδειου λόγου από τον 17χρονο γιο της Φώφης Γεννηματά, Γιώργο Γεννηματά – Τσούνη.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν και οι δυο κόρες της Φώφης Γεννηματά, με δάκρυα στα μάτια. «Ήσουν πάντα μαχήτρια», ανέφερε η κόρη της Κατερίνα. «Θυμάμαι τα τελευταία σου λόγια στο νοσοκομείο, που ήταν ‘1, 2, 3 πάμε», είπε μεταξύ άλλων η κόρη της, Αιμιλία.

Ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος Τσούνης - Γεννηματάς.Λευτέρης Παρτσάλης

«Αγαπημένη μου μητέρα, είμαστε όλοι εδώ. Οι άνθρωποι που λάτρευες. Όλες τις μάχες της έδωσες παλικαρίσια. Ήσουν αγωνίστρια της ζωής. Αντίκριζες τον κίνδυνο με χαμόγελο. Έγινες υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους.

Μας μίλαγες με ειλικρίνεια και τρυφερότητα, επικεντρώνοντας στις χαρές της ζωής. Η σχέση που είχες με τον πατέρα μας, μας δίδαξε τι θα πει αγάπη και συντροφικότητα. Ο δεσμός σου με τη θεία μας τη Μαίρη, είναι παράδειγμα αδερφικής αγάπης. Η ζωή σου θα είναι παράδειγμα για εμάς, όπως ήταν για εσένα η ζωή του παππού μας, Γιώργου Γεννηματά. Τώρα πιστεύω ακόμα περισσότερο στον άνθρωπο.

Η οικογένεια για σένα ήταν όλη σου η ζωή. Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να σε φιλήσουμε για μια τελευταία φορά. Είμαι σίγουρος πως θα μας φυλάς, με το χαμόγελο που σε σημάδεψε, πάνω από τα σύννεφα».

Η μικρότερη κόρη της Φώφης Γεννηματά, η 15χρονη Κατερίνα, στάθηκε στις τελευταίες στιγμές της μητέρας της στις οποίες φρόντιζε να δίνει θάρρος στην οικογένειά της. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή και θα είναι για πάντα η ηρωίδα των παιδιών της.

Κατερίνα Γεννηματά Τσούνη
Συγκινητικά λόγια από την κόρη της Φώφης Γεννηματά, Κατερίνα.Λευτέρης Παρτσάλης

«Έφυγες νικήτρια. Πάλεψες την αρρώστια μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν το έβαλες ποτέ κάτω. Ήσουν και θα ήσουν πάντα η ηρωίδα μας. Η μαμά μας. Μας χάρισες στιγμές με πολύ αγάπη και πολύ τρυφερότητα που θα μείνουν πάντα στη μνήμη μας.

Ήσουν και θα είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω πιο πολύ. Είμαι περήφανη για εσένα. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε, να μην τα παρατάμε και να ζούμε την κάθε στιγμή. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, η παρουσία σου, η ζεστή αγκαλιά σου και αυτή η ενέργεια που γέμιζε το σπίτι χαρά.

Πάντα όταν ήσουν κοντά μου ένιωθα ασφάλεια. Τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο μου είχες πει πόσο πολύ μας αγαπάς. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Θα είσαι πάντα ζωντανή στις καρδιές μας. Αντίο μαμά, είσαι μαχήτρια, θα σε αγαπάμε πολύ και πάντα».

Η Αιμιλία ΝτέκαΓεννηματά με εμφανή τη συγκίνηση, καθώς μετά βίας συγκράτησε δάκρυά της, αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια της μητέρας της και στο πώς έφυγε σαν αληθινή μαχήτρια και νικήτρια της ζωής. Τα μαθήματα ζωής που έδωσε στα παιδιά της, όπως ανέφερε η μεγάλη κόρη της εκλιπούσας, είναι αυτά που θα τα συντροφεύουν πάντα και θα τα ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αιμιλία Ντέκα - Γεννηματά
Με δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτησε τη μητέρα της, Φώφη Γεννηματά, η 24χρονη Αιμιλία.Λευτέρης Παρτσάλης

«Στις τελευταίες μας κουβέντες μου είπες '1, 2, 3 πάμε' και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγιζες, δεν ηττήθηκες.

Το χέρι χτυπούσε στο τραπέζι και γινόταν πάντα αυτό που έπρεπε να γίνει. Αυτό το χέρι το χτύπησες πολλές φορές στη ζωή σου, σαν γυναίκα, σαν μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν γεμάτο τρυφερότητα και ανιδιοτέλεια. Ήξερες όσα ξέρει μόνο μια μάνα, η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή και ασπίδα.

Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου. Το family που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα από όλους, είναι αυτά που θα μας λείψουν πιο πολύ. Αλλά είναι και ο οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη πως θα τα ακολουθήσουμε».

Φώφη Γεννηματά: Η πομπή προς την τελευταία της κατοικία

Όταν το φέρετρο με τη σορό της Φώφης Γεννηματά βγήκε από τη Μητρόπολη, το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναζε «αθάνατη».

Η πομπή, με την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά να ακολουθεί το φέρετρο, κινήθηκε προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου πραγματοποιήθηκε μικρή στάση. Η εκλιπούσα κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία υπουργού και η στάση έξω από τη Βουλή των Ελλήνων ήταν μέρος του τελετουργικού.

Η ταφή της Φώφης Γεννηματά έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο όπου ο δήμος Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, παραχώρησε τον ίδιο χώρο όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς.

Το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και με τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, φέρετρο της Φώφης Γεννηματά εναποτέθηκε εκεί όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς, κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα και υπό τους πυροβολισμούς του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ομόφωνα ένοχη η Έφη Κακαράντζουλα

Φώφη Γεννηματά: Συγκλόνισαν όλη την Ελλάδα οι επικήδειοι των παιδιών της - «Αντίο μαμά...»

Συγκλόνισε ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά στην κηδεία: «Λύγισε» και αγκάλιασε το φέρετρο