ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει κοντά στα 7.000

Κρούσματα σήμερα: Ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει κοντά στα 7.000
Συνεχίζεται η πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας
INTIME

Τα νέα κρούσματα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 7.000, ενώ επιβαρυμένοι αναμένεται να είναι και οι υπόλοιποι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες.

Μεγάλη είναι η πίεση που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, εξαιτίας της έξαρσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Ήδη προς ενίσχυση του ΕΣΥ απεστάλεισαν τα πρώτα φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, μετά την απόφαση για την επιστράτευσή τους. Οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι στο κόκκινο, ενώ καθημερινά ανακοινώνονται υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων, αλλά και διασωληνωμένων.

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αγγίζουν τα 54.000 με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ίδια, η πίεση στο ΕΣΥ να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες καθώς «θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων».

Χθες Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες 6.565 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 78, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 621 (58.8% άνδρες).

Σήμερα Παρασκευή 26 Νοεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι νέες μολύνσεις που θα ανακοινωθούν θα είναι κοντά στις 7.000. Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 29.000 κρούσματα κορονοϊού, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Γκάγκα: Αμέσως στον γιατρό αν έχετε συμπτώματα

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Η ίδια εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί σε πέντε «κόκκινες» περιοχές, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και την Κοζάνη, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες, αυτό το διάστημα που η πανδημία είναι σε έξαρση, να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές.

Επίσης, διεμήνυσε πως όσοι έχουν συμπτώματα θα πρέπει αμέσως να πηγαίνουν στο γιατρό και να μην περιμένουν 8 μέρες για να τον επισκεφθούν. «Πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά και είναι δύσκολο να γίνουν καλά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Κοτανίδου: «Τα πράγματα είναι ζορισμένα σε κάποιες περιοχές»

Σύμφωνα με τη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι μη εμβολιασμένοι.

Όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΠΑ τα πράγματα είναι ζορισμένα σε κάποιες περιοχές εδώ και αρκετό καιρό καθώς υπάρχει κόσμος που αρνείται να χρησιμοποιήσει το μόνο όπλο που έχουμε και αυτό είναι το εμβόλιο.

Στο γεγονός αυτό, οφείλεται κατά την κυρία Κοτανίδου η αύξηση στα εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. «Αυτό που έχουμε ως πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι και είναι αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία. Μειονότητα είναι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Σκαι.

Παράλληλα η καθηγήτρια επισήμανε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμένων τόσο θα μειώνονται οι θάνατοι και οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός lockdown, η κ. Κοτανίδου απάντησε ότι οποιοδήποτε κλείσιμο δεν θα αποδώσει περισσότερο από τα προηγούμενα, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της κυβέρνησης τα μέτρα.

Χαρακτήρισε ακόμη δύσκολη την απόφαση να πάρουμε επιπλέον μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, ενώ για τις φετινές γιορτές ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα όπως πέρσι με προσοχή και με τους γνωστούς μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η χήρα του Μανώλη Καντάρη, του άνδρα που δολοφόνησαν το 2011 για μια κάμερα

Δίκη ψευτογιατρού: Συγκλονίζει η μητέρα του 16χρονου - «Εμπιστεύτηκα τη ζωή του σε έναν δολοφόνο»

«Σφάχτηκαν» Πάνια - Τσαλίκης: «Είναι περίεργο να μου κάνεις συνέντευξη και να μην έχεις ενημερωθεί»