ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: «Ένα άλλο θηρίο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

Καύσωνας: «Ένα άλλο θηρίο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

Στην Ελλάδα η έκταση που κάηκε φέτος είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου των προηγούμενων 16 ετών.  Η επικεφαλής υπεύθυνη θερμότητας του ΟΗΕ μιλά στον Guardian για τη ζωή εν μέσω πυρκαγιών, τον τρόπο ψύξης των πόλεων και τους φόβους για την κόρη της

Τη ζωή εν μέσω πυρκαγιών περιγράφει η υπεύθυνη του ΟΗΕ για τη θερμότητα, Ελένη Μυριβήλη, σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Επίσης, προτείνει τρόπους για το πώς οι πόλεις θα μειώσουν τη θερμοκρασία τους.

Η Ελένη Μυριβήλη, της οποίας η δουλειά είναι να βοηθά τις πόλεις να προετοιμαστούν για την ακραία ζέστη, σχολιάζει ότι είναι «σοκαριστικό» το πόσο λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τον κίνδυνο του ζεστού καιρού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες «ψήνουν» πόλεις σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και οι πολιτικοί υποχωρούν στις υποσχέσεις για το κλίμα, δήλωσε η υπεύθυνη θερμότητας των Ηνωμένων Εθνών.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακραία ζέστη στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι σκότωσε 61.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες και ηλικιωμένοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Εκτός από το θάνατο από θερμοπληξία, ο ζεστός καιρός μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό των ανθρώπων με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και να τους οδηγήσει στον θάνατο.

Η Ελένη Μυριβήλη επισήμανε ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, πίστευαν λανθασμένα ότι ήταν συνηθισμένοι στον ζεστό καιρό και ότι μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν. «Οι άνθρωποι μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα άλλο θηρίο με το οποίο έχουμε να κάνουμε».

Μια πρόσφατη μελέτη από τη World Weather Attribution διαπίστωσε ότι οι καύσωνες τον Ιούλιο ήταν θερμότεροι 1C στην Κίνα, 2C στη Βόρεια Αμερική και 2,5C στη Νότια Ευρώπη. Οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη θα ήταν «πρακτικά αδύνατες» αν ο άνθρωπος δεν είχε θερμάνει τον πλανήτη, σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Στην Ελλάδα, όπου ο ζεστός και ξηρός καιρός βοήθησε τις πυρκαγιές να ξεσπάσουν σε νησιά γεμάτα τουρισμό, η έκταση που κάηκε φέτος είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου των προηγούμενων 16 ετών. Το Σαββατοκύριακο η χώρα κατέγραψε τις θερμότερες θερμοκρασίες του Ιουλίου εδώ και μισό αιώνα, επισημαίνεται.

Σήμερα το πρωί, ξύπνησα και είχα καπνό στη μύτη μου και άκουσα ότι υπήρχε φωτιά όχι πολύ μακριά από εδώ", ανέφερε η Μυριβήλη, η οποία «δραπέτευσε» από τη ζέστη των 42 βαθμών Κελσίου στην Αθήνα σε ένα σπίτι στην εξοχή. Οι πυροσβέστες την έσβησαν σύντομα, διευκρίνισε. «Συνεχώς, ζούμε με αυτόν τον φόβο μήπως καεί το δάσος μας, κάτι που είναι τόσο τρομερό σαν ιδέα, επειδή είναι η φύση που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να μειώσουμε τις θερμοκρασίες. Η ιδέα ότι ο καλύτερος σύμμαχός μας, και η ασπίδα και τα όπλα μας, κατεδαφίζεται και καταστρέφεται - είναι πραγματικά πολύ οδυνηρή".

Κατά την Ελένη Μυριβήλη, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μια πόλη μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς από τη ζέστη: Ο πρώτος είναι η ευαισθητοποίηση, έτσι ώστε οι άνθρωποι και τα ιδρύματα να θέτουν τη ζέστη ως προτεραιότητα. Ο δεύτερος είναι η προετοιμασία, έτσι ώστε οι ευάλωτες ομάδες να εντοπίζονται γρήγορα και να διατηρούνται ασφαλείς. Ο τρίτος τρόπος είναι η ανοικοδόμηση των πόλεων ώστε να γίνουν πιο δροσερές, προσθέτοντας χώρους πρασίνου και νερό και αφαιρώντας χώρο από τα αυτοκίνητα.