ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα - Σε τι οφείλεται το φαινόμενο

Χαλκιδική: Εκατοντάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα - Σε τι οφείλεται το φαινόμενο
GRTimes

Φρικτό θέαμα στα Ψακούδια Χαλκιδικής με εκατοντάδες νεκρά ψάρια να ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα

Αντιμέτωποι με ένα θλιβερό θέαμα έρχονται τις τελευταίες μέρες κάτοικοι στα Ψακούδια Χαλκιδικής, καθώς εκατοντάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε λιμνοθάλασσα.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζει το GRTimes:

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στις εκβολές της λιμνοθάλασσας, στην οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει «αποκοπεί» η δίοδος προς τη θάλασσα.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στο GRTimes η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου ο μαζικός θάνατος των ψαριών το πιθανότερο είναι να οφείλεται στον ευτροφισμό.

Λόγω του γεγονότος ότι η στάθμη του νερού έχει κατέβει και έχει αποκοπεί η ροή προς τη θάλασσα, τα ψάρια έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον με έλλειψη οξυγόνου, με συνέπεια τον μαζικό θάνατο τους.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο το φαινόμενο να οφείλεται στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, ως απόρροια της κλιματικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η θερμοκρασία της θάλασσας στη Μεσόγειο «έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ την περίοδο του καύσωνα ο υδράργυρος «άγγιξε» τους 30 βαθμού Κελσίου στις ελληνικές θάλασσες, απειλώντας σοβαρά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Επιτόπια αυτοψία και εργαστηριακή ανάλυση

Το φαινόμενο όπως γνωστοποίησε η κ. Ζωγράφου στο GRTimes παρατηρήθηκε και σε θαλάσσια περιοχή της Ιερισσού.

Για τον παραπάνω λόγο – αν και οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας συγκλίνουν στον παράγοντα του ευτροφισμού – έχει ληφθεί δείγμα και θα διενεργηθεί εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να εξακριβωθεί επίσημα ότι δεν υπάρχει ρύπανση υδάτων.

Τέλος αύριο, Τρίτη (29/8) στα σημεία ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί επιτόπια αυτοψία από στελέχη της Υπηρεσίας.