LIVE οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία - Ξεπέρασαν τους 5.100 οι νεκροί από τον σεισμό

Newsbomb

AP

Δεν έχει τέλος ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία - Φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους 20.000 εξέφρασε ο Π.Ο.Υ. - Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα έχει ήδη φτάσει στη γειτονική χώρα - LIVE οι εξελίξεις από το «βομβαρδισμένο» τοπίο

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης συνέχισαν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας μία ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό, του οποίου ο απολογισμός των νεκρών ξεπερνά αυτή τη στιγμή τους 5.100 στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, σε μια πραγματική μάχη απέναντι στον χρόνο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο, τη βροχή ή το χιόνι, κάποιες φορές με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί, όπως ένα επτάχρονο παιδί που ανασύρθηκε από τα χαλάσματα στο Χατάι, στα συριακά σύνορα, όπως είδαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού έμεινε θαμμένο για πάνω από 20 ώρες. «Πού είναι η μαμά μου;», ρώτησε η μικρή τον διασώστη που την κρατούσε στα χέρια.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών --ο φονικότερος στην Τουρκία από το 1999-- σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, να καταστραφούν νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν ή να μείνουν άστεγοι σε τουρκικές και συριακές πόλεις.

Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία στην περιοχή της Αττάλειας για όσους επλήγησαν, αφού σχεδόν 5.800 κτίρια καταστράφηκαν.

Είπε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει αυξηθεί σε 3.549 άτομα, είπε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον σεισμό σε περισσότερους από 5.100.

16:37
Χρήστος Γιαννούλης

Ο τρόπος κατασκευής των κτηρίων έπαιξε ρόλο στον αριθμό των νεκρών

15:36
Χρήστος Γιαννούλης

Η συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης

15:26
Χρήστος Γιαννούλης

Συγκλονιστικές εικόνες στην Αντιόχεια

Οι άνδρες της Ελληνικής ΕΜΑΚ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα 6χρονο κοριτσάκι, το οποίο σύμφωνα με τον Alhpa, φέρεται να είναι αδερφάκι της 7χρονης που δεν κατάφερε να κρατηθεί πριν στη ζωή.

Είναι συγκλονιστικές οι στιγμές με τους πυροσβέστες να αγκαλιάζονται μεταξύ τους, όπως και με τους ανθρώπους εκεί που περιμένουν πάνω από τα χαλάσματα για ένα θετικό νέο.

14:59
Χρήστος Γιαννούλης

Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλώβισε 50χρονο άνδρα

Νωρίτερα, είχε ανασύρει από χαλάσματα την 7χρονη Φατμά, η οποία όμως δεν τα κατάφερε και λίγο αργότερα κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

14:21
Νατάσα Παυλοπούλου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 επαρχίες της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει ξενοδοχεία στην περιοχή της Αττάλειας για όσους επλήγησαν, αφού σχεδόν 5.800 κτίρια καταστράφηκαν.

Είπε ότι 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται σε όλη την Τουρκία και τη Συρία.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει αυξηθεί σε 3.549 άτομα, είπε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον σεισμό σε περισσότερους από 5.100.

14:13
Νατάσα Παυλοπούλου

Unesco: Eκπέμπει SOS για 5 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Η Unesco δήλωσε έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, καθώς δύο τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της στην Συρία και την Τουρκία υπέστησαν ζημιές.

Πέρα απο τις καταστροφές στην παλιά πόλη του Χαλεπίου της Συρίας και στο φρούριο στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, η Unesco είπε ότι τουλάχιστον άλλα τρία μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ενδέχεται να επηρεαστούν.

13:48
Νατάσα Παυλοπούλου

Βρετανός τουρίστας: «Ήταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα»

Εικόνες, απόλυτης καταστροφής περιγράφει ένας 29χρονος Βρετανός ο οποίος έκανε διακοπές στην Τουρκία όταν έγινε ο σεισμός.

Ο Τίμοθι Γουάιτινγκ, από το Γιορκσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι ξύπνησε στον ξενώνα όπου έμενε έμενε «πολύ φοβισμένος», αλλά κατάφερε να ξεφύγει.

«Ήμουν στον δεύτερο όροφο ενός διώροφου κτηρίου, νομίζω ότι αυτό με έσωσε δεν υπήρχαν όροφοι από πάνω μας για να πέσουμε», λέει στο BBC, θυμούμενος πώς όλα τα άλλα κτήρια γύρω του είχαν καταρρεύσει ή είχαν υποστεί ζημιές.

«Ολόκληρες περιοχές της πόλης ισοπεδώθηκαν», λέει. «Υπήρχαν τεράστια κτήρια πέντε έως έξι ορόφων εντελώς ισοπεδωμά. Ηταν σαν να έπεσε πυρηνική βόμβα».

Ο Τίμοθι έμενε στην πόλη Χατάι στην Aντιόχεια, την οποία εγκατέλειψε με τα πόδια μέχρι που ένας οδηγός αυτοκινήτου τον βοήθησε να φθάσει στα Άδανα, όπου βρίσκεται τώρα. «Άνθρωποι έβγαιναν από παντού, οι μισοί ξυπόλητοι. Ήταν απλώς απόλυτο χάος» λέει.

13:32
Νατάσα Παυλοπούλου

1500 έρανοι στο διαδίκτυο για τους σεισμόπληκτους

Εκατοντάδες διαδικτυακοί έρανοι δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία.

Περισσότερες από 1.500 διαδικτυακές σελίδες συγκέντρωσης χρημάτων έχουν ήδη δημιουργηθεί για να βοηθήσουν την Τουρκία και τη Συρία και πάνω από 500.000 λίρες έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την GoFundMe.

«Η κρίση που εκτυλίσσεται σε ολόκληρη την περιοχή είναι πραγματικά καταστροφική και βλέπουμε έναν μεγάλο αριθμό προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων», δήλωσε ο διεθνής αντιπρόεδρος του οργανισμού Τζον Κόβεντρι.

«Η εμπιστοσύνη και η ασφάλειά μας επαληθεύουν αυτά τα κεφάλαια και θα συνεργαστούμε με τους διοργανωτές και τους δικαιούχους για να λάβουμε βοήθεια εκεί που χρειάζεται περισσότερο το συντομότερο δυνατό».

12:58
Νατάσα Παυλοπούλου

Save the Children: Άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο

Το καταφύγιο είναι το πιο επείγον είδος βοήθειας γιατί «το κρύο θα σκοτώσει ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καιρός είναι «εξίσου θανατηφόρος» με τον σεισμό, είπε ο Τζέιμς Ντένσελοου, του Save the Children.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας απόψε, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού.

«Η παροχή καταφυγίου είναι το πιο επείγον είδος βοήθειας από τη δική μας οπτική γωνία, γιατί το κρύο θα σκοτώσει ανθρώπους με τρόπους λιγότερο θεαματικούς από τον σεισμό, αλλά εξίσου θανατηφόρο», είπε ο κ. Ντένσελοου.

12:13
Νατάσα Παυλοπούλου

ΠΟΥ: 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον σεισμό

Ο Adelheid Marschang, ανώτερος αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπε ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και 1,4 εκατομμύρια παιδιά, είναι πιθανό να κινδυνεύουν και στις δύο χώρες μετά τον σεισμό και τους μετασεισμούς του που κατέστρεψαν χιλιάδες κτήρια.

Η Τουρκία είπε έχει ισχυρή ικανότητα να ανταποκριθεί στην κρίση, αλλά οι βασικές ανάγκες σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα είναι πέρα από τα σύνορα στη Συρία, που ήδη αντιμετωπίζει μια πολυετή ανθρωπιστική κρίση λόγω του εμφυλίου πολέμου και της επιδημίας χολέρας .

«Πρόκειται για μια κρίση πάνω από τις πολλαπλές κρίσεις στην πληγείσα περιοχή», είπε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού στη Γενεύη.

Ο ΠΟΥ είπε ότι αποστέλλει προμήθειες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κιτ χειρουργικών τραυμάτων και έκτακτης ανάγκης, και ενεργοποιεί ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved