ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαλάλα παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης

Η Μαλάλα παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης

Με συγκλονιστικά στην απλότητά τους λόγια, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι από το Πακιστάν που δέχθηκε τα πυρά των Ταλιμπάν επειδή προώθησε το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης.

«Ας γίνουμε η πρώτη γενιά που θα αποφασίσει να είναι η τελευταία. Οι άδειες αίθουσες, τα χαμένα παιδικά χρόνια, η χαμένη δυναμική, ας τελειώσουν όλ' αυτά μαζί μας.
Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που ένα αγόρι ή ένα κορίτσι θα χάσει την παιδική του ηλικία σ' ένα εργοστάσιο.
Ας είναι η τελευταία φορά που ένα κοριτσάκι θα συρθεί σ' έναν αναγκαστικό γάμο.
Ας είναι η τελευταία φορά που ένα αθώο παιδί θα χάσει τη ζωή του στον πόλεμο.
Ας είναι η τελευταία φορά που μια αίθουσα διδασκαλίας θα μείνει άδεια.
Ας είναι και η τελευταία φορά που για ένα κορίτσι η εκπαίδευση θα είναι αδίκημα και όχι δικαίωμα.
Ας είναι η τελευταία φορά που ένα παιδί θα μείνει εκτός σχολείου.
Ας είμαστε εμείς που θα αρχίσουμε να βάζουμε ένα τέλος σ' όλ' αυτά.
Κι ας αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον εδώ και τώρα.
Σας ευχαριστώ».

Έτσι απλά, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, το κορίτσι από το Πακιστάν που μοιράζεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης με τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρθι, παρέλαβε το βραβείο της στην απονομή της Ακαδημίας στο Όσλο. Παγκόσμια Μέρα αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο συμβολισμός βαραίνει ακόμη περισσότερο.
«Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι μιλάνε για μένα με διάφορους τρόπους. Κάποιοι με αποκαλούν το κορίτσι που το πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν. Άλλοι το κορίτσι που αγωνίστηκε για τα δικαιώματά του. Άλλοι πλέον με λένε Νομπελίστα. Απ' όσο ξέρω εγώ, είμαι απλώς ένα κορίτσι με αποφασιστικότητα και πείσμα που θέλει να δει όλα τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, για όλες τις γυναίκες να γίνει κεκτημένο η ισότητα και όλοι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του κόσμου να απολαμβάνουν την ειρήνη».

Σχετικές ειδήσεις