ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη τιμωρεί τον Ερντογάν: Θέμα ωρών οι κυρώσεις στην Τουρκία

Η Ευρώπη τιμωρεί τον Ερντογάν: Θέμα ωρών οι κυρώσεις στην Τουρκία

«Θέμα ωρών» είναι η επιβολή νομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ για την έκνομη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στις θαλάσσιες ζώνες πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μαζί με την πρώτη λίστα των στοχευμένων μέτρων της ΕΕ - που αφορά συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας - επιδιώκεται και μια διαδικασία «ασανσέρ». Όσο δηλαδή θα κλιμακώνονται οι παράνομες ενέργειες των Τούρκων, τόσο θα εμπλουτίζεται η λίστα με τις κυρώσεις.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με το philenews, δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών που «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη». Η εν λόγω απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex. Στόχος της ομάδας θα είναι εντός δύο περίπου εβδομάδων να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες νομικές πράξεις προκειμένου να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Άγκυρας στην ΕΕ και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ωστόσο, οι δρομολογούμενες εξελίξεις θα είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας, κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Άγκυρας και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με αντίμετρα, όπως τη διοχέτευση των προσφυγικών ροών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνονται για...μπαρούτι οι Τούρκοι: Η «δοκιμασία» με το Oruc Reis και η επόμενη κίνηση του Ερντογάν

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου σε Τουρκία: Αναφαίρετο δικαίωμά μας τα 12 μίλια

Σχετικές ειδήσεις