ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Παράλογη και υστερική» η αντίδραση των ΗΠΑ για το μπαλόνι

Συνεχίζεται η ένταση Κίνας-ΗΠΑ
Συνεχίζεται η ένταση Κίνας-ΗΠΑ
Α.Ρ

Η αντίδραση των ΗΠΑ στο μπαλόνι ήταν «παράλογη και υστερική», σύμφωνα με κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, καθώς συνεχίζεται το διπλωματικό «σίριαλ» ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον

Ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Κίνας Γουανγκ Γι περιέγραψε την κατάρριψη μπαλονιού από τις ΗΠΑ ως «παράλογη και υστερική», ενώ έκανε λόγο για κατάχρηση βίας. Μιλώντας στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο (18/2) είπε: «Δεν δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ισχυρές. αντίθετα δείχνει ότι είναι αδύναμες».

Ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων είπε ότι πιστεύει πως η κατάρριψη ήταν μέρος μιας προσπάθειας να αποσπαστεί η προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Υπάρχουν πολλά μπαλόνια στον ουρανό. Θέλετε να καταρρίψετε τον καθένα από αυτά;»

Η Κίνα επιμένει ότι το μπαλόνι ήταν ένα μη στρατιωτικό όργανο που είχε βγει από την πορεία του. Ο Γουάνγκ είπε επίσης ότι η Κίνα ετοιμάζεται να καταθέσει ένα έγγραφο για την Ουκρανία που θα υπογραμμίζει τις αρχές της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας. Θα λέει επίσης ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί, αλλά οτι οι απειλές για την ασφάλεια αύξησαν τον κίνδυνο εσφαλμένων υπολογισμών. Είπε ότι η Κίνα αντιτίθεται στη νοοτροπία του «ψυχρού πολέμου» και στις συμμαχίες

Το έγγραφο θα λέει ότι «οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη», είπε, αναφερόμενος στις ανησυχίες της Μόσχας για πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ στη γειτονική Ουκρανία. Ο Γουάνγκ κατηγόρησε τις ανώνυμες δυνάμεις ότι ήταν υπεύθυνες για τη διακοπή των προηγούμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υπονοώντας ότι αυτές οι δυνάμεις είχαν βαθύτερα κίνητρα από την προστασία της Ουκρανίας.

Η Κίνα αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και γίνεται όλο και περισσότερο ένας από τους κύριους καταναλωτές της ρωσικής ενέργειας, κάτι που βοηθά τη Μόσχα να χρηματοδοτήσει την παραγωγή όπλων της. Ο Γουανγκ επέμεινε ότι η Κίνα ανησυχεί για τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας: «Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Στεκόμαστε στο πλευρό της ειρήνης και του διαλόγου».

Ο Γουανγκ επέκρινε επίσης την απαγόρευση των ΗΠΑ να εξάγουν τεχνολογία μικροτσίπ στην Κίνα, περιγράφοντάς την ως μία κίνηση «100% προστατευτισμού, 100% εγωιστική, 100% μονομερή». Ήταν μία σαφής παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και δεν μπορούσε να απέχει περισσότερο από τον θεμιτό ανταγωνισμό, είπε. Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο συνέδριο και μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι.