ΚΟΣΜΟΣ

Πρόσωπο - έκπληξη φέρεται να προτείνει ο Μπάιντεν για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ

Πρόσωπο - έκπληξη φέρεται να προτείνει ο Μπάιντεν για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ευρωπαίο ηγέτη προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος για τη νευραλγική θέση του ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός πρόεδρος προωθεί για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη σχετικές πληροφορίες.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Τζο Μπάιντεν ασκεί πιέσεις ώστε η πρόεδρος της Κομισιόν να τοποθετηθεί ως η επόμενη γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Βρετανού Υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να είναι η προτιμώμενη υποψήφια των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο Λευκός Οίκος απέρριψε τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας για το αξίωμα.

Πηγή του ΝΑΤΟ γνωστοποίησε στη βρετανική εφημερίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθεια να πείσει τη φον ντερ Λάινεν, πρώην υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, εν μέσω φόβου ότι δεν θα προκύψει κατάλληλος υποψήφιος τους επόμενους 12 μήνες.

«Θα έχουμε πρόβλημα το επόμενο έτος, όταν καταστεί σαφές ότι το πεδίο δεν είναι ισχυρότερο από φέτος», δήλωσε μια δεύτερη πηγή στην εφημερίδα.

Ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάινεν έχουν οικοδομήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια, καλλιεργώντας στενούς διατλαντικούς δεσμούς σχετικά με την Κίνα, την Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή, ανέφερε άλλη πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει γενικός γραμματέας της συμμαχίας υπό τις παρούσες συνθήκες έως την 1η Οκτωβρίου 2024.

«Με τιμάει η απόφαση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να παρατείνουν τη θητεία μου ως γενικό γραμματέα μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2024. Ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής έχει εξασφαλίσει την ελευθερία και την ασφάλειά μας για σχεδόν 75 χρόνια, και σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, η Συμμαχία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ» είπε με ανάρτησή του στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.

Η απόφαση για το μέλλον του εκκρεμούσε ενόψει της μεγάλης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους της συμμαχίας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους φερόμενους αντικαταστάτες του Στόλτενμπεργκ δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των 31 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του έληγε το 2022, αλλά λόγω της ουκρανικής σύγκρουσης παρατάθηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023.