ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Μαρόκο: «Ήταν σαν να εξερράγη βομβα» - Θα χρειαστούν χρόνια για να ορθοποδήσει η χώρα

Βομβαρδισμένο τοπίο το Μαρόκο μετά τον σεισμό
Βομβαρδισμένο τοπίο το Μαρόκο μετά τον σεισμό
ΑΡ

Σεισμός στο Μαρόκο: Οι επιζώντες κοιμούνται στην ύπαιθρο καθώς οι διασώστες μάχονται για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε απομακρυσμένες περιοχές. Περισσότεροι απο 2 χιλιάδες είναι οι νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για να σωθούν ζωές. Είναι ο πιο θανατηφόρος σεισμός εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.

Χιλιάδες άνθρωποι που επέζησαν από τον σεισμό του Μαρόκου πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, καθώς πολλοί έχασαν τα σπίτια τους ή φοβούνται να μπουν σε εσωτερικούς χώρους, υπό τον φόβο μετασεισμών. Τουλάχιστον 2.012 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (8/9) και άλλοι 1.404 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Σεισμός στο ΜαρόκοΑΡ

Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν καθώς τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και κινητά τηλέφωνα. Συντετριμμένες οικογένειες θάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και μερικοί από αυτούς που έχασαν τα πάντα στον σεισμό δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για την ανοικοδόμηση.

Η Caroline Holt, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι απαιτείται επειγόντως ασφαλές πόσιμο νερό για να αποφευχθεί «μια καταστροφή μέσα στην καταστροφή». Η ανθρωπιστική οργάνωση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να ανακάμψει το Μαρόκο.

Ξένοι ηγέτες προσφέρουν βοήθεια

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε έναν καταστροφικό σεισμό νωρίτερα φέτος, είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια και συνεργεία διάσωσης. Η Γαλλία και η Γερμανία, όπου και οι δύο φιλοξενούν μεγάλο πληθυσμό ανθρώπων με μαροκινή καταγωγή, δήλωσαν επίσης ότι είναι έτοιμες να αυξήσουν τις δυνάμεις τους.

Και σε μια εξαιρετική κίνηση, η γειτονική Αλγερία -η οποία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο το 2021- προσφέρθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές εκκενώσεις. Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση έκτακτης ανάγκης για συγκέντρωση χρημάτων, εν μέσω φόβων ότι «το πλήρες μέγεθος της καταστροφής είναι πιθανό να γίνει εμφανές μόνο τις επόμενες ημέρες».

Παρά την έκρηξη των προσφορών, η μαροκινή κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη επίσημα βοήθεια - ένα κρίσιμο βήμα πριν τα διεθνή συνεργεία διάσωσης μπορέσουν να κατευθυνθούν στο σημείο. Στο μεταξύ, οι μαροκινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ομάδες διάσωσης για τη διανομή καθαρού πόσιμου νερού, τροφίμων, σκηνών και κουβέρτες.

«Ήταν σαν να εξερράγη βόμβα»

Ολόκληρες κοινότητες έχουν καλυφθεί από συντρίμμια και οι γείτονες εργάζονται από κοινού για να φτάσουν σε αυτούς που έχουν παγιδευτεί, κάποιοι ψ'αχνοντας μέσα στα ερείπια με γυμνά χέρια. Κοντά στο επίκεντρο, πεσμένοι τοίχοι και μπάζα μπλοκάρουν στενούς δρόμους - και σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει έλλειψη τροφίμων επειδή κατέρρευσαν στέγες στις κουζίνες.

Μερικοί από αυτούς που επέζησαν φοβούνται ότι δεν έχουν τι να περιμένουν. Ο Χαμίντ Ιντσάλα, ένας 72χρονος οδηγός είπε: «Δεν μπορώ να ανακατασκευάσω το σπίτι μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Ακόμα, είμαι ζωντανός, οπότε θα περιμένω. Νιώθω στεναχώρια»

Ο Μοχάμεντ Αζάου είπε: «Όταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι να γέρνει, έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω - αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν. Δυστυχώς κανείς δεν βρέθηκε ζωντανός σε αυτή την οικογένεια. Πατέρας και γιος βρέθηκαν νεκροί και εξακολουθούν να αναζητούν τη μητέρα και την κόρη. Ήταν σαν να έσκασε βόμβα»

Τριήμερο εθνικό πένθος

Αυτός είναι ο πιο φονικός σεισμός που έπληξε το Μαρόκο από το 1960, όταν ένας σεισμός 5,8 Ρίχτερ σκότωσε τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους. Ενώ οι κατασκευαστικοί νόμοι άλλαξαν στις πόλεις μετά από εκείνη την καταστροφή, πολλά αγροτικά σπίτια είναι φτιαγμένα από τούβλο, πέτρα και ακατέργαστο ξύλο.

Ο καθηγητής Bill McGuire από το University College του Λονδίνου είπε: «Το πρόβλημα είναι ότι εκεί όπου οι καταστροφικοί σεισμοί είναι σπάνιοι, τα κτήρια απλά δεν κατασκευάζονται αρκετά στιβαρά για να αντιμετωπίσουν ισχυρές δονήσεις του εδάφους, τόσες πολλές καταρρεύσεις, με αποτέλεσμα υψηλές απώλειες».

Το Μαρόκο έχει κηρύξει πλέον τριήμερο εθνικό πένθος - με τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' να δίνει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν εξειδικευμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ένα χειρουργικό νοσοκομείο.