ΚΟΣΜΟΣ

Ζακ Ντελόρ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν τον «αρχιτέκτονα» της ΕΕ – «Χάνουμε έναν γίγαντα»

Ζακ Ντελόρ: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν τον «αρχιτέκτονα» της ΕΕ – «Χάνουμε έναν γίγαντα»
ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Κάνοντας λόγο για έναν «οραματιστή με αξιοσημείωτη ευφυΐα και απαράμιλλη ανθρωπιά», οι Ευρωπαίοι ηγέτες είπαν «αντίο» στον Ζακ Ντελόρ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών.

Πέθανε σήμερα (27/12) σε ηλικία 98 ετών ο Ζακ Ντελόρ, ένας από τους εμβληματικότερους πολιτικούς της Γαλλίας και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του, το πρωί στο σπίτι του, στο Παρίσι», γνωστοποίησε η Δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρέτησαν τον Ζακ Ντελόρ, τον οποίο χαρακτήρισαν ως «γίγαντα» και έναν «οραματιστή με αξιοσημείωτη ευφυΐα και απαράμιλλη ανθρωπιά, του οποίου σταθερή δέσμευση ήταν ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ακούραστος υπέρμαχος της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών»

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «είμαστε όλοι οι κληρονόμοι του έργου ζωής του Zακ Ντελόρ: Μίας ζωντανής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης», σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Ο Ζακ Ντελόρ σφυρηλάτησε το προσωπικό του όραμα για μία ενωμένη Ευρώπη και τη δέσμευση για ειρήνη κατά τις σκοτεινές ώρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με αξιοσημείωτη ευφυΐα και απαράμιλλη ανθρωπιά, υπήρξε ο ακούραστος υπέρμαχος της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών και στη συνέχεια, της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Μία ιδέα που έφερε στη ζωή, χάρη –μεταξύ άλλων– στη δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, το πρόγραμμα Erasmus και τα πρώτα στάδια ενός ενιαίου νομίσματος, διαμορφώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα ευημερούν και ισχυρό ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η προεδρία του Ζακ Ντελόρ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίσθηκε από τη βαθιά δέσμευση για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, αξίες που έχουν πλέον τις ρίζες τους στην Ένωσή μας.

Ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας οραματιστής που έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη. Το έργο του είχε βαθιά επίδραση στη ζωή γενεών Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου. Τού είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Ας τιμήσουμε την κληρονομιά του, ανανεώνοντας και αναζωογονώντας συνεχώς την Ευρώπη μας», έγραψε ακόμη.

Σαρλ Μισέλ: «Μεγάλος Γάλλος, μεγάλος Ευρωπαίος»

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα και σημείωσε ότι «ο Ζακ Ντελόρ οδήγησε τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας προς μία αληθινή Ένωση, βασισμένη σε ανθρωπιστικές αξίες και υποστηριζόμενη από μία ενιαία αγορά και ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ».

Ρομπέρτα Μέτσολα: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει έναν γίγαντα»

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανέφερε ότι «με τον θάνατο του Ζακ Ντελόρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει έναν γίγαντα».

«Ο τελευταίος επίτιμος πολίτης της Ευρώπης εργάσθηκε ακούραστα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία ενωμένη Ευρώπη», επεσήμανε και ολοκλήρωσε ότι «γενιές Ευρωπαίων θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την κληρονομιά του».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν ειλικρινή φίλο»

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «η Ευρώπη αποχαιρετά έναν αληθινό πρωτεργάτη της ενότητάς της και η Ελλάδα έναν ειλικρινή φίλο, οι πρωτοβουλίες του οποίου βοήθησαν και τη δική της εθνική πρόοδο».

«Ο Ζακ Ντελόρ, υπήρξε ένας οραματιστής ηγέτης, όσο και ένας ρεαλιστής πολιτικός που προώθησε την ευρωπαϊκή ιδέα, το κοινό νόμισμα και την ασφάλεια της Ένωσής μας. Ταυτόχρονα, όμως, υπηρέτησε επίμονα την οικονομική σύγκλιση των κοινωνιών της. Δεν υπήρξε, λοιπόν, μόνο ένας απ’ τους πιο ξεχωριστούς ηγέτες της ηπείρου μας. Αλλά ένας μοναδικός θεμελιωτής του ανοιχτού της μέλλοντος.

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του, σε κάθε δύσκολη στιγμή της χώρας. Εκ μέρους όλων τους, εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλειά του», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλαφ Σολτς: «Ο Ζακ Ντελόρ ήταν ο “αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε ως «οραματιστή» τον Ζακ Ντελόρ, ο οποίος, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε «αρχιτέκτονας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα». «Αποτελεί δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε σήμερα το έργο του, για το καλό της Ευρώπης», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.

Εμανουέλ Μακρόν: «Οι αγώνες και τα ιδανικά του, θα μας δεσμεύουν για πάντα»

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ζακ Ντελόρ στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, τη συνεισφορά στην οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης και τους αγώνες του, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. «Οι αγώνες του και τα ιδανικά θα μας δεσμεύουν για πάντα», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικές ειδήσεις