ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν τις εκλογές

Βενεζουέλα: Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν τις εκλογές

Ενώ απομένει κάτι περισσότερο από ένας μήνας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στη Βενεζουέλα, ο απερχόμενος πρόεδρος Ούγο Τσάβες προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να οδηγηθεί σε «εμφύλιο πόλεμο» εάν η αντιπολίτευση, όπως έχει εξαγγείλει, αρνηθεί να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση νίκης του.

Ο Τσάβες ανέβασε αισθητά τους τόνους σε σύγκριση με τις μέχρι τώρα προεκλογικές ομιλίες του, σε μια προσπάθεια να πείσει τους --πολλούς, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις-- αναποφάσιστους ψηφοφόρους, εκτίμησαν αναλυτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος Τσάβες, που ασκεί την εξουσία στη Βενεζουέλα από το 1999, φέρεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να προηγείται με 10 ως 20 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του βασικού αντιπάλου του: του 40χρονου Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, τον οποίο υποστηρίζει μια συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, το ποσοστό της διαφοράς μειώνεται τους τελευταίους μήνες και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων κάνουν λόγο για ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και εκλογέων έτοιμων να αλλάξουν πολιτικό στρατόπεδο.

Σύμφωνα με παρατηρητές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση η αβεβαιότητα οδήγησε τον Τσάβες να επικαλεστεί το φάσμα της αποσταθεροποίησης της χώρας και να αυτοπροβληθεί ως εγγυητής της ασφάλειας, όπως στην διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του το 2002.

Από την έναρξη της εκστρατείας, ο επικεφαλής των αριστερών ηγετών της Λατινικής Αμερικής προειδοποιεί ότι εάν κερδίσει η δεξιά την εξουσία, αυτό θα σημάνει τον τερματισμό των κοινωνικών προγραμμάτων (στέγασης, υγείας, επισιτισμού) που έχει χρηματοδοτήσει αξιοποιώντας τα πετρελαϊκά έσοδα της Βενεζουέλας, της πέμπτης μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας διεθνώς.

Βέβαιος για την υποστήριξή του από το λαό και κατά τα φαινόμενα για τη νίκη του ο Τσάβες αρνήθηκε να κάνει διάλογο με τον αντίπαλό του, για τον οποίο, λέει η αντιπολίτευση, εκφράστηκε ανοιχτά με περιφρόνηση, κάνοντας λόγο για έναν «μέτριο» πολιτικό, υποχείριο των καπιταλιστών, ένα «γουρούνι» κ.λπ.

Την Δευτέρα όμως ο Τσάβες ύψωσε τους τόνους, δηλώνοντας σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του πως η αντιπολίτευση έχει ετοιμάσει ένα «κρυφό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα», το οποίο έχει σκοπό «να μας γυρίσει πίσω, σε μια Βενεζουέλα που δεν αντιστέκεται». Αυτό κατά την ίδιο αποτελεί ένα «καταστροφικό σενάριο, μια βαθιά αποσταθεροποίηση», που θα μπορούσε να οδηγήσει «σε έναν εμφύλιο πόλεμο».

Η Κάρμεν Μπεατρίς Φερνάντες, πρόεδρος του ινστιτούτου DataStrategia, τόνισε ότι ο Τσάβες είχε κάνει ξανά τέτοιες «απειλές», όπως «για παράδειγμα στις βουλευτικές του 2010», και το επαναλαμβάνει λόγω των δημοσκοπήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι ο Τσάβες κατηγορεί τον Καπρίλες πως αποτελεί μετενσάρκωση των δύο κομμάτων (Copei, Δημοκρατική Δράση) που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα 40 χρόνια πριν έλθει ο ίδιος στην εξουσία.

Ο Λουίς Βισέντε Λεόν του ινστιτούτου πολιτικών μελετών Datanalisis από την πλευρά του κάνει λόγο για μια «αληθινή απειλή» την οποία ο Τσάβες «έβαλε στο τραπέζι για να ενσταλάξει φόβο στους εκλογείς», αφού ο πρόεδρος θεωρεί την απόφαση να ψηφίσει κανείς τον Καπρίλες ισοδύναμη με μια τοποθέτηση υπέρ «μιας χώρας σε πόλεμο». Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά ότι οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 30% του εκλογικού σώματος.

Ο Ρικάρντο Χάουσμαν, σύμβουλος του Καπρίλες, έχει δηλώσει παρ' όλ' αυτά ότι η εκστρατεία του υποψηφίου της αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει δικά της αποτελέσματα. Η προσέγγιση της αντιπολίτευσης μοιάζει να είναι ότι εάν δεν κερδίσει, δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Αντιμέτωπη με μια νέα ήττα και άλλα έξι χρόνια διακυβέρνησης από τον Τσάβες, η αντιπολίτευση, προσθέτει ο Ντομίνγκες, φαίνεται ότι δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τις παλιές της συνήθειες.