ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μήνυμα στο PKK-Παραδώστε τα όπλα σας

Τουρκία: Μήνυμα στο PKK-Παραδώστε τα όπλα σας

H ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να παραδώσουν σύντομα τα όπλα τους προκειμένου να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα εδώ και δύο χρόνια.

«Στο επόμενο Νεβρόζ (Πρωτοχρονιά των Κούρδων η οποία γιορτάζεται την 21η Μαρτίου) πρέπει να απευθύνουν μια έκκληση προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν πλήρως τις ενέργειες εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλτσίν Ακντογάν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (28/01) στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

«Πρέπει να απευθύνουν μία έκκληση που θα οδηγήσει στο να δεσμευτούν σε μία φάση αφοπλισμού» επέμεινε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο ένα μήνυμα που θα δώσει ώθηση στη διαδικασία».

Οι τουρκικές αρχές είχαν διεξάγει το φθινόπωρο του 2012 συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν προκειμένου να επιχειρήσουν να βάλουν ένα τέλος σε μια σύρραξη που έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Σε ένα μήνυμα που ανέγνωσε δημοσίως την 21η Μαρτίου του 2013, ο Οτσαλάν είχε κηρύξει μια κατάπαυση του πυρός, η οποία έκτοτε τηρήθηκε.

Η διαδικασία ωστόσο «πάγωσε» λίγους μήνες αργότερα όταν το PKK ανέστειλε την απόφαση απόσυρσης των μαχητών του από το τουρκικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είχε εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις υπέρ της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας (15 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 20% του τουρκικού πληθυσμού).

Νέες εντάσεις ξέσπασαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μη βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια περίοδο περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας.

Σχετικές ειδήσεις