ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η δολοφονία Λιτβινένκο «πιθανότατα» είχε την έγκριση του Πούτιν (Vid)

Βρετανία: Η δολοφονία Λιτβινένκο «πιθανότατα» είχε την έγκριση του Πούτιν (Vid)

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «πιθανότατα» ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, εκτιμά ο βρετανός δικαστής στα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για το θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB.

«Η επιχείρηση του FSB πιθανότατα εγκρίθηκε από τον κ. Πατρούτσεφ (Νικολάι Πατρούτσεφ, πρώην αρχηγό του FSB) και επίσης από τον Πρόεδρο Πούτιν», αναφέρει στα συμπεράσματα της έρευνας ο Σερ Ρόμπερτ Οουεν.

Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε από δηλητηρίαση με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.

«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινένκο», γράφει ο βρετανός δικαστής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολωνίου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου.

«Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στο θάνατο του κ. Λιτβινένκο», αναφέρεται στην έκθεση.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Η χήρα του ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά του Πούτιν και της Ρωσίας

Η χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της βρετανικής δικαστικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «πιθανότατα» ενέκρινε τη δολοφονία στο Λονδίνο από δύο ρώσους πράκτορες του αντιφρονούντα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο.

Ο ένας από τους δύο πράκτορες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, ο Αλεξάντρ Λουγκοβόι, χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες της βρετανικής δικαιοσύνης «παράλογες». «Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μία ακόμη φορά την αντιρωσική στάση και την στενότητα πνεύματος του Λονδίνου», δήλωσε ο πρακτορείο Interfax ο πρώην πράκτορας του FSB.