Σκάνδαλο με στημένες προσφορές εργολάβων... που τους πρόδωσαν τα emails

Ρούλα Κοτσέτα

Ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλασσαν εργολάβοι κατά την υπό διερεύνηση χρονική περίοδο και ενισχύουν τις πληροφορίες για προσυνεννοημένες προσφορές σε έργα του Δημοσίου βρίσκονται πλέον στα χέρια των λειτουργών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η προχθεσινή έρευνα απέδωσε καρπούς, αφού φαίνεται να οργανώθηκε με πάσα μυστικότητα, χωρίς να διαρρεύσει οτιδήποτε.

Ανάλογη επιτυχία είχε και η έρευνα της ΕΠΑ στις 25 Φεβρουαρίου 2015 στα γραφεία επτά εταιρειών παρασκευής ετοίμου σκυροδέματος για προμήθεια μπετόν σε έργα του Δημοσίου. Για αυτή την περίπτωση η έρευνα της ΕΠΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και επίκειται η επιβολή χρηματικών προστίμων σε κάποιες από τις εταιρείες.

Έγγραφο αποδεικνύει το πώς δύο εργοληπτικές εταιρείες συμφώνησαν να μοιράσουν δύο προσφορές για ανακατασκευή οδοστρώματος και στη συνέχεια εκτέλεσαν... κοινοπρακτικά και τις δύο δουλειές!

Πρόεδρος ΕΠΑ: Η έρευνα δεν προδιαγράφει και ενοχή

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Λουκία Χριστοδούλου δήλωσε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν σε έντεκα εταιρείες θα αξιολογηθούν και θα διερευνηθούν στο πλαίσιο του νόμου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η κυρία Χριστοδούλου ανέφερε ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη επιχείρηση που διενήργησε ποτέ η ΕΠΑ για διερεύνηση του ενδεχομένου να υπήρξε νόθευση δημοσίων διαγωνισμών και χειραγώγηση προσφορών.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για πολύπλοκες υποθέσεις και θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα. Τόνισε ακόμα ότι η έρευνα δεν προδιαγράφει και ενοχή.

Η κυρία Χριστοδούλου ανέφερε ότι η ΕΠΑ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα το ύψος των οποίων ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό του ετήσιου κύκλου εργασιών μιάς επιχείρησης. Είπε επίσης ότι υπάρχει και το σχέδιο επιείκειας, το οποίο η Επιτροπή θέλει να προωθήσει. Σύμφωνα με το σχέδιο μια εταιρεία μπορεί να πάει στην ΕΠΑ και να δώσει πληροφορίες και αναλόγως να τύχει έκπτωσης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υποβλήθηκε καμμία αίτηση.

Για την έρευνα στον τομέα των πετρελαιοειδών είπε ότι η υπόθεση έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι είχαν γίνει και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί τι συμβάινει σήμερα με τις τιμές και πού υπάρχουν στρεβλώσεις.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved