ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Τα πάνω-κάτω στα εργασιακά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για επίδομα, δώρο Πάσχα, δάνεια

Κορονοϊός: Τα πάνω-κάτω στα εργασιακά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για επίδομα, δώρο Πάσχα, δάνεια
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Ένα διαφορετικό τοπίο στην οικονομία και την αγορά εργασίας έφερε ο κορονοϊός στην χώρα μας την ώρα που επιχειρήσεις εμφανίζουν μηδενικό τζίρο λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναστολή σύμβασής τους και λήψης του επιδόματος των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, περισσότεροι από 1,7 εκατ. μισθωτοί και 700.000 επιχειρήσεις επηρεάζονται από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία, το διάστημα αυτό της αδράνειας που διανύουμε.

Στο περιβάλλον αυτό η κυβέρνηση νομοθετεί πρωτόγνωρα εργαλεία ευελιξίας της εργασίας, απαγορεύοντας ταυτόχρονα τις απολύσεις σε όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει κύμα μαζικών απολύσεων.

Απολύσεις

Απαγορεύονται ρητά οι απολύσεις εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν μετά από εντολή της κυβέρνησης.

Επίδομα 800 ευρώ

Το επίδομα των 800 ευρώ καλύπτει ένα διάστημα 45 ημερών, ή μέχρι τέλη Απριλίου, εξαρτάται πότε έκλεισε μία επιχείρηση και πότε έγιναν οι δηλώσεις για τους εργαζομένους.

Όσοι εργάζονται σε δύο δουλειές τότε για να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει και οι δύο επιχειρήσεις να θέσουν την σύμβασή του σε αναστολή λειτουργίας αλλά και ο εργαζόμενος να επιλέξει μία από τις δύο οι οποία και τελικά θα είναι αυτή που θα κάνει την δήλωση προκειμένου αυτός να λάβει τα 800 ευρώ.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Πώς θα ληφθεί

Για να δοθεί το επίδομα, πρέπει να γίνουν δύο βήματα. Ένα από τον εργοδότη και ένα από τον εργαζόμενο.

Πρώτον: Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει μέχρι τις 10 Απριλίου στο σύστημα «Εργάνη» την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση μέσω της καρτέλας «Ειδικά έντυπα» και επιλέγοντας «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Δεύτερον: Ο εργαζόμενος πρέπει να υποβάλλει την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr μέχρι τις 10 Απριλίου.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τμηματικά και ανά μέρα τις αιτήσεις τους ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Μείωση ενοικίου 40%

Την δικαιούνται εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή.

Στην ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στο πεδίο Γ (περιεχόμενο δήλωσης) γ) πρέπει να κάνουν κλικ την επιλογή «Μισθώνω κύρια κατοικία» και ακολούθως να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του εκμισθωτή όπως και την διεύθυνση του ακινήτου.

Προσοχή, το εν λόγω πεδίο συμπληρώνεται μόνο αν ο ΚΑΔ του εργοδότη ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με κρατική εντολή δικαιούνται αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων που είναι πληρωτέες τέλη Μαρτίου για 4 μήνες.

Όσοι πληρώσουν τις βεβαιωμένες οφειλές ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία, δηλαδή στις 31 Μαρτίου, αν και δικαιούνται αναστολή θα έχουν έκπτωση 25% επί του ποσού ως κίνητρο.

Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων

Αυτήν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν συνεπείς δανειολήπτες μέχρι πρότινος και θα ισχύει για για 3 μήνες. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη και δικαιούχο της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Ασφαλιστική κάλυψη

Το κράτος θα καλύψει εξολοκλήρου τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τον εκάστοτε εργαζόμενο που θα λάβει τα 800 ευρώ επί του ονομαστικού τους μισθού και όχι επί του επιδόματος.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν αλλά πλήττονται

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία δεν είναι πλήρης, όπως προκύπτει από τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί, δικαιούνται την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

Πώς θα ληφθεί

Επίσης όπως στην περίπτωση επιχείρησης που έβαλε λουκέτο, έτσι και εδώ πρέπει να γίνουν δύο βήματα. Αρχικά ο εργοδότης υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση με μόνη διαφορά ότι δηλώνει επίσης τα ακόλουθα:

  • Πλήττεται σημαντικά (αντί της προσωρινής αναστολής με κρατική εντολή)
  • τους εργαζόμενους που θέτει σε αναστολή σύμβασης και
  • τους τυχόν εργαζόμενους τους οποίους απέλυσε ή παραιτήθηκαν από 1/3/2020 έως 20/3/2020.

Μετά την αναστολή της σύμβασης εργασίας και την δήλωση του εργοδότη στην «Εργάνη» οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr.

Τι δικαιούνται

Εκτός από την μείωση ενοικίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται τα εξής:

  • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών για 45 ημέρες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών αυτεπάγγελτα από την ΑΑΔΕ.
  • αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων για 3 μήνες
  • δεν θα λάβουν Δώρο το Πάσχα αλλά το καλοκαίρι μέχρι 30 Ιουνίου μαζί με το επίδομα αδείας.
  • Μη απόλυση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τέρμα οι βόλτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης - Από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας