ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» στα ράφια, διπλασιασμός τιμών στα οπωροκηπευτικά

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» στα ράφια, διπλασιασμός τιμών στα οπωροκηπευτικά
EUROKINISSI.

Η ακρίβεια στο ράφι χτυπά… «κόκκινο», αφού παρατηρείται αλματώδης αύξηση των τιμών τουλάχιστον εξήντα βασικών προϊόντων.

Το «κύμα» ακρίβειας «χτύπησε» ξανά, με τον λογαριασμό να έχει «ανέβει» για τουλάχιστον εξήντα είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, τα οποία «εκτοξεύτηκαν» από τα 250€ του περασμένου Νοεμβρίου, στα 450€ σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.

«Διαπιστώνουμε, λοιπόν, κάθε μέρα ότι οι αυξήσεις είτε στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, είτε εκτός αυτού δεν έχουν συγκρατηθεί. Αντιθέτως, έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό που –πολλές φορές– έχουν ξεπεράσει και το 100%. Μιλάμε για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτη ανάγκης, όπως τα σαμπουάν, τρόφιμα και το χοιρινό κρέας», τόνισε ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ο χοιρινός λαιμός από 4,65€ το κιλό τον Φεβρουάριο, πωλείται πλέον στην ίδια αλυσίδα στα 6,77€ το κιλό. Αντίστοιχα, πάριζα ιδιωτικής ετικέτας από το 1,12€ είναι πλέον στο 1,52€, ενώ, φρυγανιές επώνυμης ετικέτας από 0,89€ ανά συσκευασία στις αρχές του χρόνου, έχει φθάσει τα 1,12€, σύμφωνα με την Ένωση.

Ακόμη, υπάρχει φόβος για τις τιμές των τροφίμων, καθώς το κόστος των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα αυξάνεται, μετά την αδυναμία ανανέωσης της τετραμερούς συμφωνίας (μεταξύ Ηνωμένων Εθνών, Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας). Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας οδού αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τιμών παραγωγού, έως και διπλασιασμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ωστόσο, πολλαπλάσιες ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών αναμένονται κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη, όπως επεσήμανε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος.

«Αναμένουμε ότι θα δούμε αυτό, με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Όμως, δεν είναι κάτι λογικό. Άρα, αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτή είναι επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν των κερδοσκοπικών πιέσεων», τόνισε. Πάντως, οι αρτοποιοί υποστήριξαν ότι οι ελληνικές αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο, ζητώντας επίσημη απογραφή των αποθεμάτων, ενώ, τόνισαν πως όταν είχαν υποχωρήσει τα κόστη των σιτηρών, συνέχισαν να ψωνίζουν αλεύρι σε υψηλές τιμές.

«Καίει» η τιμή στα οπωροκηπευτικά

Οι αυξήσεις έχουν λάβει μορφή «καταιγίδας». Όχι μονάχα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ακόμη και με την περασμένη εβδομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κολοκυθάκια. Πέρυσι, επικρατέστερη τιμή στην Θεσσαλονίκη ήταν στα 0,45€ το κιλό, την περασμένη βδομάδα στα 0,55€ λεπτά το κιλό και την Πέμπτη (03/08) στο 1,20€. Μέσα σε μία βδομάδα, κατεγράφη αύξηση ύψους 118% – 167% σε σύγκριση με πέρυσι. Επιπλέον, οι μελιτζάνες σε χονδρική τιμή είναι στα 0,75 € από 0,60€ που κόστιζαν πέρυσι, οι πιπεριές στο 1,90€ από 1,50 € την προηγούμενη εβδομάδα και 1€ πριν από έναν χρόνο.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση έκτακτων μέτρων

Στο κυβερνητικό επιτελείο, μελετούν στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αποσαφηνίζουν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, που ενδεχομένως θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις