ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Φωτιά» οι τιμές… παντού – «Ράλι» ανατιμήσεων σε λαχανικά, φρούτα, καύσιμα

Ακρίβεια: «Φωτιά» οι τιμές… παντού – «Ράλι» ανατιμήσεων σε λαχανικά, φρούτα, καύσιμα
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ακρίβεια: Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς και οι καταναλωτές φτάνουν σε αδιέξοδο. Με «γεμάτα» ντεπόζιτα προσπαθούν να φύγουν για ολιγοήμερες αποδράσεις οι αδειούχοι, καθώς τα καύσιμα εκτινάσσονται και πάλι στα επίπεδα των 2 ευρώ.

Σε είδος πολυτελείας έχουν εξελιχθεί τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, καθώς οι τιμές τους έχουν πάρει την… ανηφόρα χωρίς σταματημό. Όπως αναφέρουν παραγωγοί και φορείς της αγοράς, σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το κύμα καύσωνα που προκάλεσε αρκετές ζημιές και μείωσε έτσι τα διαθέσιμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής. Τα στοιχεία από τις κεντρικές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δείχνουν τεράστιες αυξήσεις ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τιμές χονδρικής που παρουσιάστηκαν ενδεικτικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, καταδεικνύουν και το μέγεθος των αυξήσεων:

  • Κολοκυθάκια: Σήμερα 1 ευρώ, μία εβδομάδα πριν 0,80 ευρώ, πέρσι 0,70 ευρώ
  • Αγγουράκια: Σήμερα 1,30 ευρώ, μία εβδομάδα πριν 0,80 ευρώ, πέρσι 0,60 ευρώ
  • Φασολάκια: Σήμερα 4 ευρώ, μία εβδομάδα πριν 2,30 ευρώ, πέρσι 2 ευρώ
  • Μελιτζάνες: Σήμερα 0,75 ευρώ, πέρσι 0,60 ευρώ
  • Τομάτες: Σήμερα 1,10 ευρώ, πέρσι 0,70 ευρώ

Προφανώς και οι τιμές αυτές είναι ακόμα πιο αυξημένες για τον καταναλωτή, αφού πρόκειται για τιμές χονδρικής. Η εικόνα στα φρούτα παρουσιάζεται ελαφρώς καλύτερη, όμως, κι εκεί υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές. Ενδεικτική η τιμή του καρπουζιού που αυτή την εβδομάδα έχει φτάσει στα 0,50 ευρώ, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν στα 0,25 ευρώ.

Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν νέες αυξήσεις και στα έλαια και τα σιτηρά, λόγω των διεθνών εξελίξεων. Στα τέλη Ιουλίου, η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, έφερε τεράστια αύξηση στην τιμή του μαλακού σιταριού. Αντίστοιχα, αυξημένος είναι και ο δείκτης φυτικών ελαίων, κατά 14 μονάδες αύξηση τον Ιούλιου σε σχέση με τον Ιούνιο, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το πού θα σταματήσουν οι ανατιμήσεις.

Ολοταχώς για βενζίνη στα 2 ευρώ/λίτρο

Αντίστοιχα αυξημένες είναι οι τιμές και στα καύσιμα. Οι διαρκείς ανατιμήσεις συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές παντού, γεγονός που προφανώς επηρεάζει και τους αδειούχους. Παρότι την τελευταία εβδομάδα εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα με κάθε τρόπο, οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και στα καύσιμα, κάνουν το καλοκαίρι ακόμα πιο… αφόρητο.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν φτάσει ακόμα και μέσα στην Αθήνα στα επίπεδα των 2 ευρώ, ενώ στα νησιά το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί… προ πολλού. Αυτό, λοιπόν, έχει οδηγήσει αρκετούς από τους εκδρομείς να «φουλάρουν» τα αυτοκίνητά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου είναι η μόνιμη κατοικία τους, έτσι ώστε να εξοικονομήσουν έστω και μερικά ευρώ για τις διακοπές τους…