Τσίπρας από ΔΕΘ: Στο χέρι του κ. Μητσοτάκη η προκήρυξη των εκλογών

Παππάς Αναστάσιος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ
INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ - Όσα είπε για τα εργασιακά, τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την πανδημία, το προσφυγικό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Νέα Αρχή», το βράδυ του Σαββάτου (18.09), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, λέγοντας πως «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης, αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει. Στο χέρι του είναι».

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα τόνισε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Για την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, είπε πως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 «δεν προχωράει, όπως θα έπρεπε να προχωρήσει» και υπογράμμισε πως το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει «την εμπιστοσύνη των πολιτών», κάνοντας λόγω για «δυσμενή πραγματικότητα» στο πεδίο της πανδημίας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέτρο της απαλλαγής φορολογίας στη μεταβίβαση και τις γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ, λέγοντας πως «είναι ανήθικο να νομοθετείς μόνο για τον εαυτό σου και την τάξη σου».

Ως μειονέκτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτήρισε την υπουργοποίηση τριών πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το θέμα Μπογδάνου.

«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ' τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής». «Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε...», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τα εργασιακά, τόνισε πως σε μια προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί το εργασιακό νομοσχέδιο που προώθησε ο Κωστής Χατζηδάκης, εφαρμόζοντας τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά λόμπι.

«Μέχρι να δώσουμε τις μάχες των διαπραγματεύσεων και να βγούμε από το βραχνά των μνημονίων, ήμασταν πίσω από τα πλαίσια της ΕΕ. Ήμασταν ένα πειραματόζωο διάλυσης των εργαζόμενων. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Όχι μόνο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά σε μια σειρά από ζητήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Newsbomb.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και για τη θέση του κόμματος γύρω από τον εμβολιασμό, κάνοντας αναφορά και στον Παύλο Πολάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πάρα πολύ σαφή θέση και στάση στο ζήτημα του εμβολιασμού, όλοι οι βουλευτές του είναι εμβολιασμένοι, ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανένα, εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευτεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Είναι μία συμφωνία που μας γυρίζει σε λογικές ψυχρού πολέμου και δημιουργεί ερωτηματικά για τη συνοχή και τον λόγο ύπαρξης της ατλαντικής συμμαχίας, όταν αγνοούνται σύμμαχες δυνάμεις. Δημιουργεί ερωτήματα για την Ευρώπη όταν αγνοείται».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δαμάσι όπου εγκαινίασε το δημοτικό σχολείο ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Αναρωτιέμαι σε ποια χώρα της ΕΕ θα πήγαινε πρωθυπουργός να εγκαινιάσει σχολείο σε περιοχή που μένουν ακόμη άνθρωποι σε κοντέινερ και δεν θα γύριζε η κάμερα να το δείξει; Η επικοινωνία έχει τα όριά της. Καταλαβαίνω ότι αν έχεις καλούς επικοινωνιολόγους μπορείς να μετατρέψεις τα Φάρσαλα σε Φαρ Ουέστ. Το θέμα όμως είναι εκτός από τον Ντάλτον τι θα κάνεις με τον Ραν Ταν Πλαν. Το θέμα είναι η αντίφαση με τον κόσμο που είναι παραμελειμένος εδώ και έναν χρόνο και αυτή η αντίφαση δεν αναδείχθηκε».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από το Blog του Newsbomb.gr

16:19
Τάσος Παππάς

Τσίπρας: Ουδέποτε προβήκαμε σε διαδικασία λεηλασίας του κράτους όπως η ΝΔ

Ερωτηθείς για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και για ποιο λόγο δεν εφάρμοσε πολλά από αυτά που ανέφερε χθες στην ομιλία του στο Βελλίδειο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «κάθε φορά οι προτεραιότητες διαμορφώνονται και από τις συνθήκες αλλά και από την αναγκαιότητα την κοινωνική και το πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας».

«Ουδέποτε προβήκαμε σε διαδικασία λεηλασίας του κράτους όπως έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε και πρόσθεσε «σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατίας. Πρέπει να ξαναβάλουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας».

16:10
Τάσος Παππάς

Ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

«Δεν υπήρξε πότε άλλοτε κυβέρνηση που να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα και να εφαρμοστεί μέσα στην ίδια χρονιά που το άλλαξε. Τόσο μεγάλη ήταν η πρεμούρα για να ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις των κολλεγίων» σχολίασε αναφορικά με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

16:00
Τάσος Παππάς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τους «αρμούς της εξουσίας»

«Οι ‘’αρμοί της εξουσίας’’ δεν αφορούν το θεσμικό πλαίσιο, είναι παραθεσμικοί αρμοί. Δεν έχει να κάνει με το αν έχεις κομματικούς μετακλητούς σε μια δημόσια υπηρεσία. Μακάρι να ήταν εκεί το πρόβλημα. Η αναφορά έγινε -δεν ξέρω πως ερμηνεύτηκε – για συστήματα εξουσίας μέσα σε κρίσιμους θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση. Και αυτό για κάθε δημοκρατική πολιτεία είναι ένας αντίπαλος, ένας εχθρός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε πως «είναι μήνυμα προς τους πάντες ότι μια προοδευτική διακυβέρνηση οφείλει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των αξιών. Αξιοκρατία – Διαφάνεια- Ισονομία για όλους».

15:52
Τάσος Παππάς

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχεδιασμό «ιδιωτικοποίησης» δημόσιων νοσοκομείων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αλλά σχετικά με τον χώρο της Υγείας ποιο είναι το αντικείμενο και ποιοι είναι οι όροι. Διότι ο κάθε ιδιώτης θέλει να έχει ένα όφελος. Εάν προκειμένου να έχει όφελος ο ιδιώτης, χάνει το δημόσιο και χάνει και ο πολίτης τότε αυτή δεν είναι μια καλή σύμπραξη».

Και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αυτό που θέλει να κάνει, είναι έναν σχεδιασμό ''ιδιωτικοποίησης'' δημόσιων νοσοκομείων παρέχοντας τα οφέλη στους ιδιώτες και το βάρος στο ελληνικό δημόσιο και αυτό είναι αδιανόητο εν μέσω πανδημίας. Και που ήταν αυτός ο ιδιωτικός τομέας μέσα στη πανδημία;» διερωτήθηκε.

«Ανέλαβε όλο το βάρος της πανδημίας ο δημόσιος τομέας και τα δημόσια νοσοκομεία και ο ιδιωτικός τομέας ήταν καθαρός».

15:41
Τάσος Παππάς

Ο Αλέξης Τσίπρας για τις ανατιμήσεις

Σχετικά με τις επερχόμενες ανατιμήσεις, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε αυτό το κύμα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, ενώ σημείωσε ότι είναι λάθος η μεθοδολογία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πας να αντιμετωπίσεις την λογική της αύξησης των τιμών, αλλά πρέπει να πας να παρέμβεις στην πηγή της αύξησης των τιμών. Και πως θα παρέμβεις εκεί; Δύο κόμβοι είναι η ίδια η ΔΕΗ και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα πρέπει να παρέμβουν σε αυτό το κύμα της αύξησης των τιμών με ελέγχους στην αγορά».

15:30
Τάσος Παππάς

Τσίπρας: Να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καθυστερεί το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς για ποιο λόγο αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτόν που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το έργο. Να αφήσει τις προφάσεις και τα προσχήματα. Δεν καθυστερούν το μετρό οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών τους δικαιωμάτων προσέφυγαν. Η επιλογή αυτή καθεαυτή της αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων, ήταν μια επιλογή που καθυστέρησε και θα καθυστερούσε έτσι κι αλλιώς το έργο» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης.

15:23
Τάσος Παππάς

Ο Αλέξης Τσίπρας για τους ανεμβολίαστους και τον Πολάκη

Αναφερόμενος στη δημοσκόπηση της ALCO αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μου δημιούργησε ερωτηματικά η μέτρηση, καθώς είναι διαφορετικό να είναι μια μέτρηση που αφορά αυτούς που είναι συνειδητά αρνητές του εμβολιασμού και διαφορετικό να είναι μια μέτρηση που αφορά το 45% που δηλώνουν ότι δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους. Γνωρίζουμε ότι μέσα σε αυτό το 45% η πλειοψηφία είναι νέοι. Ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συντριπτικό ποσοστό υπεροχής έναντι της ΝΔ στους νέους ανθρώπους. Δεν ήξερα ότι είναι τόσο μεγάλη η διαφορά μας. Αν κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι στους συνειδητά αρνητές, στους ανορθολογιστές, σε αυτούς που διαδηλώνουν ως σταυροφόροι και ως υπερασπιστές της ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι συριζαίοι, τότε μάλλον δεν θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτό που λέμε κοινή λογική».

Ακόμη, σημείωσε ότι «όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι. Ο κ. Πολάκης δεν επείσθη από κανέναν. Εμβολιάστηκε γιατί είχε δεσμευθεί ότι θα εμβολιαστεί και δεν είναι αντιεμβολιαστής. Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής και οφείλουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε»

15:06
Τάσος Παππάς

Τσίπρας: Με προοδευτική κυβέρνηση θα αποσυρθεί ο νόμος Χατζηδάκη

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr για τα εργασιακά και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε «Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της δική μας, στην αρχή και μέχρι να δώσουμε τις μάχες για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βγούμε από τον βραχνά των μνημονίων, όχι μόνο δεν ήμασταν στα πλαίσια της ΕΕ, ήμασταν πίσω. Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο τη μνημονιακή εποχή, ένα πειραματόζωο διάλυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μειωμένων δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε μια σειρά ρυθμίσεις. Όχι μόνο την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά το βάσιμο λόγο απόλυσης, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, το 650 εμείς το φέραμε, την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για πρώτη φορά ως ελεγκτικός μηχανισμός, την υποχρέωση στους εργοδότες να καταγράφουν τις υπερωρίες.

Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις και ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε αυτές τις παρεμβάσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μας πάει ακόμα πιο πίσω. Άρα εδώ πρέπει να δούμε ένα πράγμα. Αυτό το οποίο συνέβη τις προηγούμενες ημέρες με την ψηφιακή πλατφόρμα στις ταχυμεταφορές που ανοιχτά εκβίασε τους εργαζόμενους της να δεχθούν να μετατραπούν σε αυτοαπασχολούμενοι -σε freelancers – ειδάλλως θα χάσουν τη δουλειά τους, είναι κάτι το οποίο έχει τη δυνατότητα η εταιρεία να το κάνει κι επειδή ο νόμος Χατζηδάκη της έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Έδωσε ο νόμος Χατζηδάκη στην εταιρεία να προτάξει με μοναδικό κριτήριο την ελεύθερη επιλογή- εντός εισαγωγικών- του εργαζόμενου να έχει σχέσεις εργασίας του αυτοαπασχολούμενου».

Και πρόσθεσε «η δική μας δέσμευση είναι απολύτως σαφής. Δημιουργούμε εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Θα υπάρχει το ισχυρό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας. Άρα αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αόρατοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαιώματα, θα έχουν τα δώρα τους, θα έχουν τις άδειες τους όπως προβλέπει ο νόμος της εργασιακής κανονικότητας. Σήμερα δεν είμαστε εκεί. Είμαστε στο νόμο της εργασιακής ζούγκλας. Ο εργασιακός νόμος δημιουργεί ευκαιρίες κερδοσκοπίας για κάποιες εταιρείες. Είναι προφανές ότι όλο αυτό το πλέγμα της αντιμεταρρύθμισης Χατζηδάκη -Μητσοτάκη με μια προοδευτική κυβέρνηση όχι μόνο θα αποσυρθεί αλλά θα δουλέψουμε στοχευμένα ώστε να βγούμε στην αντεπίθεση και να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.»

14:44
Τάσος Παππάς

Τσίπρας: Τα νέα πρόσωπα δεν θα εκδιώξουν καταξιωμένα στελέχη του κόμματος

«Η παρουσία νέων προσώπων δεν σημαίνει ότι θα εκδιώξουν, ότι θα πετάξουν έξω από το κάδρο καταξιωμένα στελέχη του κόμματος, αλλά θα είναι το πάντρεμα. Αυτό είναι το κρίσιμο, η ισορροπία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

14:32
Τάσος Παππάς

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «στην ομιλία του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε η λέξης συνταξιούχος», σημειώνοντας ότι «οι συνταξιούχοι μαζί με τη μεσαία τάξη είναι ακόμη μια κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε την 13η σύνταξη και με το που εξελέγη την κατήργησε. Και όχι μόνο την κατήργησε αλλά αυτό περίπου το 1 δισ. Σήμερα το δίνει για να καλύψει την τρύπα που η κυβέρνηση δημιουργεί με την επιλογή της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με στόχο να έχουν κάποια κέρδη τα funds».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved