ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από ΔΕΘ: Σχέδιο «Νέα Αρχή» για κράτος-κοινωνία-οικονομία – Ρύθμιση χρεών και 800 ευρώ μισθός

Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στην 85η ΔΕΘ
InTime / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ανάγκη υπογραφής ενός νέου «Κοινωνικού Συμβολαίου» με τη κοινωνία, που θα βγάλει τη χώρα από «το τέλμα και τους πολίτες από την ανασφάλεια» που θεωρεί ότι τους έχει φέρει η κυβέρνηση και το οποίο ονομάζει «Νέα Αρχή», ανέδειξε ως κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε ένα καθοδικό σπιράλ φθοράς και ανικανότητας.

Η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του κόμματος του, την οποία και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει πέντε βασικούς άξονες:

- Τις αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης

- Το «νέο ΕΣΥ»

- Τις αλλαγές στη Παιδεία

- Τις αλλαγές στα εργασιακά

- Τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσει

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το σχέδιο, η «Νέα Αρχή», θα ξεκινήσει «με οδηγό την κοινωνία και εγγυητή μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση. Που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η περίοδος Μητσοτάκη αλλά το κυριότερο, θα επιτρέψει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες να οργανώσουν με ασφάλεια και ηρεμία το μέλλον τους».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, βρίσκεται στον αντίποδα των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως ήρθε η ώρα για μία πολιτική που θα φέρει στον τόπο «δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη», η οποία στον πυρήνα της έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στην ευρύτερη λειτουργία του κράτους. Σημείωσε ότι χρειάζονται άμεσα σαρωτικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία και Οικονομία αλλά και δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας. Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες τομές και υπερβάσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία νέα τροχιά «χωρίς τις σημερινές παθογένειες και αγκυλώσεις».

«Τολμηρές αλλαγές που σκοπό έχουν όχι μόνο να επουλώσουν τις πληγές που αφήνει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θα βοηθήσουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα και να μετατραπεί σε μία κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Ανασφάλεια παντού»

Την ανασφάλεια έθεσε ως το κυρίαρχο συναίσθημα «που έφερε η νέα εποχή των πολλαπλών κρίσεων, της πανδημικής, της κλιματικής και της οικονομικής κρίσης», ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως, όμως, σημείωσε, σήμερα γίνεται πια φανερό ότι στη πατρίδα μας αυτή την ανασφάλεια «την πολλαπλασιάζει, τη μεγεθύνει, τη μετατρέπει σε φόβο, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών. Μια πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και παραγωγικές δυνάμεις. Και διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες».

Άνοιγμα στη μεσαία τάξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να κάνει ένα ακόμα άνοιγμα στη μεσαία τάξη, τονίζοντας ότι αυτή και οι εργαζόμενοι έφτιαξαν τη χώρα και όχι οι «νεόπλουτοι, ούτε οι βαθύπλουτοι δήθεν ευεργέτες που στη κρίση έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και επενδύουν τα λεφτά τους σε οφσόρ για να μη φορολογούνται».

«Η μεσαία τάξη στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα. Και δεν έχουν καμία σχέση μαζί της, όσοι υποκριτικά την επικαλούνται αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ», είπε αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων κατά καιρούς έχει πει.

«Είναι μήπως μεσαία τάξη αυτοί που έχουν τόσο μεγάλα κέρδη και ωφελήθηκαν καθόλου από τις φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα και στα κέρδη των επιχειρήσεων ;Ή είναι αυτοί που έχουν από 800.000 ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν σε κάθε τους παιδί; Όχι δεν είναι αυτοί. Αυτοί είναι η τάξη και οι συνδετημόνες του κου Μητσοτάκη. Για τα συμφέροντα των οποίων εργάζεται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού.

«Αυτούς τους ανθρώπους, όμως, πρωτίστως εξαπάτησε ο κος Μητσοτάκης το 2019. Τους υποσχέθηκε λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και ασφάλεια. Και σήμερα δυο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα», τόνισε με στόμφο.

«Κυβερνάει ως Καίσαρας» - Επίθεση σε Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι «κυβερνά ως Καίσαρας», μετατρέποντας, όπως είπε, «το Γραφείο του Πρωθυπουργού στον ένα και μοναδικό πυλώνα της εκτελεστικής εξουσίας. Με Υπουργούς διακοσμητικούς, με τη Βουλή σε μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης. Η χώρα κυβερνάται από την αρχή του ενός, με το ψέμα και την προπαγάνδα που πληρώνεται αδρά με κρατικό χρήμα, από τη τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου».

Τόνισε, επίσης, ότι ο κ.Μητσοτάκης κυβερνά «με αυταρχισμό, με το δόγμα του νόμου και της τάξης, με ακραία βία στις πλατείες απέναντι στους νέους, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων και αστυνομία στα πανεπιστήμια», αλλά κυβερνά και με το διχασμό, κατατάσσοντας τους Έλληνες «σε υπεύθυνους και ανεύθυνους, βαφτίζει τους νέους ανέμελους και τους φοβισμένους, συλλήβδην σε ψεκασμένους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει πια «το πιο κρίσιμο στοιχείο στη σχέση του με τους πολίτες, που είναι η εμπιστοσύνη. Που οργανώνει φιέστες για τη νίκη επι της πανδημίας, ενώ πολλαπλασιάζονται οι νεκροί. Που χαμογελά μπροστά στον όλεθρο της φωτιάς».

«Όλη η ευθύνη του Μητσοτάκη»

Των πρωθυπουργό παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας ως υπεύθυνο όλων όσων έχουν πάει λάθος στη χώρα τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας πως «όλα αυτά είναι οι συνέπειες μιας συνειδητής πολιτικής επιλογής, η σύλληψη και η εκτέλεση της οποίας, είναι αποκλειστικά έργο του κ. Μητσοτάκη».

«Γιατί ο κ. Μητσοτάκης, συνειδητά επέλεξε για ποιους και πώς θα κυβερνήσει τον τόπο. Δεν κυβερνά για τη πλειοψηφία των Ελλήνων. Δεν κυβερνά ούτε καν για όσους τον εξέλεξαν. Κυβερνά για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας. Για μια ελίτ λίγων και ισχυρών που επανήλθε στο τιμόνι της χώρας και τρέφεται από το κρατικό χρήμα, αλλά επίσης και για τον κομματικό του στρατό. Γι’ αυτούς τους λίγους, δήθεν άριστους αλλά κατά βάση αργόμισθους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στο δίλλημα «Μητσοτάκης ή χάος»

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο δίλλημα που έθεσε ενόψει των επόμενων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη προηγούμενη εβδομάδα από την ίδια πόλη.

«Με τη απλή αναλογική, ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί ανόθευτα και αυθεντικά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας με τη σειρά του, το δικό του ξεκάθαρο δίλημμα: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί.

«Ο κος Μητσοτάκης, αφελώς, επέλεξε τη προηγούμενη εβδομάδα να θέσει αυτός το δίλημμα των επόμενων εκλογών, φανερώνοντας σε όλους την αδυναμία του να φτάσει ως το τέλος της θητείας του. Στην ουσία προεξοφλώντας πρόωρη προσφυγή στη κάλπη για να αποφύγει τη ραγδαία φθορά. Και μας είπε ή εγώ ή το χάος. Για τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κος Μητσοτάκης είναι το χάος».

Σχέδιο πέντε αξόνων

Το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της ομιλίας Τσίπρα, ήταν φυσικά η παρουσίαση των αξόνων που περιλαμβάνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του κόμματος του.

Πρώτος άξονας

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και αυτό να αντικατασταθεί από ένα «αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος». «Όχι ένα κράτος για τους λίγους, αλλά εγγυητή της κοινωνικής συνοχής. Όχι ένα κράτος λάφυρο, αλλά στήριγμα όλων στην καθημερινότητα, και στην ανάγκη. Ένα κράτος που δεν θα χειραγωγείται υπόγεια ή ανοιχτά από τις ελίτ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξη Τσίπρας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος. Σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων. Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη».

Τη θέση του αποτυχημένου -όπως το χαρακτήρισε- «επιτελικού κράτους» και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης, παίρνουν οι δομές του αποτελεσματικού κράτους, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη συνέχεια, τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές ( Εθνική ασφάλεια και κλιματική κρίση ) και την αξιοκρατία.

Δημιουργείται ένα λιτό και λειτουργικό σχήμα στο Γραφείο Πρωθυπουργού με task forces που θα σχεδιάζουν και θα παρακολουθούν κρίσιμες εθνικές πολιτικές. Μία με την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας, στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές και ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους «το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες αργόμισθα κομματικά στελέχη τα οποία έστησαν πάρτι διαρκείας με το δημόσιο χρήμα». Βασική δέσμευση του Αλ.Τσίπρα σε αυτές τις αλλαγές που παρουσίασε, είναι η κατάργηση του «κομματικού στρατού των μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργεία».

Επίσης, μίλησε:

  • Για βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, με την επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ γίνεται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Για αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων Νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών και αντικειμενικών διαδικασιών
  • Για ουσιαστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, παραχωρόντας αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους σε Δήμους και Αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες.
  • Για ενίσχυση του ΑΣΕΠ σε υποδομές και προσωπικό, με κατάργηση των διατάξεων για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, με έμφαση στην ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών.
  • Για ενίσχυση του πλουραλισμού στην ενημέρωση με οδηγό μία σύγχρονη κι ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση. Επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
  • Τέλος, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων κοινής γνώμης. Με την υποχρέωση ανάρτησης στη διαύγεια όλων των πρωτογενών στοιχείων των μετρήσεων κάθε εταιρείας, καθώς και των συμβάσεων έργου που συνάπτουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς εντολείς.

«Με αυτά τα τολμηρά μέτρα θα επιχειρήσουμε να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος», είπε κλείνοντας τη τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεύτερος άξονας

Το νέο ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για γενναία αύξηση πόρων του ΕΣΥ, με ένα σχέδιό που προβλέπει :

  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δις από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

  • Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  • Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.
  • Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
  • Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.
  • Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ.

Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

  • Εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.
  • Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
  • Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ' οίκον Φροντίδας.

«Το Νέο ΕΣΥ, που μετά τη πανδημία αποτελεί πλέον εθνική επιταγή, θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Τρίτος άξονας

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μια τολμηρή «Δημοκρατική Μεταρρύθμιση», με στόχο ένα ισχυρό Δημόσιο σχολείο, και ένα υψηλού επιπέδου Δημόσιο πανεπιστήμιο, ανοιχτό σε όσους νέους έχουν μαθησιακή δυνατότητα και ισχυρή θέληση για γνώση.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει:

  • Την καθιέρωση της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Την άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Τη θέσπιση ρήτρας αυτόματης πρόσληψης, ώστε αυτόματα να διορίζεται ένας εκπαιδευτικός για καθένα που θα συνταξιοδοτείται.
  • Το διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
  • Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ, με 2000 διορισμούς ανά έτος.
  • Τη Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης.
  • Τη ριζική αναβάθμιση του Απολυτηρίου του Λυκείου, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε στη Γ Λυκείου να διδάσκονται λιγότερα μαθήματα περισσότερες ώρες.
  • Την επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών που είχαμε ήδη νομοθετήσει αλλά δεν εφαρμόστηκε, και παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο με μόνο την απόκτηση του απολυτηρίου.
  • Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα λειτουργούν σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.
  • Και τη Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τέταρτος άξονας

Οι αλλαγές στην Εργασία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις, κατά τον πρόεδρο του. Το σχέδιο προβλέπει:

  • Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Κατάργηση του Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες
  • Εγκαθίδρυση ισχυρού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Αποκατάσταση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης
  • Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Αποκατάσταση του Συνταγματικού δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία
  • Ρύθμιση τηλεργασίας.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
  • Μείωση του ορίου των υπερωριών και κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας
  • Αποκατάσταση και κατοχύρωση του θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία.
  • Πιλοτική εφαρμογή για 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
  • Άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
  • Αναγνώριση των «αόρατων» εργαζόμενων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

Πέμπτος άξονας

Οικονομικός τομέας

Το πρώτο που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών:

  • Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
  • Κατάργηση του πτωχευτικού Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
  • Θεσμοθέτηση μόνιμου ολιστικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
  • Θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Για ακρίβεια:

  • Ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ.

Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης.

Μείωση 50% για βενζίνη.

Μείωση 93% - σχεδόν αναστολή - για το πετρέλαιο θέρμανσης.

  • Ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.
  • Επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Παρεμβάσεις στην Οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την ανάταξη της οικονομίας το «να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός ολιγαρχικού καπιταλισμού που επιβάλλει στη χώρα ο κ. Μητσοτάκης και οι χορηγοί του».

«Είναι επομένως αναγκαίο, πρώτα από όλα να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας».

Γι’ αυτό, είπε, «και συνδέουμε την πράσινη μετάβαση με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Δίνουμε προτεραιότητα στην αποκέντρωση της παραγωγής, την τοπικότητα και φυσικά σε συμμετοχικές μορφές στις επενδύσεις και τη διαχείριση, όπως οι ενεργειακές κοινότητες».

  • Κεντρικός στόχος είναι το 50% ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται από νοικοκυριά και ΜμΕ. «Γι’ αυτό και κατανέμουμε το 1/2 των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες».

Κεντρικό ρόλο για τον σχεδιασμό τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και μεγαλύτερης συμμετοχής των παραγωγικών δυνάμεων, έχουν οι τράπεζες, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Προχωρούμε λοιπόν άμεσα σε παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με την αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας».

  • Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ.
  • Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας».

Για το φορολογικό σύστημα:

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις.
  • Μείωση προοδευτικά του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου

  • Χορήγηση Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
  • Ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
  • Χορήγηση Εισοδήματος «Έκτακτης Ανάγκης» στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
  • Χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
  • Ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στα Καλύβια: Σοβαρή η κατάσταση του πατέρα - Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή

Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από την εξαφάνιση της 22χρονης Γκάμπι - Χάθηκαν τα ίχνη και του συντρόφου της

ΔΕΘ 2021: Πολίτης δάκρυσε μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα - «Εσείς και η ΝΔ μας πήρατε την περιουσία»