ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας στην 85η ΔΕΘ: Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για λογαριασμό μίας μικρής ελίτ

Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας στην 85η ΔΕΘ
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, παρουσιάζοντας την ολοκληρωμένη πρόταση του για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνθηκε στους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, επιχειρώντας να τους πείσει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα για να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και ισχυρούς δημόσιους πυλώνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ και εξέφρασε την άποψη ότι η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Την ώρα που έκανε βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ, ένας μικρομέτοχος στον ΟΑΣΘ τον συνάντησε και του εξέφρασε τα παράπονά του με δάκρυα στα μάτια «να είστε καλά, αλλά εσείς και η Νέα Δημοκρατία μας πήρατε την περιουσία».

Δείτε LIVE την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και στην Διεθνή Έκθεση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αρχίζοντας την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

«Φέτος επιλέξαμε να φιλοξενήσουμε στις πρώτες θέσεις σε ανθρώπους που δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας», είπε, υπογραμμίζοντας πως το συναίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία είναι η ανασφάλεια, «ανασφάλεια για τις σπουδές, για το μισθό, για την καθημερινότητα».

«Αλλά σήμερα γίνεται πια φανερό ότι στη πατρίδα μας αυτή την ανασφάλεια την πολλαπλασιάζει, τη μεγεθύνει, τη μετατρέπει σε φόβο, μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνοντας τα βέλη της στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών είναι τόσο μεγάλα και η κρίση τόσο υπαρξιακή, που υπερβαίνουν τις παλιές πολιτικές συνταγές και τις ρητορικές και επικοινωνιακές συμβάσεις. Χρειάζεται επειγόντως επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας. Και χρειάζεται τόλμη για μεγάλες τομές και υπερβάσεις», τόνισε.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, για τους νέους, λέγοντας πως, «πως τα παιδιά του 21ου αιώνα για να ανθίσουν τα όνειρα τους δεν χρειάζονται Megabytes και χαρτζιλίκια, αλλά μια χώρα που τους νοιάζεται, τους στηρίζει, τους δίνει προοπτική και φιλοδοξία να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο», είπε και πρόσθεσε πως, «απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τη μεσαία τάξη»

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη μεσαία τάξη, λέγοντας πως «είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το διακριτικό της χαρακτηριστικό και όχι το αν προτιμά ή όχι να φοράει γραβάτα. Και δεν έχουν καμία σχέση μαζί της όσοι υποκριτικά την επικαλούνται, αλλά γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από τους νεόπλουτους ούτε από τους βαθύπλουτους δήθεν ευεργέτες».

Τα «καρφιά» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίστηκαν, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για έναν Πρωθυπουργό «που όχι μόνο δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα στις τσέπες των πολιτών. Οι καλύτερες δουλειές, έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές σε χειρότερες συνθήκες. Η ασφάλεια, έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό... Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων», ανέφερε και τόνισε: «Ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας».

«Είμαστε έτοιμοι, πιο ώριμοι και με τη γνώση της εμπειρίας και της ευθύνης»

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος όχι μόνο προγραμματικά αλλά και σε επίπεδο ωριμότητας και εμπειρίας. «Αναγκάζουμε τη δεξιά να προσποιείται ότι έγινε κεντρώα δύναμη», είπε μεταξύ άλλων. «Η δύναμη αλλαγής τροφοδοτείται από την κοινωνία και τις ανάγκες της και τη νέα γενιά», πρόσθεσε.

«Αυτή η δύναμη, θα είναι ο οδηγός της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές», ανέφερε τονίζοντας πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το πιο ισχυρό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, την απλή αναλογική. Μάλιστα, ανέφερε πως θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα. «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική διακυβέρνηση ή νέες εκλογές και περιπέτειες», ανέφερε.

«Για την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ο κ. Μητσοτάκης είναι το χάος», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας πως το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα δικαιώσει όσους σήμερα υποφέρουν. «Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα αναλάβει την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να ενώσει τους Έλληνες», τόνισε.

«Να είστε βέβαιοι πως θα είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε το βάρος της ευθύνης. Έτοιμοι και αποφασισμένοι να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», ανέφερε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Οι βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «απέναντι στο αποτυχημένο, αναποτελεσματικό κι αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης του δήθεν επιτελικού κράτους, χρειαζόμαστε ένα Δυνατό, αποτελεσματικό και Ανθρώπινο Κράτος».

Δεσμεύτηκε ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, «δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά στις κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων».

Δεσμεύτηκε επίσης πως την επόμενη των εκλογών, θα καταργήσει τον νόμο για το δήθεν - όπως είπε - επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Δέσμευση επίσης αποτελούν για τον κ. Τσίπρα η κατάργηση της «πολυδάπανης» και «αναποτελεσματικής» Προεδρίας της Κυβέρνησης, ενώ όπως είπε θα καταργηθούν οι «υπέρογκες» και «σκανδαλώδεις» αμοιβές των λεγόμενων golden boys σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής ωφέλειας. Στόχος, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας, στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ για τις δασικές πυρκαγιές, ενώ δεσμεύθηκε και η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στόχος είναι όλες οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας να διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων, όπως και όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο να διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ.

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα αυξήσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, τόνισε πως ο μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό θα κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ. Επίσης, δεσμεύθηκε για άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν και πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Όσον αφορά στην Παιδεία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε για την άμεση επιπλέον ενίσχυση με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, σε βάθος τετραετίας.

Υπογράμμισε πως θα τηρήσει τη δέσμευσή του για την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας και πως ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 800 ευρώ.

Τόνισε δε πως θα καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες, ενώ αναφέρθηκε και στον σάλο που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της efood για τους διανομείς.

Αναφερόμενος στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ξανά τα βέλη του προς τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως έχει κατευθύνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, εξηγώντας πως στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 50% ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται από νοικοκυριά και ΜμΕ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες. Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας, ανακοίνωσε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 20% στο πετρέλαιο κίνησης, 50% για τη βενζίνη και μείωση 93% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεσμεύθηκε επίσης για την επαναφορά του κοινωνικού τιμολογίου, για δραστική μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά, και για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προοδευτική μείωση του συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ και για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πορεία για τον Παύλο Φύσσα: «Δεν τελειώσαμε – Ο φασισμός είναι ακόμα εκεί έξω», λέει η Μάγδα Φύσσα

Κρούσματα σήμερα: 2.190 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 37 θάνατοι σε 24 ώρες, 348 οι διασωληνωμένοι

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Το συγκινητικό αφιέρωμα πριν το πρώτο τζάμπολ (video)