Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο - Πιάνουν άμεσα δουλειά οι υπουργοί

Newsbomb

InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις έπειτα από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές - Σήμερα οι ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Το Newsbomb.gr με βαριά την ευθύνη της πρωτιάς σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις, είναι εδώ για να ενημερώσει ξανά έγκυρα και έγκαιρα τους αναγνώστες. Το δημοσιογραφικό δυναμικό της κορυφαίας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην Ελλάδα είναι στις επάλξεις και μεταφέρει όλα όσα αφορούν τις εκλογές.

Μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε σε μεγάλη νικήτρια παίρνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 40,55% και εξασφαλίζοντας άνετα την αυτοδυνάμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξης Τσίπρα γνώρισε ακόμα μια ήττα, λαμβάνοντας ποσοστό 17,84% και όπως φαίνεται στην Κουμουνδούρους της επόμενης ημέρας θα υπάρξει μια ευρεία ανασύνταξη.

Εν τέλει η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική, αφού τα μικρά κόμματα πλην του Μέρα25 κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 3%, με τους «Σπαρτιάτες» να κάνουν την έκπληξη.

Μετά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας (26/6) έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ήταν αναμενόμενο.

Από εκεί και πέρα, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν σήμερα, 27 Ιουνίου, στις 13:00, τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει την Τετάρτη (28/6), ενώ όπως έκανε γνωστό ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί εκ νέου ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Newsbomb.gr, για να γνωρίζεις πρώτος ό,τι «σκάει» και στις Εκλογές 2023:

13:54
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης κλείνει ο κύκλος των εκλογών και αρχίζει η νέα τετραετία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

13:35
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν πριν από λίγο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Όλοι οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, πλην του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η διαδικασία των υπογραφών είναι αυτή τη στιγμή με εξέλιξη στο προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί θα κατευθυνθούν στα υπουργεία που αναλαμβάνουν για τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

13:03
Χρήστος Γιαννούλης

Προσέρχεται στην αίθουσα η ΠτΔ

Έφτασε και η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου

13:02
Χρήστος Γιαννούλης

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έφτασε ο πρωθυπουργός, ξεκινάει σε λίγο η ορκωμοσία.

12:45
Χρήστος Γιαννούλης

Καταφτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπουργοί για την ορκωμοσία τους

12:37
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Βασίλης Κικίλιας: «Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας»

«Είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη για εμένα η ανάθεση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη του. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε στη φάση όχι απλώς της κλιματικής αλλαγής, αλλά της κλιματικής κρίσης. Επομένως η Πολιτική Προστασία έχει ένα μείζονα ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πολλή δουλειά καθώς και οργάνωση, συντονισμό και συνέργειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, επισήμανε ότι πάντα ο πολιτικός αρχηγός και ηγέτης έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης της νίκης ή της ήττας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις πολιτικές του για άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξη της ελληνικής οικογένειας, αντιμετώπιση των κρίσεων- ενώ παράλληλα αύξησε μισθούς και συντάξεις και μείωσε φόρους- έπεισε την ελληνική κοινωνία ότι και αυτή η τετραετία, που θα είναι γεμάτη προκλήσεις, θα έχει σκληρή δουλειά ,προγραμματισμό και αποτελέσματα. Και από αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθουμε όλοι. Αυτό υποσχόμαστε: Σηκωμένα τα μανίκια, πολλές μεταρρυθμίσεις και- σε ο,τι αφορά εμένα και το χαρτοφυλάκιο μου- και λίγα λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

12:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Νέα κυβέρνηση: Αυτά θα είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια - Τι αποκάλυψε ο Μάκης Βορίδης

Τα σχέδια της νέας κυβέρνησης αποκάλυψε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο Μάκης Βορίδης. Ο έμπειρος πολιτικός που θα είναι υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το κοινοβουλευτικό έργο, μίλησε για τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει προς ψήφιση η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρώτο νομοσχέδιο, όπως είπε, είναι «ουσιαστικά αυτό που λέμε, "επιτελικό 2" και το οποίο στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ορισμένες σημειακές βελτιωτικές παρεμβάσεις στο "επιτελικό 1". Μερικά πράγματα που είδαμε ότι πρέπει να βελτιωθούν στη λειτουργία του, αλλά είναι σημειακές, πολύ συγκεκριμένες».

Το δεύτερο νομοσχέδιο, εξήγησε ότι θα είναι ο κώδικας διαδικασίας λέγοντας ότι «Αυτό είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ήταν έτοιμο και είναι πάρα πολύ ωραίο. Είναι ο τρόπος με τον οποίον επικοινωνεί ο πολίτης με τη δημόσια διοίκηση. Το κάνουμε πιο εύκολο, το κάνουμε πιο ψηφιακό και ενσωματώνουμε πολλά πράγματα που έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με τα ζητήματα αυτά», έκανε γνωστό ο Μ. Βορίδης και συνέχισε με ένα επιπλέον θέμα, αυτό της επιλογής προϊσταμένων στον δημόσιο τομέα. Εντός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, λοιπόν, «ελπίζουμε να έχουμε ολοκληρώσει - κρατώ μια επιφύλαξη - διατάξεις για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Είναι ένα κεφάλαιο του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, πολύ κρίσιμο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η επιλογή των προϊσταμένων. Κατ' ουσίαν αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο είχαμε την επικράτηση των τυπικών κριτηρίων. Θέλουμε να δούμε έναν τρόπο να εισαχθούν ουσιαστικά κριτήρια της αξιολόγησης».

12:31
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Ορκίζονται οι νέοι υπουργοί

Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως προβλέπουν το πρωτόκολλο και οι διαδικασίες, ορκίζονται οι νέοι υπουργοί που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ορκωμοσία θα γίνει στις 13:00 παρουσία του πρωθυπουργού, ενώ το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη έτσι ώστε να αρχίσει άμεσα η σκληρή δουλειά.

Δείτε LIVE την ορκωμοσία:

11:55
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη

Αποστολάκης: Καλή η κυβέρνηση ΝΔ - Δεν αμφισβητείται ο Τσίπρας

«Το αποτέλεσμα των εκλογών άφησε μια αίσθηση πίκρας στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε κανείς», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, προσθέτοντας ότι μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει ανατροπή.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αν θα είναι ικανή αντιπολίτευση ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε: «Το μεγάλο ζήτημα είναι να εντοπιστούν τα προβλήματα, να μπει σε νέα βάση όλη η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολίτευση πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική, γιατί η χώρα κυβερνάται πολύ καλύτερα όταν υπάρχει μια ουσιαστική αντιπολίτευση.

Εκτιμώ ότι όλα θα γίνουν γρήγορα στον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες, δεν έχει νόημα αν δεν τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες. Επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα, είναι σαφές ότι δεν αμφισβητείται ο Τσίπρας προς το παρόν. Θα συγκληθούν τα όργανα και θα δούμε τι θα προκύψει».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν εναλλακτικές απάντησε: «Όταν κινείσαι στο πλαίσιο της δημοκρατίας, εναλλακτικές θα πρέπει να υπάρχουν, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο».

Και συμπλήρωσε: «Η άποψή μου είναι ότι το όριο πρέπει να είναι η επόμενη αναμέτρηση. Στις αυτοδιοικητικες εκλογές πρέπει να σταθούμε με αξιοπρέπεια, εκτιμώ ότι μέχρι τότε πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματα και να έχει αρχίσει να φαίνεται η επόμενη ημέρα».

Σε ερώτηση για την κυβέρνηση που ανακοινώθηκε χθες ο κ. Αποστολάκης σχολίασε: «Εκτιμώ ότι είναι μια καλή κυβέρνηση, οι καλύτερες επιλογές που μπορεί να γίνονται, γίνονται για το καλό της χώρας. Βέβαια κάθε κυβέρνηση κρίνεται από το αποτέλεσμα, ελπίζω και εκτιμώ ότι θα πάει καλά. Για όλους μας είναι καλό να πάει καλά η χώρα».

11:30
Χρήστος Γιαννούλης

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το φιλί με τον σύντροφό της το βράδυ των εκλογών

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved