ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντινόπουλος: Να υπάρξει απόσυρση της διάταξης των 25 ευρώ

Κωνσταντινόπουλος: Να υπάρξει απόσυρση της διάταξης των 25 ευρώ

«Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ψηφίστηκε ως ένα άρθρο και έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές. Σήμερα όμως έχουμε την ευχέρεια υπό όρους να συζητήσουμε κάποια θέματα ανοιχτά που αφορούν πολίτες», ανέφερε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Αυτό έπρεπε να γίνει αρκετά νωρίτερα. Είχαν γίνει αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις γι' αυτό το θέμα, είχαν μπει κάποιες προϋποθέσεις. Να ξεκαθαρίσουμε ότι και σε άλλες περιοχές και σε άλλες χώρες υπάρχει αυτό το μέτρο, με άλλους όρους και με άλλους κανόνες, ώστε να είναι δίκαιο και να μην είναι απλά ένα δημοσιονομικό μέτρο. Το δυστύχημα είναι ότι κάθε μέτρο που παίρνουμε τώρα, φαίνεται ότι είναι μέτρο μνημονιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για παράδειγμα πρέπει να το λύσουμε όχι ως θέμα εργασιακών σχέσεων των γιατρών αλλά ως προς το πώς οι ασθενείς θα επωφεληθούν μέσα από αυτή την διαδικασία.

Και πάμε τώρα στα 25 ευρώ. Στα 25 ευρώ, δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν οι άνεργοι; Εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει απόσυρση της διάταξης αυτής, να έχουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να συζητήσουμε, μπορούμε να το κάνουμε αυτό για λίγες μέρες. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Και μετά θα έρθει μια πρόταση η οποία θα συζητηθεί τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στα κόμματα και σε επίπεδο αρχηγών και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Υπάρχει ανάλογη συζήτηση η οποία έγινε και ήταν πάρα πολύ θετική για το θέμα του φόρου ακινήτων, το οποίο συζήτησαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και μετά από μια διαδικασία βρήκαμε την καλύτερη δυνατή λύση.

konstantinopoulos6252

Αυτό που λέμε στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να γίνει απόσυρση του μέτρου για να μπορέσουμε να βρούμε πώς θα μπορούσαμε όχι να καλύψουμε - γιατί δεν είναι μόνο να καλύψουμε αυτά τα 30 - 35 εκατομμύρια που είναι πάρα πολύ λίγα σε σχέση με τη μείωση από το 2009 3 δισεκατομμυρίων στη φαρμακευτική δαπάνη – αλλά να στηρίξουμε όλη αυτή την διαδικασία βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων και να μπορέσουμε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Π.χ. να σας πω εγώ ένα χαρακτηριστικό, σε λίγο καιρό ένα ποσό από αυτό θα μπορούσαμε να το βρούμε μέσα από τις συμβάσεις που γίνονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες και απόψεις. Αυτά όμως πρέπει να συζητηθούν».

Για τα σενάρια περί αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ λόγω εκλογών

«Ας παρθεί πίσω το μέτρο και ας μας τα αποδίδουν αυτά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Εμείς έχουμε μια αρχή και προσπαθούμε να επιλύσουμε με δικαιότερο τρόπο το κάθε θέμα. Άλλωστε το ίδιο μας έλεγαν για τους πλειστηριασμούς, που όπως ξέρετε από την αρχή του καλοκαιριού ήμασταν αυτοί που θέσαμε το θέμα και φτάσαμε στην τελική λύση η οποία ήταν η καλύτερη δυνατή. Το ίδιο μας έλεγαν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος άρχισε από 4,2 δις και πήγε στα 2,6 δισ.».

pasok

Για τον συντονισμό της κυβέρνησης

«Κάθε κυβέρνηση έχει προβλήματα. Όμως εδώ υπάρχουν ζητήματα όπως και αυτό με το μέτρο των 25 ευρώ. Το ζήτημα είναι να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση. Γι' αυτό νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να λειτουργούσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο και φάνηκε στην πράξη, να λειτουργούν και να συνεργάζονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα με το φόρο ακινήτων. Πού ήμασταν και πού φτάσαμε. Άρα αφού έχουμε καλά παραδείγματα πρέπει αυτά να τα αναδείξουμε και να τα συνεχίσουμε. Η λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει σύντομα».

Για τις δημοσκοπήσεις και την πορεία της κυβέρνησης

«Ούτε η αντιπολίτευση πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, ούτε η αντιπολίτευση τραβάει ένα τέτοιο δρόμο ώστε να φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει, να δημιουργηθεί κυβέρνηση ή οτιδήποτε άλλο. Όμως το ζητούμενο είναι το εξής: Έχουμε πάρα πολλά βήματα μέχρι τις ευρωεκλογές, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει. Ένα ζήτημα που θα τεθεί σήμερα στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά είναι τα κοινωνικά ζητήματα. Στοχευμένες δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ την κοινωνία. Σας θυμίζω την πρόταση που είχε κάνει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί και να δημιουργηθεί από όλους τους φορείς, απ' όλα τα υπουργεία, ανά μήνα ένα σχέδιο το οποίο θα υλοποιείται και σε βάθος χρόνου για το πώς θα αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο ζήτημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, η ανεργία. Αν κάνουμε όλα αυτά θα αντέξει η κυβέρνηση. Αν δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καμία κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί και σήμερα στη συνάντηση Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης είναι το ΕΚΑΣ των αναπήρων και άλλες στοχευμένες κινήσεις. Αν όλα αυτά αντιμετωπιστούν, σε συνεργασία με τη μεγάλη διαπραγμάτευση που γίνεται για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, θα έχει μέλλον όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η χώρα».

Διαβάστε επίσης:

Σε εξέλιξη η σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου

«Μαζεύουν» το χαράτσι του Άδωνι εξαιρώντας τους άνεργους!

Έλεος! Νέο χαράτσι 1 ευρώ στα παραπεμπτικά για αξονικές

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για Τρόικα και 25ευρω

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοινωνικά δίκαιο το «χαράτσι» των 25 ευρώ (Βίντεο)