ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική προεδρία με «άρωμα» ευρωεκλογών

Ελληνική προεδρία με «άρωμα» ευρωεκλογών

-«Εντός ή εκτός Ευρώπης» το δίλημμα που έθεσε ο Α. Σαμαράς

-Το «φάντασμα» των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων πλανάται πάνω από την Ελληνική Προεδρία

Στο τιμόνι της Ευρώπης βρίσκεται από χθες η Ελλάδα, με την ανάληψη της προεδρίας για τους επόμενους έξι μήνες.

Σε μια λιτή εκδήλωση ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τους ευρωπαίους επιτρόπους. Το στοίχημα όπως είπε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς είναι να βγει η χώρα μας όσο το δυνατόν κερδισμένη από αυτή την προεδρία. «Να αφήσουμε την κρίση πίσω μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Είναι η ώρα των πράξεων, όχι των λόγων. Είναι η ώρα να νικήσουμε την ύφεση και την ανεργία. Είναι η ώρα να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην σταθεροποίηση που χρειαζόμαστε και την Ανάπτυξη που αποζητάμε. Είναι η ώρα να θεμελιώσουμε ακόμα πιο στέρεα τη δημοσιονομική Ένωση, την Τραπεζική Ένωση, το κοινό μας νόμισμα».

Η Αθήνα βρέθηκε για 24 ώρες στο επίκεντρο της Ευρώπης, καθώς όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των θεσμικών Οργάνων της ΕΕ, έδωσαν το «παρών» στην ελληνική πρωτεύουσα

Η ελληνική προεδρία, αν υπολογίσουμε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται πως ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Το κλίμα στο Ζάππειο ήταν ιδιαίτερα θερμό και τίποτα δεν θύμιζε τις συνεδριάσεις του Eurogroupκαι τις σκληρές δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς οι εταίροι μας στην ΕΕ.

Αυτό φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση», ήταν η φράση κλειδί που σηματοδότησε την χθεσινή τελετή έναρξης, με τον κ. Μπαρόζο να αποδίδει εύσημα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ελλήνων πολιτών και να εκτιμά ότι μέσα στο 2014 η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση στους επόμενο εξάμηνο είναι διπλό: να βγάλει τη χώρα από την κρίση και επίσης να αποδείξει ότι παρά τις εσωτερικές δυσκολίες, μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες που έχει θέσει, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

2011842

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Η χθεσινή απουσία του κ. Τσίπρα από τις εκδηλώσεις για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας χτύπησε ακόμα ένα «καμπανάκι κινδύνου» στους Ευρωπαίους και βάρυνε εκ νέου το κλίμα στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δείχνουν πλέον να ανησυχούν βαθιά για τις επερχόμενες ευρωεκλογές καθώς το «φάντασμα» των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων πλανάται πάνω από την Ελληνική Προεδρία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι κύριοι Σαμαράς και Μπαρόζο δέχθηκαν πρώτη ερώτηση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του και την απουσία Τσίπρα από τη χθεσινή εκδήλωση.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε νωρίς-νωρίς το διακύβευμα των ευρωεκλογών -Ευρώπη ή όχι Ευρώπη- δίνοντας και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει στην αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης για την Ευρώπη θα κρίνει εν πολλοίς και το κατά πόσο σταθερή θα μπορεί να νιώθει στη συνέχεια η κυβέρνησή του. Ευχή να επικρατήσουν οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις διατύπωσε και ο Ζοζέ Μπαρόζο χωρίς να ξεχνάει την άνοδο των ευρω-σκεπτικιστών σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα η οποία έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο: Την Χρυσή Αυγή.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς:Η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος θα γίνει σύμβολο για την ΕΕ!

Ρομπάι: Αποτίουμε φόρο τιμής στην αντοχή των Ελλήνων

Μπαρόζο: Οι Έλληνες είναι πραγματικοί ήρωες

Βενιζέλος: Ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της

Σαμαράς: Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016

Η ελληνική προεδρία στα αμερικανικά ΜΜΕ

Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Αθήνα