ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ

Σήμερα (14/11/2014) το μεσημέρι θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

«Μεταξύ όλων των περίφημων τροπολογιών υπάρχει μία ξεχωριστή που αναδεικνύει τον μεγάλο πανικό της κυβέρνησης», είχε πει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία «δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει».

Ο κ. Δρίτσας υπενθύμισε ότι «οι βουλευτές της πλειοψηφίας με ονομαστική ψηφοφορία και με ομιλίες τους στη Βουλή είχαν επιχειρηματολογήσει αναφορικά με τη μάχη που έδιναν για να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και είχαν εξαγγείλει ότι είναι η αρχή της άρσης των αδικιών. Η κυβέρνηση είναι μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και γι' αυτό οργάνωσε την προβοκάτσια στη Νομική», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανακοίνωσε για δεύτερη φορά σε μία μέρα ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία.

«Αυτά πρέπει να επιστραφούν σε εκείνους που προφανώς έχουν αυτοσεβασμό», είπε δείχνοντας την τροπολογία και πρόσθεσε εμφατικά: «Εγώ δεν θα την ψηφίσω γιατί θα τρέχουμε μετά». «Κρίμα» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας την τοποθέτησή του.

Να ζητήσει συγγνώμη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και «επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του» είχε πει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος, αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία, επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

«Προφανώς εδώ υπάρχει θέμα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «χάσαμε επικοινωνιακά το όλο θέμα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό». Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να έρθει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και «να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές, να εξηγήσει πού οφείλεται το λάθος. Και επιτέλους κάποιος να πάει στο σπίτι του».

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής τάχθηκε υπέρ της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά όχι και της εξαίρεσης του φόρου εισοδήματος και των άλλων οφειλών.

«Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δεχθώ να αποσυρθεί η β' υποπαράγραφος», είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «Το θέμα του ΕΝΦΙΑ μπορώ να το δεχτώ, αλλά όχι την κατάργηση όλων των άλλων».

Την καταψήφιση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για υπουργείο Οικονομικών μπάχαλο, ενώ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών επί της διαδικασίας με την οποία έφτασε η τροπολογία στη Βουλή.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες κουτσουρεύει ακόμη κι αυτόν τον ανεπαρκή νόμο, δείχνει ότι οι υποσχέσεις περί ανακούφισης είναι λόγια του αέρα, που εξανεμίζονται μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ και στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων σε βάρος του λαού».

Σχετικές ειδήσεις