ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: Το «παρασκήνιο», το «μήνυμα» στον Ζάεφ και η πρώτη του αντίδραση μετά το νέο αδιέξοδο

Σκοπιανό: Το «παρασκήνιο», το «μήνυμα» στον Ζάεφ και η πρώτη του αντίδραση μετά το νέο αδιέξοδο

Σκοπιανό: Έχει αρχίσει και αδειάζει η κλεψύδρα των Σκοπιανών για λύση στο ονοματολογικό μετά την κατάρρευση της διαφαινόμενης συμφωνίας, την ώρα που αρμόδιες πηγές από την Αθήνα «καρφώνουν» τους γείτονες για τη διάθεσή τους να επανέλθουν σε ζητήματα που είχαν κλείσει στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύονται οι δύο πρωθυπουργοί θέματα τεχνικής και νομικής φύσεως, που θεωρητικά είχαν κλείσει, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να στέκεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον Ζάεφ.

Και μπορεί η ελληνική πλευρά να κατανοεί και να αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις μεγάλες δυσκολίες και την πολιτική πίεση που υφίσταται ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ειδικά από τη στιγμή που η συμφωνία απαιτεί δύσκολα βήματα όπως erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι δεν μπορεί να παίζονται «παρατάσεις».

Σύμφωνα με το cnn.gr, η συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών μπορεί να απομακρύνεται, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή στο ονοματολογικό. Η ελληνική πλευρά περνά απλώς στην κλιμάκωση της πίεσης, ώστε να επισπευσθεί η συμφωνία.

Η πρώτη αντίδραση από τα Σκόπια

Με ένα αιχμηρό σχόλιο απάντησαν στις ελληνικές κυβερνητικές πηγές κύκλοι από τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι «αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες».

Κυβερνητικές πηγές της γειτονικής χώρας, σχολιάζοντας τη διαρροή πως η συμφωνία απομακρύνεται, αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», είπαν οι εν λόγω κύκλοι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.

Τι ανέφεραν πηγές του Μαξίμου

Το δύσκολο σενάριο είναι πραγματικότητα. Παρά τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, απ' ότι φαίνεται τα εσωτερικά προβλήματα στα Σκόπια είναι - αν όχι ανυπέρβλητα - πολύ μεγάλα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης η πλευρά των Σκοπίων από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

4461147

Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται.

Πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.

Κι όλα αυτά έρχονται βεβαίως σε μια στιγμή που αρκετά κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν τις προηγούμενες ημέρες η διαπραγμάτευση ήταν στις σωστές ράγες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της εμπλοκής, αν και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος ήταν όλες αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα συγκρατημένος και προσεκτικός, ενώ πολλές φοιρές είχε τονίσει ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Όπως έχουμε τονίσει σε σχετικά ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, παρά τις δηλώσεις του Ζάεφ και των Σκοπιανών, η ελληνική πλευρά εξέφραζε προβληματισμούς καθώς διέβλεψε τον κίνδυνο η πλευρά των Σκοπίων να μετατοπίσει το πρόβλημα των «έξωθεν» πιέσεων στην Ελλάδα, ενώ πλέον είναι σαφές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο εσωτερικό της Βουλής των Σκοπίων.

Πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγούσε τα Σκόπια στον προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ένα χρονοδιάγραμμα που είχε ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά «νταηλίκια»: Όσοι προσπαθούν να παίξουν βυζαντινά παιχνίδια σε βάρος μας, κάνουν λάθος

Σκοπιανό: Το «παρασκήνιο» και το «μήνυμα» στον Ζάεφ

Σχετικές ειδήσεις