ΦΑΡΜΑΚΟ

Κορονοϊός: «Μόνο με συνταγή γιατρού η χλωροκίνη» – Έκκληση των φαρμακοποιών

Κορονοϊός: «Μόνο με συνταγή γιατρού η χλωροκίνη» – Έκκληση των φαρμακοποιών
INTIME NEWS

Επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση της χλωροκίνης, μετά τις ανακοινώσεις ότι συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.

«Με αφορμή την πολύ αυξημένη ζήτηση του φαρμάκου Plaquenil με την δραστική ουσία υδροχλωροκίνη και τις πιέσεις που δέχονται γιατροί και φαρμακοποιοί για την χορήγηση του, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την χορήγησή του με συνταγή φυλασσομένη επί διετία όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιικα φάρμακα» ζητούν οι φαρμακοποιοί.

Επίσης, ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν την θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους». Εκτός από την ελονοσία, η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται στον ερυθηματώδη λύκο και στην οξεία ή χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Στη χρήση της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας μας, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, την Τετάρτη (18/03/2020). «Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορονοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη» είπε.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η αναφορά αυτή, σε συνδυασμό και με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, φαίνεται πως έκανε αρκετούς πολίτες να σπεύσουν να αγοράσουν Plaquenil από τα φαρμακεία. Τα πρώτα σημάδια έλλειψης έκαναν την εμφάνισή τους στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο έκτος νεκρός από τον ιό στην Ελλάδα - Πώς συνδέεται με άλλα τρία θύματα

Κορονοϊός: 174 συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα για παραβίαση των μέτρων

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ο πρώτος τοκετός στο «Αττικόν» από θετική γυναίκα και το μήνυμα Κικίλια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις