ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ και Theracell – Orgenesis: Συνεργασία στον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών

ΥΓΕΙΑ και Theracell – Orgenesis: Συνεργασία στον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών
Γεώργιος Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Υγεία - Vered Caplan, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Orgenesis Inc. - Φώτης Σακελλαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Theracell Advanced Biotechnology

Ένα Κέντρο Αριστείας διεθνούς εμβέλειας για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών (Cell & Gene Therapies – CGTs) δημιουργείται στην Ελλάδα, με τη σύμπραξη Theracell – Orgenesis σε συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ.

Με τη συνεργασία αυτή και μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής των Theracell – Orgenesis, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ καθίσταται η πρώτη νοσοκομειακή μονάδα στη χώρα που θα διαθέτει στους ασθενείς προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, για μεγάλο εύρος ασθενειών στους τομείς της Ογκολογίας, Αιματολογίας, Ορθοπεδικής, Νεφρολογίας, Δερματολογίας και Διαβητολογίας. Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή του καινοτόμου επιχειρησιακού μοντέλου «Θεραπεία στο σημείο νοσηλείας», με την παραγωγή και εφαρμογή των προηγμένων θεραπειών να πραγματοποιείται «δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς».

Παράλληλα, οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος αναμένουν να δημιουργηθεί με κέντρο την Ελλάδα, μια ευκαιρία ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού με σημαντικότατα οφέλη για την εθνική οικονομία καθώς και για την προβολή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας διεθνώς.

Αναγεννητική ιατρική και κυτταρικές θεραπείες

O όρος Αναγεννητική Ιατρική περιγράφει τη διαδικασία αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων, ιστών και οργάνων, η οποία μπορεί να έχει χαθεί λόγω συγγενών ανωμαλιών, τραυματισμού, ασθένειας ή γήρανσης. Η αναγέννηση και η αντικατάσταση των κατεστραμμένων ιστών ή οργάνων, μπορεί να επιτευχθεί, είτε διεγείροντας το μηχανισμό ανάπλασης του οργανισμού, είτε με τη δημιουργία ιστών και οργάνων στο εργαστήριο, με σκοπό την αντικατάσταση τους.

Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (Cell & Gene Therapies – CGTs) αποτελούν ένα δυναμικά αναδυόμενο τμήμα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας. Βασίζονται στην αντιμετώπιση της νόσου, μέσω της χορήγησης κυττάρων που έχουν ληφθεί, πολλαπλασιαστεί και ως ένα βαθμό τροποποιηθεί, εκτός του οργανισμού του ασθενή (ex vivo). Αν τα κύτταρα αυτά προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή που θεραπεύεται, τότε, ονομάζονται αυτόλογα, ενώ εάν προέρχονται από τρίτο δότη, ονομάζονται αλλογενή. Αυτές οι εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος ασθενειών για τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας.

Οι πιθανές εφαρμογές των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών αφορούν στην αντιμετώπιση καρκίνων, αυτοάνοσων παθήσεων και μολυσματικών ασθενειών, στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου χόνδρου στις αρθρώσεις, στην αποκατάσταση τραυματισμών του νωτιαίου μυελού, στη βελτίωση ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, και, στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

Η συνεργασία

Η συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis παρουσιάστηκε στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης, την Παρασκευή (06/12/2019), στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. ΛΟΥΡΟΣ» του «ΜΗΤΕΡΑ». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Ανδρέας Καρταπάνης, σημειώνει πως «με τη συνεργασία μας αυτή παρέχουμε υπηρεσίες Ιατρικής Ακριβείας και προσεγγίζουμε -με ευθύνη για τη ζωή-, σοβαρές ασθένειες με τη διάθεση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Theracell Advanced Biotechnology, Φώτης Σακελλαρίδης τονίζει ότι η συνεργασία με το ΥΓΕΙΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας εξειδικευμένου ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού αιχμής, αναχαιτίζοντας το φαινόμενο brain-drain. Τέλος, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Orgenesis Inc., Vered Caplan, επισημαίνει ότι «μέσω της προστιθέμενης αξίας που δίνει η σύμπραξη Theracell - Orgenesis στην τεχνογνωσία και τις θεραπευτικές περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται, προσφέρουμε στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο για την επιχειρησιακή του ανάπτυξη, αλλά κυρίως, για τη διάθεση εξατομικευμένων θεραπειών στους ασθενείς, με όφελος τη ζωή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις