ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: «Είμαστε κοντά σε θεραπεία»

Κορονοϊός: «Είμαστε κοντά σε θεραπεία»
Associated Press

«Θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο» αναφέρει η κορυφαία ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος του Cambridge Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα.

Μιλώντας στο Star, η κ. Γκρανιά τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύ τυχερή γιατί έχει λαμπρούς επιστήμονες. Επεσήμανε δε, ότι η χώρα μας δε θα βρισκόταν σε αυτή την καλή θέση στον παγκόσμιο χάρτη κρουσμάτων κορονοϊού, αν δεν ηγείτο της προσπάθειας αυτής ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, με τον οποίο σπούδαζαν μαζί στην Αμερική.

«Θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε θεραπεία και ίσως σε παραπάνω από μία, παρά από ότι είμαστε σε εμβόλιο» δήλωσε η κορυφαία ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος του Cambridge και πρόσθεσε ότι: «ήδη υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία από κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, τα οποία τα μελετάμε ήδη και σε συνδυασμό μεταξύ τους για τον κορονοϊό».

Μελέτες γίνονται και για θεραπείες που συνδυάζονται μεταξύ τους, όπως είπε η κ.Γκρανιά, η οποία παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξη ότι τους επόμενους μήνες, ίσως και συντομότερα, να έχουμε απαντήσεις για την αποτελεσματικότητά τους. «Σύντομα θα ξεκινήσουν θεραπείες που σώζουν ζωές» ανέφερε.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Η λοιμωξιολόγος του Cambridge, κ. Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα τόνισε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα αν το εύκρατο κλίμα βοηθά στον περιορισμό του κορονοϊού. «Ακόμα κι αν υπάρχει μείωση το καλοκαίρι, επειδή ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία, όταν και αν επιστρέψει ο ιός το φθινόπωρο θα νοσήσουν αυτοί που δεν είχαν νοσήσει» σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρχει κάποια διαφορά το καλοκαίρι.

Η ίδια εκτιμά ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας αλλά θα είναι ενδημικός και δε θα έχει αυτή την επιθετική μορφή. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα όπως είπε, είναι το αν οι άνθρωποι που νόσησαν, έχουν μόνιμη ανοσία – το οποίο φαίνεται να είναι πιο πιθανό σενάριο- ή το αν επαναμολύνονται, όπως είχε γίνει με άλλους κορονοϊούς.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Στα 1.212 τα κρούσματα του Covid-19

Όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας (30/03), ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 43, 11 γυναίκες και 32 άνδρες.

Τα νέα κρούσματα στη χώρα μας είναι 56, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.212.

Παράλληλα, 72 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα σε ΜΕΘ.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν γίνει πάνω από 15.000 τεστ.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 35.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα. Σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν 359.000 περιπτώσεις, 23.000 θανάτους. Μόνο η Ιταλία μετρά πάνω από 10.700 νεκρούς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε θα βγούμε από το σπίτι; - Όλη η αλήθεια και τα 4 σενάρια για την επόμενη ημέρα