ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δοκιμάζει εμβόλιο με βάση το φυτό του καπνού

Κορονοϊός: Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δοκιμάζει εμβόλιο με βάση το φυτό του καπνού
pixabay

Στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του νέου κορoνοϊού προχωρά η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Kentucky BioProcessing (KBP).

Το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, βρίσκεται σε στάδιο προκλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν οι κλινικές δοκιμές έχουν θετικά αποτελέσματα, από τον Ιούνιο θα μπορούν να παρασκευάζονται από ένα έως και τρία εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα.

Το εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, όπως αναφέρουν οι NYT, χρησιμοποιεί την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία καλλιέργειας του φυτού του καπνού, που έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής τεχνολογίας παραγωγής εμβολίων:

  • Είναι δυνητικά ασφαλέστερη, δεδομένου ότι το φυτό του καπνού δεν περιέχει συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες.
  • Είναι ταχύτερη, επειδή τα στοιχεία του εμβολίου συσσωρεύονται στο φυτό του καπνού πολύ πιο γρήγορα -σε διάστημα έξι εβδομάδων- έναντι αρκετών μηνών χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους.
  • Η σύνθεση του εμβολίου που αναπτύσσεται από την ΚΒΡ, παραμένει σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου, σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, που συχνά απαιτούν ψύξη.
  • Έχει τη δυνατότητα να προκαλεί αποτελεσματική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα με μια μόνο δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα της Kentucky BioProcessing, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, πραγματοποιείται χωρίς οικονομικό όφελος για την εταιρεία. Η KBP είναι θυγατρική της γνωστής από το χώρο των καπνικών προϊόντων εταιρείας, Βritish American Tobacco.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τα επόμενα βήματα. Επιπλέον, είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Βρετανίας, καθώς και με το BARDA στις ΗΠΑ, για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας και πρόσβαση στην έρευνά μας, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου για τον COVID-19», δήλωσε Dr David O’Reilly, Διευθυντής της Επιστημονικής Έρευνας της Βritish American Tobacco

«Η ανάπτυξη εμβολίων είναι δύσκολη και σύνθετη εργασία, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε μπροστά σε μια σημαντική επιτυχία με την τεχνολογική πλατφόρμα μας για το φυτό του καπνού και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κερδίσουμε την μάχη ενάντια στον COVID-19. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνίας για την καταπολέμηση των παγκόσμιων προβλημάτων. Η ΚΒΡ έχει διερευνήσει εδώ και αρκετό καιρό εναλλακτικές χρήσεις για το φυτό του καπνού. Μια τέτοια εναλλακτική χρήση είναι η ανάπτυξη φυτικών εμβολίων. Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια να σταματήσουμε την εξάπλωση του COVID-19, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αυτή», προσθέτει ο Dr David O’Reilly.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Kορονοϊός: Τα μυστήρια του φονικού ιού - Γιατί πεθαίνουν παιδιά και έφηβοι