ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές «φλερτάρουν» με επιπλέον μέτρα - Πού ξεπερνά το 4% ο δείκτης θετικότητας

Νάξος
Παραλία στη Νάξο
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Έντονη ανησυχία από τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφει τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα. Οι περιοχές που έχουν ξεπεράσει το 4% στον δείκτη θετικότητας και φλερτέρουν με περιοριστικά μέτρα. 

Επιμένει και εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη θετικότητας σε ολοένα και περισσότερες περιοχές προμηνύουν δύσκολο χειμώνα.

Την Τετάρτη (18.08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.442 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε στους 282. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς 25 νέοι θάνατοι λόγω του φονικού ιού.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, είναι κι αυτό της διασποράς του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 46 περιφέρειες της χώρας είχαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Η Αττική διατηρεί τα θλιβερά πρωτεία με 818 μολύνσεις, ενώ την ακολουθούν Κρήτη και Θεσσαλονίκη με επίσης υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς που συγκέντρωσαν πληθώρα ανθρώπων το τελευταίο διάστημα, είναι και η αύξηση του δείκτη θετικότητας. Σε 10 περιφέρειες της χώρας ξεπέρασε το 4%, που αποτελεί όριο συναγερμού, και η ανησυχία είναι έκδηλη για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, σε 10 περιφέρειες καταγράφεται δείκτης θετικότητας πάνω από το όριο του 4%. Οι περισσότερες εξ αυτών αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, με τα νησιά να είναι αυτά που προβληματίζουν περισσότερο τους ειδικούς.

Οι περιοχές που έχουν υψηλό δείκτη θετικότητας

  • Ηράκλειο 4,13%
  • Θεσπρωτία 4,57%
  • Ικαρία 4,73%
  • Καβάλα 4%
  • Μύκονος 6,04%
  • Νάξος 9,60%
  • Πάρος 5,78%
  • Ρόδος 4,27%
  • Τήνος 4,09%
  • Χανιά 4,59%

Την εβδομάδα 09 Αυγούστου 2021 – 15 Αυγούστου 2021 (2021-W32) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.64% σε σύνολο 605.899 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.31% σε σύνολο 483.918 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.09%.

Ο πίνακας με τον δείκτη θετικότητας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας

Προφανώς και οι περιοχές αυτές, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, έχουν μπει στο «στόχαστρο» της επιτροπής των ειδικών. Μόλις χθες (18.08), επιβλήθηκε μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο, ενώ πήραν παράταση τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το Ηράκλειο και τα Χανιά από τις προηγούμενες εβδομάδες.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η πανδημία δεν... αστειεύεται και πως τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν είναι καθόλου μακριά, για ακόμα περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς όλα τα παραπάνω, αλλά και τα καθημερινά δεδομένα που ανακοινώνονται, όπως τα χθεσινά που ακολουθούν στο παρακάτω infographic, τότε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη δεν θα πρέπει να προκαλέσει καμία έκπληξη.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Κρούσματα Infographic 18 Αυγούστου
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τετάρτης 18 ΑυγούστουNewsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.