ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη για τα εμβόλια: Η τρίτη δόση έχει «παρόμοιες» παρενέργειες με τη δεύτερη

Εμβόλιο κορονοϊού
AP Photo

Οι παρενέργειες που παρατηρούνται μετά μια αναμνηστική δόση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της Covid είναι «παρόμοιες» με αυτές που εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (28/9) από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώθηκαν από αρκετές χιλιάδες άτομα που έκαναν μια τρίτη δόση του εμβολίου τους την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που η αναμνηστική δόση είχε εγκριθεί για ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα στη χώρα.

Η μελέτη δείχνει ότι «οι αναμνηστικές δόσεις είναι επί του παρόντος καλά ανεκτές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ροσέλ Ουαλίνσκι, η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC). «Η συχνότητα και το είδος των παρενεργειών ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μετά τις δεύτερες δόσεις των εμβολίων και ήταν τις περισσότερες φορές ελαφρά ή μέτρια και σύντομης διάρκειας», πρόσθεσε.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει ήδη μια αναμνηστική δόση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στηρίζονται σε σχεδόν 20.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι σε μια εφαρμογή (v-safe) και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο μετά τον εμβολιασμό τους. Ανάμεσα σε αυτούς που συμπλήρωσαν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μετά την καθεμία από τις τρεις δόσεις, σχεδόν το 79% ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση (πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο...) και το 74% ανέφερε μια λεγομένη συστημική αντίδραση, δηλαδή που επηρεάζει όλο τον οργανισμό (κόπωση...). Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς πολύ όμοιοι.

Στους περισσότερους από τους 20.000 ανθρώπους, σχεδόν το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικά του αμερικανικού πληθυσμού, προειδοποιούν τα CDC, καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων που ήταν εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή ήταν λευκοί. Επιπλέον, η μελέτη δεν εστιάζει απαραίτητα μόνο στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, καθώς και άλλα άτομα μπορεί επίσης να έκαναν μια τρίτη δόση παρακάμπτοντας τις συστάσεις που ίσχυαν τότε, διευκρινίζουν τα CDC.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές διεύρυναν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας τον επιλέξιμο πληθυσμό για μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer.

Στο εξής μπορούν επίσης να την λάβουν οι ηλικίας 65 ετών και άνω, και ορισμένα άτομα "υψηλού κινδύνου" λόγω της κατάστασης της υγείας τους ή της εργασίας όταν στο πλαίσιο αυτής είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον ιό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.978 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 22 θάνατοι και 322 διασωληνωμένοι

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Στρατηγός Φλώρος: Επικό «κάζο» στους Τούρκους – «Μην ψάχνετε το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, στο Καστελλόριζο είναι»