ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Προκαλεί βλάβη αντίστοιχη με το εγκεφαλικό - Τι έδειξε νέα μελέτη

εγκεφαλικό
Σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός.
Canva.com

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αντίστοιχα προβλήματα με ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επιφέρει σοβαρή νόσηση σύμφωνα με μελέτη του «Nature Neuroscience».

Οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στον εγκέφαλο, λόγω κορονοϊού, είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρει νέα έρευνα. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Neuroscience» περιγράφει πως ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβη διαταράσσοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ήταν «συμβατή με μια εγκεφαλική νόσο των μικρών αγγείων», όρος που χρησιμοποιείται γενικότερα για τις παθήσεις του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων», αναφέρει η μελέτη.

Οι Γερμανοί επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, ανέφεραν πως ένα ποσοστό 76% ασθενών με κορονοϊό μπορεί να υποφέρουν από γνωστική εξασθένηση και άλλα ψυχιατρικά συμπτώματα, ακόμα και τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση από την Covid-19.

Μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου αποκάλυψαν πως άνθρωποι με σοβαρή λοίμωξη από κορονοϊό, είχαν περισσότερα «αγγεία χορδών» από τα οποία δεν μπορούσε να περάσει το αίμα, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία είχε τίτλο «Η κύρια πρωτεάση SARS-CoV-2 Mpro προκαλεί μικροαγγειακή εγκεφαλική παθολογία διάσπαση του NEMO στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου».

Τα αγγεία χορδών αντιπροσωπεύουν τον ιστό που απομένει μετά τον θάνατο των κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση του αίματος μέσα από αυτά. Ο κορονοϊός, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια.

Ένα 84% των ανθρώπων με σοβαρή νόσηση από κορονοϊό εμφανίζει σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, όπως απώλεια όσφρησης, επιληπτικές κρίσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, απώλεια συνείδησης και σύγχυση. Ωστόσο, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο κορονοϊός προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, οι ερευνητές λένε ότι παραμένει θέμα συζήτησης το αν ο ιός μολύνει άμεσα τον εγκέφαλο ή όχι.

Οι ερευνητές εντόπισαν γενετικό υλικό Covid-19 με τη μορφή ιικών γονιδιωμάτων στον εγκέφαλο, και το νωτιαίο υγρό ασθενών, υποδηλώνοντας ότι ο κορονοϊός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον εγκέφαλο. Υλικό RNA του ιού βρέθηκε σε αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, υποδηλώνοντας ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από το αναπνευστικό σύστημα στον εγκέφαλο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ενός ασθενούς.

Η μελέτη, επίσης, εντόπισε έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται κινάση πρωτεΐνης που αλληλοεπιδρά με τον υποδοχέα (RIPK) ως πιθανό στόχο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των νευρολογικών επιδράσεων του Covid-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Θα «αυτοκτονήσει» η Τουρκία; Αν το κάνει, θα τη στείλουμε πίσω στο 19ο αιώνα

Καταδίωξη - Πέραμα: Οι αντικρουόμενες καταθέσεις και τα ερωτήματα

Καιρός – Μαρουσάκης: Το «ατμοσφαιρικό βουνό» φέρνει άστατο καιρό – Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις