ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασκόπηση 2015: Αντί για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το τρίτο Μνημόνιο...

Ανασκόπηση 2015: Αντί για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, το τρίτο Μνημόνιο...

Έτος οικονομικών ειδήσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2015, με κυριότερο γεγονός την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015. Όλη τη χρονιά τα οικονομικά παρέμειναν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας εξαιτίας των πολύμηνων συζητήσεων με τους δανειστές, των πολύ συχνών συνεδριάσεων του Eurogroup αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που «πρωταγωνίστησε» επί μακρόν στην ειδησεογραφία!

Κενές περιεχομένου αποδείχθηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τους δανειστές, που άρχισαν από το Φεβρουάριο του 2015, κατέληξαν στην ήττα της Συνόδου Κορυφής στις 12 Ιουλίου 2015, οπότε η Ελλάδα υποχώρησε άτακτα και η κυβέρνηση επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με το Μνημόνιο 3 που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση των πολιτών και σε βαθύτερη ύφεση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε στις καλένδες και αμέσως μετά την ψήφιση του μνημονίου, στις 14 Αυγούστου, έγιναν νόμοι μέτρα που ήταν τελείως αντίθετα από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως το «ξεπούλημα» των κόκκινων δανείων, η μείωση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις, η επί τα χείρω αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις, ενώ ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2016 αναμένεται «Αρμαγεδδών» στην κοινωνική ασφάλιση….

Ιανουάριος

Ηταν Σάββατο 31 του μηνός και αμφότερες οι πλευρές, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές, δεν είχαν καν «γνωριστεί», έκθεση οικονομικού οίκου βλέπει το φως της δημοσιότητας μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής αριστερής κυβέρνησης με την τότε τρόικα, μετέπειτα Θεσμούς και κουαρτέτο, τεχνοκράτες του Euroworking Group και Brussels Group. Ούτε λίγο ούτε πολύ σκιαγραφούσε δύσκολες, μαραθώνιες, επώδυνες, διαπραγματεύσεις οι οποίες θα «τραβήξουν» σε χρόνο αλλά θα καταλήξουν σε συμφωνία μετά από συμβιβασμό και υποχωρήσεις κυρίως από την ελληνική πλευρά. Είχε δοθεί το στίγμα, μα η πρόβλεψη έχασκε και από το πιο εφιαλτικό σενάριο σε σχέση με ό,τι ακολούθησε.

Η πρώτη «γνωριμία» με τους δανειστές

Επικοινωνιακά στο εσωτερικό της χώρας το οικονομικό επιτελείο στελεχώνεται με τα πιο δυνατά ονόματα και η ελπίδα όπως και η αισιοδοξία χτυπά ρεκόρ, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η στρατηγική της Ελλάδας μέσα σε σειρά επαφών των κορυφαίων σε ευρωπαϊκά εδάφη εξαντλείται στην ονοματολογία και στην αλλαγή των τόπων που θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Τα επί της ουσίας ζητήματα με τις ελληνικές προτάσεις δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. Τα μηνύματα κυνικά δεν αφήνουν περιθώρια. Κάθε επαφή, κάθε προσπάθεια για συμμαχίες, κάθε Eurogroup στο κενό για τις ελληνικές βλέψεις.
Οι εκβιασμοί και η απειλή του Grexit μπαίνει στο τραπέζι πιο ισχυρό από ποτέ, όπως και η δημιουργική ασάφεια....

Ας θυμηθούμε την αρχή με την άφιξη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα

ntai



26 Ιανουαρίου: Ο Ολλανδός αξιωματούχος μετά το Eurogroup της 26/1 διαμήνυσε ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως τα προβλήματα της χώρας μας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μία νυκτί επειδή έγιναν εκλογές.

30 Ιανουαρίου: O Ντάισελμπλουμ φθάνει στην Αθήνα. Την ίδια εβδομάδα και το πρώτο ταξίδι του Γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε κλίμα... έντασης πραγματοποιείται το πρώτο τετ α τετ του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον διατεθειμένη να εφαρμόσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα.

Ακολούθησε η επεισοδιακή «γνωριμία» Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη και η ακόμη πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξή τους

Όταν ο Ντάισελμπλουμ γνώρισε τον Βαρουφάκη: Επισήμως κλινικά νεκροί, μνημόνιο και τρόικα...

Θυμίζουμε την αμηχανία και το σοκ που υπέστη ο... πολύς Ντάισεμπλουμ από την φράση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση με την εντεταλμένη επιτροπή δεν πρόκειται να συνεργαστεί.

"Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με μια σαθρά διαρθρωμένη επιτροπή (τρόικα)", ήταν η τελευταία φράση του Γιάννη Βαρουφάκη που προκάλεσε εμφανή αμηχανία στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Και ξεκινούν τα όργανα

Η Ελλάδα υψώνει ανάστημα οι Ευρωπαίοι συνασπίζονται και ξεκινούν τις ωμές απειλές και τα Eurogroup που δεν καταλήγουν πουθενά...

11 Φεβρουαρίου: Η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών οδηγείται στα άκρα

Οι δανειστές είναι θορυβημένοι από την στάση και τις... απαιτήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ετοιμάζονται να τραβήξουν το αυτί της «άτακτης» Ελλάδας στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΟΙΜΠΛΕ


Για το λόγο αυτό στο Eurogroup εκείνης της Τετάρτης συμμετείχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στην Αθήνα ο Τσίπρας μέσω των προγραμματικών δηλώσεων έστελνε μήνυμα εντός και εκτός, παρουσιάζοντας αναλυτικά το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αλλά και τους άξονες των προτάσεων στους δανειστές. Την ίδια ώρα φθάνουν εκτάκτως Βίζερ και Κοστέλο ενώ ο Βαρουφάκης έχει έτοιμη πρόταση 10 σημείων, που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση (γέφυρα) από το απεχθές Μνημόνιο των περασμένων ετών σε μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Σε κείνο το τόσο σημαντικό Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης 11 Φλεβάρη στο Σύνταγμα χτυπoύσε η καρδιά της Ελλάδας «ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών», στο Σύνταγμα.

Η μόλις 15 ημερών κυβέρνηση Τσίπρα, ταυτόχρονα κάνει κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα με ταξίδια σε Ρωσία και Κίνα Προσπάθειες με πολλαπλά μηνύματα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Οσο η Ελλάδα μπαίνει στα βαθειά της διαπραγμάτευσης και λύση δεν βρίσκεται, συμφωνία δεν επιτυγχάνεται τα συλλαλητήρια ανά τη χώρα πληθαίνουν και η άλλη πλευρά ξεκινά τον οικονομικό στραγγαλισμό και τον πόλεμο στον Γ. Βαρουφάκη.

Το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό θρίλερ των τελευταίων ετών από την αρχή της κρίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ολοι περιμένουν... στο καρφί και στο πέταλο με προαποφασισμένη την αντιμετώπισή τους στο ελληνικό ζήτημα.

«Δεν συμφώνησαν. Η παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή» Καμία εξέλιξη στις συνομιλίες για τη διάσωση της Ελλάδας - Απογοήτευση καθώς η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά στις προτάσεις τους για το πρόγραμμα διάσωσης, ήταν μερικά από τα σχόλια εκείνης της περιόδου που τα βρήκαμε μπροστά μας ακόμη σε πολλές συνεδριάσεις και συνόδους Κορυφής.

lagarde2

Σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον, οικονομικός συντάκτης του BBC, παρομοιάζει τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και τις εξελίξεις με... γάμο, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι συμβαίνει ό,τι ακριβώς μπορεί να συμβεί σε μια μακροχρόνια σχέση ή σε έναν γάμο.

Και δεν άργησε να επιβεβαιωθεί από το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα να αποδεχτεί το παρόν πρόγραμμα.

13-17 Φεβρουαρίου: Οι δυο πλευρές πλέον έχουν παραβεί όλους τους «άγραφους κανόνες» με καταιγισμό διαρροών, είτε τασσόμενοι ο ένας κατά του άλλου σε συνεντεύξεις Τύπου.

tsipras


Ο Τσίπρας επιτίθεται στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι «έχει χάσει την ψυχραιμία του με την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το τελικό έγγραφο του Eurogroup «προκλητικό», δηλώνοντας πως δείχνει ότι «ορισμένοι κύκλοι» της ευρωζώνης θέλησαν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παίζει «πόκερ», αλλά και ότι κέρδισε τις εκλογές μετά από μια εξαιρετικά «ασυνήθιστη εκστρατεία».

Το κλίμα είναι πλέον πολεμικό ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηριζει τις πιέσεις του Eurogroup ως «εκβιασμό», ενώ μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίζεται πλέον ως αποικία, ως ο παρίας της Ευρώπης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιλέγει την ειρωνεία...

18 Φεβρουαρίου: To αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο του Εurogroup.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό – Αν χρειαστεί θα ζητήσουμε Σύνοδο Κορυφής, διαμήνυε ο Τσίπρας.

20 Φεβρουαρίου: Στη συνεδρίαση του Eurogroup και η Κριστίν Λαγκάρντ

cl 1

«Οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή βρίσκονται γύρω από την πιθανή επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος για στήριξη της Ελλάδας, το οποίο λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, διαμήνυε η Ουάσιγκτον. Στη γερμανική γραμμή συντάσεται και η Πορτογαλία.

Μετά από μια δραματική συνεδρίαση του Eurogroup, υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της.

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τα κύρια σημεία τις συμφωνίας προβλέπουν παράταση της δανειακής σύμβασης 4 και όχι 6 μηνών, όπως ζητούσε η Αθήνα, παράταση των ομολόγων του ESM και οι συγκεκριμένοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για όλη τη διάρκεια της παράτασης. Παράλληλα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά συμφώνησε να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα λάβουν υπόψιν για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τις φετινές συνθήκες», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων

- Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως η ΕΚΤ δεν θα βάλει «φρένο» στην κίνηση κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, δεν υπάρχει ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων από την ΕΚΤ στην Ελλάδα και κάτι τέτοιο δεν συζητείται

24 Φεβρουαρίου: «Αρκετά σοβαρή» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά την οποία εγκρίθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε τέσσερις μήνες».

9 Μαρτίου: Υπό την πίεση των απαιτήσεων για άμεσες και απτές μεταρρυθμίσεις και της πιστωτικής ασφυξίας λόγω της αυστηρής επιφυλακτικότητας της ΕΚΤ, οδεύει η κυβέρνηση προς ακόμη ένα Eurogroup της 09/03/2015.
Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στα δάνεια των πιστωτών της, και στο μεταξύ πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ εκτιμάται ότι αυτόν το μήνα ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ λόγω της χαλάρωσης στην συλλογή φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό η αγωνία κορυφώνεται για το Eurogroup της Δευτέρας αφού η θετική υποδοχή των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μέρος της δόσης των πιστωτών αλλά και να ανάψει πράσινο φως για θετικές αποφάσεις από την ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να αυξήσει την οριακά - κατά μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ - τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εκ μέρους της Ελλάδας, πιέζει όσο μπορεί την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το ποσό έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δυο μήνες. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Έπειτα από έντονο παρασκήνιο, μεταξύ κορυφαίων της Ευρωζώνης με την ελληνική πλευρά, η «μάχη» στο Eurogroup άνοιξε το δρόμο για την αξιολόγηση και την έναρξη των συζητήσεων από την Τετάρτη (11/03/2015) στις Βρυξέλλες, για την εξειδίκευση και κοστολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η Αθήνα.

Ολιγόλογη ήταν η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, στο οποίο συμφωνήθηκε να αρχίσουν οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων την προσεχή Τετάρτη 11 Μαρτίου

«Το Eurogroup συζήτησε την τρέχουσα αξιολόγηση των ελληνικών δεσμεύσεων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αρχίσουν συζητήσεις την Τετάρτη 11 Μαρτίου.

Lagarde Draghi01 19MAY2015 e1432092638986 777x437

Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα προκειμένου να στηρίξουν την όλη διαδικασία» αναφέρει το ανακοινωθέν.

18 Μαρτίου: Η αποκαθήλωση Βαρουφάκη ξεκινά πολεμώντας τον με τα όπλα του. Τις συνεντεύξεις, τη μη διπλωματική συμπεριφορά, τις φωτογραφίσεις και μία άσεμνη χειρονομία....Το «πρόβλημα» έχει επισημάνει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να «ρίξει τους τόνους της ρητορικής του, για να υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα» στις διαπραγματεύσεις.

5 Απριλίου: Το αιφνίδιο ραντεβού Βαρουφάκη - Λαγκάρντ το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον με στόχο «μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ωστόσο, οι φωνές ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ότι έχει προχωρήσει ήδη σε παύση πληρωμών στο εσωτερικό και ότι δεν θα πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου πληθαίνουν.

10 Απριλίου: Η επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, για την επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση του Εurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα, θεωρείται μονόδρομος.

24 Απριλίου: Σταθερός στις θέσεις της ελληνικής πλευράς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, (24/04/2015) στη Ρίγα της Λετονίας, παρά το «σφυροκόπημα» της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η συνεδρίαση έγινε σε τεταμένο κλίμα και η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι Θεσμοί ισχυρίστηκαν, ενώπιον του Eurogroup, ότι η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική.
Ο Βαρουφάκης αντέκρουσε τα όσα λέχθηκαν, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Στο Eurogroup της 11ης Μαϊου η αποτίμηση της προόδου στο ελληνικό ζήτημα

11 Μαΐου: Ο Σόιμπλε τινάζει στον αέρα το Eurogroup
«Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι μικρή έως μηδαμινή. Μόνο ο καιρός (στην Ελλάδα) έχει βελτιωθεί»....

Ioύνιος: Η Ελλάδα δεν πληρώνει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει την - ενοποιημένη - δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για τη συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων - σε μια ενιαία - που όφειλε για τον μήνα Ιούνιο προς το ΔΝΤ η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είχε καταθέσει το αίτημα για ενοποίηση των δόσεων στις 4 Ιουνίου, ήτοι τη μέρα που έπρεπε να δοθεί η εντολή για την πληρωμή της πρώτης από τις τέσσερις δόσεις προς το Ταμείο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης της δόσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Η αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οδήγησε στην ολοκλήρωση του Μνημονίου 2 χωρίς συμφωνία στις 30 Ιουνίου.

Η Ελλάδα βρέθηκε πλέον εκτός προγράμματος στήριξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).

28 Ιουνίου: Επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls)

orio analipsis

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για την προκήρυξη δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εισηγείται να παραμείνουν κλειστές οι Τράπεζες τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015.

Μεγάλες ουρές αρχίζουν να σχηματίζονται στα ΑΤΜ όλης της χώρας, ενώ πολλά γρήγορα «στερεύουν» από χρήματα. Το ημερήσιο όριο ανάληψης ορίζεται στα 60 ευρώ, αν και πρακτικά υπάρχουν δυσκολίες, καθώς τα χρήματα εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Τις πρώτες ημέρες επικρατεί «πανικός» με συνταξιούχους να λιποθυμούν στις ουρές, τα συστημικά ΜΜΕ να αναλώνονται σε τρομοκρατικά σενάρια και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ασκούς αφόρητες πιέσεις ενόψει του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20 Ιουλίου: Ανοίγουν ξανά οι Τράπεζες

trapezes

Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 20 Ιουλίου ανοίγουν οι Τράπεζες, μετά από περίπου ένα μήνα αργίας, εξαιτίας των capital controls. Το όριο ανάληψης μετρητών παρέμεινε στα 60 ευρώ σε ημερήσια βάση. Ωστόσο, δόθηκε η δυνατότητα της σωρευτικής εβδομαδιαίας ανάληψης. Περιορισμένες παρέμειναν και οι δυνατότητες χρήσης των πιστωτικών καρτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14 Αυγούστου: Τα σκληρά μέτρα του μνημονίου γίνονται νόμος

vouli

Εικοσιεπτά σελίδες καταλάμβανε το μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε αό τη Βουλή και έβαλε «ταφόπλακα» στην Ελλάδα. Το μνημόνιο περιλαμβάνει 35 μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. Μεταξύ άλλων τα εξής:
-Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.
-Διόρθωση εισπρακτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.
-Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
-Αντιμετώπιση των αστοχιών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.
-Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις.
-Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις στα 1.500 ευρώ.
-Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση από αυτήν των κακοπληρωτών.
-Μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού φορολογικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ.
-Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
-Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.
-Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
-Διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016.
-Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.
-Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18 Νοεμβρίου: Δυσμενείς αλλαγές στις 100 δόσεις

100 doseis


Με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, ο νόμος τον οποίο είχε εισηγηθεί η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, άλλαξε και πολύ λιγότεροι φορολογούμενοι μπορούν να ωφεληθούν. Μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, για τις 100 δόσεις ισχύουν πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ακόμα και οι άτοκες δόσεις έγινα έντοκες ανάλογα με το ύψος του χρέους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15 Δεκεμβρίου: «Ξεπουλήθηκαν» τα κόκκινα δάνεια

tsakalotos stathakhs

Στα χέρια των ξένων Funds θα βρεθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων μετά το «ξεπούλημα» των κόκκινων δανείων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα προστατευθεί η πλειοψηφία των δανειοληπτών, τελικά έμεινε ακάλυπτο το 75% των κόκκινων δανείων τα οποία αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν να πουληθούν στα «κοράκια» των distress Funds που παραμονεύουν. Την ίδια στιγμή, οι Τράπεζες καλούν σε ρυθμίσεις τους δανειολήπτες

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σχετικές ειδήσεις